30/04/2024

Nίκος Κοσμάς: Στόχος μου η διάκριση στην Ανδρών!

Είναι μόλις 19 χρονών κι όμως ο Νίκος Κοσμάς έχει πετύχει ήδη πολλά στον κόσμο του Καράτε. Ξεκίνησε μόλις 9 χρονών με τον ίδιο να λέει πως στην αρχή ήταν διστακτικός. «Ξεκίνησα τυχαία με παρότρυνση της μητέρας μου. Ήμουν αρνητικός και μέχρι τότε με ενδιέφερε μόνο το ποδόσφαιρο», τόνισε ο Έλληνας Καρατέκα που συνέχισε μιλώντας για τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με το Καράτε.

«Αν και λίγο διστακτικός στην αρχή το δοκίμασα. Μου άρεσε η τάξη και η πειθαρχία που επικρατούσε σε αυτό το άθλημα με τον δάσκαλο μου, Νεκτάριο Ξένο και την Μαρίζα Σουμπασάκη. Το αγάπησα πολύ και συνάντησα στοιχεία που δεν υπάρχουν σε άλλα αθλήματα». Οι διακρίσεις του Κοσμά ήταν πολλές και ξεκίνησαν από πολύ νωρίς.

«Είχα κλήση στο άθλημα από την αρχή. Κατάφερα μέσα σε τρεισήμισι χρόνια να πάρω μαύρη ζώνη και το 2005 κατέβηκα στο πρώτο μου Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 2006 συμμετείχα στην Εθνική ομάδα. Με την οποία έκανα την πρώτη μου συμμετοχή στο Βαλκανικό στην Βέροια το 2006, όπου αγωνίστηκα στα Κάτα και κατέκτησα μετάλλιο, το ίδιο συνέβη και το 2007 και το 2008. Το 2010 πήρα την Τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό της Τουρκίας. Το 2011 κατάφερα να πάρω χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μαλαισία στην κατηγορία U-21, με κορυφαία στιγμή την φετινή, όπου στην ίδια κατηγορία αναδείχθηκα χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Φέτος συμμετείχα επίσης με την Ανδρών στο Βαλκανικό του Μαυροβουνίου. Το Κούμιτε το αγαπούσα πάντα και το θετικό είναι πως πλέον όλοι μπορούν να παίζουν από μικροί ενώ παλιά υπήρχαν περιορισμοί στις μικρές ηλικίες και αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα την αγωνιστική μου καριέρα με τα Κάτα».

Σε ερώτηση για το πώς ένιωσε πριν τους αγώνες του, λόγω της ηλικίας του ο ίδιος τόνισε πως τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα.

«Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμικτα. Η αλήθεια είναι ότι είχα άγχος στην αρχή της καριέρας μου. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω. Είμαι μόλις 19 χρονών και αγωνίζομαι στην Εθνική ομάδα των ανδρών, αυτό με χαροποιεί παρά με αγχώνει λοιπόν. Δόξα τον θεό με έχουν αγκαλιάσει όλοι την ομάδα και μου δίνουν συμβουλές. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα. Από μικρό είχα σαν είδωλο τον Δημήτρη Τριανταφύλλη και έχω την τύχη πλέον είναι και φίλος μου. Με βοηθάει και έξω απ’ το τατάμι, όπως και ο Γιώργος Τζάνος, μου δίνουν πολλές συμβουλές». Εκτός Καράτε ο Νίκος Κοσμάς είναι ένα φυσιολογικό παιδί της ηλικίας του και κάνει ότι κάνουν και οι υπόλοιποι.

«Είμαι στα ΤΕΦΑΑ, στο δεύτερο έτος. Παίζω μπάλα συχνά με φίλους, όταν δεν έχω αγωνιστικές υποχρεώσεις. Προσπαθώ να πηγαίνω για καφέ και σινεμά. Παλαιότερα πήγαινα και γήπεδο,όσο μου το επέτρεπε ο χρόνος μου. Είμαι Παναθηναϊκός».

