30/04/2024

Εξι ελληνικά μετάλλια στο φινάλε του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Grappling

Επιτυχίες για την Ελλάδα.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Grappling U15 και Βετεράνων που διεξήχθη στο Λουτράκι. Η ελληνική αποστολή θριάμβευσε στην δεύτερη ημέρα των αγώνων και κατέκτησε συνολικά έξι μετάλλια! 

Στην ηλικιακή κατηγορία U15 ο Θανάσης Καστανάς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στους βετεράνους ο Γιάννης Καργιωτάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Οι Σάββας Καρυπίδης, Ηλίας Μπούκης, Γιώργος Κελασίδης ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ ο Νίκος Πανούτσος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. 

Η δράση πλέον επιστρέφει την Τρίτη, όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ολυμπιακής Πάλης Βετεράνων με την συμμετοχή 800 αθλητών!

Χάλκινο ο Καστανάς

Ο Θανάσης Καστανάς πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -66κ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grappling (κατηγορία Gi) U15. Ο Έλληνας πρωταθλητής με μεγάλη εμφάνιση και τρομερή ψυχραιμία αλλά και επιμονή στον αγώνα που οδηγούσε στην 3η θέση του βάθρου επικράτησε 3-2 του Αρτέμ Ντότσιουκ. Ο Καστανάς προηγήθηκε με 2-0, με του Ουκρανό να ισοφαρίζει σε 2-2, αλλά με έγκαιρη και σωστή χρήση του challenge από ελληνικής πλευράς του αφαιρέθηκε ο ένας πόντος. Και πάλι όμως οπ Ντότσιουκ μπόρεσε να ισοφαρίσει ενώ απέμεναν 19’’. Όμως ο Καστανάς δεν πτοήθηκε, αντιθέτως απάντησε αμέσως και στα 7,5’’ πήρε τον νικητήριο πόντο που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο είναι το δεύτερο στη διοργάνωση μετά από το χθεσινό χάλκινο επίσης στα -66κ. αλλά στην κατηγορία no Gi (χωρίς κιμονό).

Για να φτάσει στο μετάλλιο, ο Καστανάς αν και ξεκίνησε με ήττα από τον Γάλλο Φρεντερίκ Πλανκέ (που έφτασε στον τελικό και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κατακτώντας το χρυσό. Ο Έλληνας παλαιστής προηγήθηκε με 2-0, αλλά ο Γάλλος κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να επικρατήσει με 6-3.

Στη συνέχεια στα ρεπεσάζ ο Καστανάς με επιβλητική εμφάνιση επικράτησε 11-0 του Καζάκου Καϊνάρ Ζένισοφ για να περάσει στον αγώνα για το χάλκινο.  

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Ουκρανός Ιβάν Σοφρόνι και το άλλο χάλκινο ο Ισπανός Καρμπάλ Γκαρθία που στον προημιτελικό είχε αποκλείσει τον Αδάμ Καραμανώλη.

Η Αναστασία Μυλωνά στα -80κ. U15 στον πρώτο αγώνα του ομίλου της τέθηκε αντιμέτωπη με την Τετιάνα Τκάτσκικ, με την Ουκρανή να παίρνει τη νίκη με 6-1. Δυστυχώς, όμως, δεν μπόρεσε να συνεχίσει την αγωνιστική της παρουσία στη διοργάνωση καθώς λόγω τραυματισμού αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Στον Β’ όμιλο των  -57κ. U15 η Γεωργία Καραμανώλη στον πρώτο αγώνα της αντιμετώπισε τη Νταϊάνα Χότιου. Η Καραμανώλη προηγήθηκε με 2-0 με τη Ρουμάνα να ισοφαρίζει σε 2-2 και τελικά να παίρνει τη νίκη με πτώση. Στο δεύτερο αγώνα της η Καραμανώλη ηττήθηκε από την Ουκρανή Ντάρια Μαλτσέβσκα.με 10-1.

 Πέντε μετάλλια στο Βετεράνων

Ο Γιάννης Καργιωτάκης ζευγάρωσε τα χρυσά του μετάλλια στη διοργάνωση. Μετά από αυτό στα 130κ. της κατηγορίας έως 40 ετών (No Gi), ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στην αντίστοιχη με κιμονό. Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής αρχικά νίκησε τον Ιρανό Καρίμ Νεζαντπορχοσέιν με 3-1 για α ακολουθήσει μια επιβλητική εμφάνιση επί του Άντονι Όκολι από τις ΗΠΑ στον τελικό. Ο Καργιωτάκης ήταν καταιγιστικός και νίκησε τον Αμερικανό αντίπαλό του με 15-0.

Και ο Σάββας Καρυπίδης διπλασίασε τα μετάλλιά του στη διοργάνωση. Στον όμιλο των -92κ. στην κατηγορία έως 40 ετών επικράτησε 3-0 του Ούγγρου Γκαμπόρ Χουζάρ, αλλά έχασε το χρυσό από τον Ραμαζάν Κουσαϊνοφ από το Καζακστάν με 5-2, κατακτώντας  το ασημένιο μετάλλιο μετά το χρυσό στην κατηγορία No Gi.

Διπλή χαρά και για τον Γιώργο Κελασίδη που ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βάθρο των νικητών. Στον τελικό των -66κ. της κατηγορίας έως 40 ετών αντιμετώπισε τον Καζάκο Μπεκμπολάτ Μπαϊναζάροφ σε μια μεγάλη μάχη όπου το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στην παράταση. Στην κανονική διάρκεια, ο Κελασίδης προηγήθηκε 2-0, ο Καζάκος έκανε την ανατροπή με 3-2, αλλά ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3.

Στην παράταση, τελικά, ο Μπαϊναζάροφ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και κατάφερε να βγάλει τεχνική που οδήγησε στην ήττα τον Κελασίδη που όμως πανηγύρισε το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση μετά από αυτό στην κατηγορία No Gi.

Ο Νίκος Πανούτσος στα -92κ. στην κατηγορία έως 50 ετών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο καθώς στον κρίσιμο αγώνα ηττήθηκε από τον Αμερικανό Ναγκλόσκι.

Ο Ηλίας Μπούκης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα -100κ. (έως 40 ετών) καθώς ητττήθξηκε στον τελικό από τον Μολδαβό Ελντάρ Ραφιγκάεφ.