23/06/2021

Πυγμαχία: Τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που αφορούν το σπορ

Μάθε για το σπορ από τις πραγματικές πηγές

Μέσα από την πυγμαχία έχουν αναδειχτεί σπουδαίες ιστορίες αθλητών που από τα δύσκολα παιδικά χρόνια και την φτώχεια, κατάφεραν να γίνουν σύμβολα για το σπορ.

Πάμε να δούμε την λίστα με τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που θα σας βάλουν στο κλίμα και θα γνωρίσετε πραγματικά το άθλημα.

When We Were Kings

To συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ τιμήθηκε το 1996 με βραβείο και αναφέρεται στην μεγάλη μάχη του George Foreman με τον Muhammad Ali, το 1974. Γνωστό και ως Rumble in the Jungle.

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ματς όλων των εποχών. Ο σκηνοθέτης Leon Gast δούλεψε 22 χρόνια για να το ολοκληρώσει και τελικά άξιζε τον κόπο. Αναφορές για το πως έγινε το ματς τελικά στο Ζαϊρ, στην χώρα που κυβερνούσε ο δικτάτορας Mobutu Sese Seko.

I Am Duran

Ο Roberto Duran ήταν ένας από τους πιο ψυχαγωγικούς πυγμάχους που υπήρξε ποτέ. Η ιστορία του Παναμέζου ήταν συναρπαστική, αφού σχετίστηκε με την επανάσταση στην χώρα του. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν και οι Tyson, Stallone, De Niro, Sugar Ray Leonard. Ο De Niro μάλιστα έπαιξε και στην ταινία Hands of Stones που ήταν η βιογραφία του Duran. 

Unforgivable Blackness

 

H ιστορία του Jack Johnson του πρώτου Αφροαμερικανού πρωταθλητή πυγμαχίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας. Ο Johnson προερχόταν από οικογένεια σκλάβων που βασανίστηκαν, όμως εκείνος έφτασε στην κορυφή, σε μία από τις πιο σκοτεινές εποχές της αμερικανικής ιστορίας.

What’s My Name

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο Emmy το 2019. Είναι η ιστορία του Muhammad Ali από τον σκηνοθέτη Antoine Fuqua και βοηθούς τους Lebron James και Maverick Carter. Τα δύο μέρη του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στην HBO και έχουν σκηνές και ακουστικό υλικό του Ali που δεν έχει προβληθεί ξανά. 

T-Rex

To ντοκιμαντέρ ακολουθεί την σταρ της πυγμαχίας Claressa Shields και την προσπάθεια της να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016.  Το είχε κάνει το 2012 σε ηλικία 17 ετών. Το ντοκιμαντέρ αγγίζει ευαίσθητα θέματα όπως η φυλή, το φύλλο και η κοινωνική θέση. 

Cradle of Champions

 

Το ντοκιμαντέρ αυτό ασχολείται με τρεις νέους πυγμάχους τους Titus Williams, James Wilkins, Nisa Rodriguez. Ένα τρίμηνο στην Νέα Υόρκη και σε ερασιτεχνικά τουρνουά πυγμαχίας. Έτσι αναδεικνύεται η αθωότητα του σπορ, πριν το χρήμα μπει στην ζωή των πυγμάχων και γίνει επαγγελματικό.