14/05/2024

Τα οφέλη της γιόγκα στις πολεμικές τέχνες

Γράφει ο Κίμωνας Οζζ.

Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε αθλητές του εξωτερικού, στα δυναμικά αθλήματα, να συνδυάζουν την γιόγκα με τις πολεμικές τέχνες. Ποια είναι όμως τα οφέλη αυτού του συνδυασμού; Η δασκάλα της γιόγκα Μυρτώ Βουτυρά, απαντάει σε αυτό το ερώτημα.

« Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ευλυγισία, την ενδυνάμωση όπως και την αντοχή. Ανάλογα με το είδος και τη σχολή γιόγκα υπάρχουν στο μάθημα ασκήσεις που εστιάζουν, πιο πολύ σ’ ένα από τα παραπάνω, αλλά γενικότερα ένα πρόγραμμα 60’, είναι πάντα ολοκληρωμένο. Γι’ αυτό η γιόγκα συνδυάζεται με τρέξιμο, κολύμπι ή ακόμα και με τις πολεμικές τέχνες, διότι κάποιος μπορεί να γυμνάσει συνολικά και σωστά το σώμα του», τόνισε η έμπειρη δασκάλα που συνέχισε μιλώντας για το τι περιλαμβάνει ένα μάθημα.

« Ξεκινώντας κάποιος να ασχολείται με γιόγκα, θα έλεγε πως ένα μάθημα συμπεριλαμβάνει μόνο ασκήσεις, αλλά οι μαθητές που κάνουν συστηματική πρακτική, μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους, να ακούν την αναπνοή τους και στη συνέχεια να… γυμνάζουν το πνεύμα τους», ανέφερε η Βουτυρά που μίλησε και για τα οφέλη αποφυγής τραυματισμών!

«Οι τραυματισμοί υπάρχουν πάντα. Ο ασκούμενος στην γιόγκα μαθαίνει να αγαπά και να ασχολείται με το σώμα του, οπότε δεν το κακομεταχειρίζεται ακόμη κι αν κάνει κάτι σκληρό, όπως οι πολεμικές τέχνες».

Zητήσαμε από την Μυρτώ να μας χαρακτηρίσει με τρεις λέξεις αυτό που κάνει:

«Tρόπος ζωής και καταφύγιο νομίζω ότι χαρακτηρίζουν την γιόγκα», μας τόνισε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα μαθήματα που κάνει η Μυρτώ στα Εξάρχεια, είναι γκρουπ που φτάνουν από 8 έως 22 άτομα και χαρακτηρίζονται από το ομαδικό πνεύμα. Η δασκάλα μας ανέφερε σχετικά:

« Eίναι ωραίο να βλέπεις τους μαθητές σου να κινούνται με γνώμονα την ομαδικότητα και συμπόνια, ο ένας δίπλα στον άλλον και μετά να φεύγουν παρέα λες και γνωρίζονται χρόνια».