30/04/2024

Ο θρύλος του George Foreman

Μπορεί ο Bernanrd Hopkins να γράφει ιστορία με την απίστευτη καριέρα του μέχρι την ηλικία των 50 και να είναι σήμερα ο πιο ηλικιωμένος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος, όμως πριν από αρκετά χρόνια ο σπουδαίος George Foreman έκανε κάτι που πολλοί το θεωρούν ακόμη πιο απίστευτο.

Ο τρομερός Heavyweight πυγμάχος που κέρδισε το 1973 στην Τζαμάικα τον παγκόσμιο τίτλο από τον αήττητο τότε Joe Frasier και τον έχασε 3 αγώνες αργότερα στην ιστορική μάχη Rumble in the Jungle με τον Mohammed Ali, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το ’77.

Δέκα χρόνια όμως αργότερα (’87), επέστρεψε από την αγωνιστική απραξία σοκάροντας τον κόσμο της πυγμαχίας. Ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του είπε πως το έκανε γιατί ήθελε να συγκεντρώσει χρήματα για το κοινωνικό του έργο, όμως υπάρχει και η άποψη ότι το έκανε γιατί ήθελε να παίξει με τον Mike Tyson. Στα 38 του λοιπόν ξεκίνησε την δεύτερη καριέρα του και έκανε 24 (!!) σερί νίκες κερδίζοντας το δικαίωμα να παίξει με τον τοπ τότε, Evander Hollyfield για τις WBA, WBC και IBF ζώνες στην ηλικία των 42 χρονών. Ο Αμερικάνος εξέπληξε τους πάντες βγάζοντας και τους 12 γύρους απέναντι στον Hollyfield αν και έχασε στους πόντους.

Παρά την χαμένη ευκαιρία δεν άργησε να έρθει και 2η. Δύο χρόνια μετά έπαιζε για την ζώνη της WBO κόντρα στον νεαρό και ταλαντούχο Tommy Morisson (ROCKY 5 σε όσους λέει κάτι) και για 2η φορά δεν κατάφερε να κερδίσει έναν πολύ νεότερο μαχητή.

Σίγουρα όλοι θα πίστευαν ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία ευκαιρία του Foreman για σημαντική ζώνη. Όμως το σπουδαίο όνομά του του εξασφάλισε μια σπάνια τρίτη ευκαιρία, κόντρα στον αήττητο τότε Michael Moorer που είχε μόλις βγει νικητή επί του Evander Hollyfield!

Φυσικά κανείς δεν περίμενε να βγάλει το παιχνίδι ο 45χρονος πια Foreman και στους πρώτους γύρους φάνηκαν να επιβεβαιώνονται. Όμως, κάπου στον 10 γύρο ένα κοφτό δεξί χτύπημα βρήκε τον πρωταθλητή στο σαγόνι και τον έριξε αναίσθητο στο καναβάτσο!

Ο George Foreman, 20 χρόνια μετά την ήττα του από τον Ali, φορώντας το ίδιο σορτσάκι με εκείνο το βράδυ, είχε πάρει πίσω την χαμένη του ζώνη.

http://www.youtube.com/watch?v=mzz6abwCGPg