Οι επόμενοι στόχοι του Κοσμά είναι ξεκάθαροι. Να διακριθεί στην Εθνική ανδρών.

«Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να βάζω στόχους και πάντα ήθελα να κατακτήσω μετάλλια. Θέλω στην Εθνική Ανδρών να καθιερωθώ και να κατακτήσω τα πάντα, όσο αυτό είναι εφικτό. Στο Παρίσι για παράδειγμα θεώρησα ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες μου ευκαιριές. Ήμουν χαλαρός και προσπάθησα για το καλύτερο και τελικά κατετάγη 7ος. Την επόμενη φορά ελπίζω να είμαι στο βάθρο. Ο αντίπαλος μου δίκαια με κέρδισε, παρά το ότι πολύς κόσμος αμφισβητεί την έκβαση του αγώνα. Σκεφτείτε ότι ο Λουίτζι στα 18 του χρόνια πήρε το παγκόσμιο».

Ο Νίκος Κοσμάς δεν ξέχασε να συγχαρεί την Χατζηλιάδου για την επιτυχία της στο Παρίσι ενώ βλέπει μέλλον στα παιδιά του Καράτε.

«Θέλω να συγχαρώ δημόσια την Χατζηλιάδου και πιστεύω ότι υπάρχουν δύο- τρία παιδιά ακόμα που μπορούν να πετύχουν πολλά. Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό που έχει περάσει στην κοινωνία, πως οι πολεμικές τέχνες είναι μόνο βία. Παντού βλέπουμε να παίζουν στις γειτονιές ποδόσφαιρο και μπάσκετ ενώ στην Κορέα θα δεις παντού τα παιδιά να κάνουν Tae Kwon Do.Είναι θέμα νοοτροπίας και παιδείας ξεκάθαρα. Έμεις έχουμε ως εθνικό άθλημα το ποδόσφαιρο, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες διακρίσεις πέρα από την κατάκτηση του Euro το 2004. Στις πολεμικές τέχνες έχουμε θρύλους σαν τον Ηλία Ηλιάδη, τον Δημήτρη Τριανταφύλλη, τον Κώστα Παπαδόπουλος, τον Γιώργο Τζάνο, τον Μιχάλη Μουρούτσο και τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη».

Τέλος ο Κοσμάς αναφέρθηκε στους δάσκαλους του με εγκωμιαστικά λόγια ενώ δεν ξέχασε και τους χορηγούς του που τον στηρίζουν.

«Αν δεν ήμουν στη σχολή που είμαι μπορεί να μην είχα πετύχει αυτά που πέτυχα. Οι δάσκαλοι μου είναι δίκαιοι Θα μου φωνάξουν όταν πρέπει. Αλλά το σημαντικό είναι ότι με εμπνέουν σαν άνθρωποι. Ο κύριος Ξένος, για παράδειγμα, τρέχει σε Υπερμαραθώνιες διαδρομές, είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει ποτέ!!! Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου που χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει αρκετά από αυτά που έχω καταφέρει , το ασφαλιστικό πρακτορείο OLA, την Techo Express, και το χρυσοχοείο Xρυσή Γωνιά. Φυσικά, δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω και τους προπονητές μου στην Εθνική ομάδα, τους κ.κ. Κανέλλη και Γκουβούση»… «Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Fightsports.gr για την φιλοξενία του αλλά και για την γενικότερη στήριξη και αγάπη που δείχνει στα μαχητικά σπορ, τα όποια το έχουν ανάγκη, μιας και η προβολή τους στη χώρα μας σε σχέση με τις επιτυχίες που έχουν διεθνώς δεν είναι ανάλογες. Καλές γιορτές σε όλους εύχομαι και ελπίζω το νέο έτος να μας βρει όλους υγιείς, χαρούμενους και με περισσότερη αισιοδοξία»!