30/04/2024

Vasyl Lomachenko: Η ουκρανική απειλή έχει όνομα!

Από τον Bilhord της Ουκρανίας στα μεγάλα πυγμαχικά σαλόνια, ο Vasyl Lomachenko, γαλουχήθηκε πυγμαχικά από τον πατέρα του Anatoly σε μικρή ηλικία. Όπως έχει πει, αν ο πατέρας του δεν ήταν πυγμάχος εκείνος πιθανόν να έπαιζε ice hokey!

H ερασιτεχνική του καριέρα ξεκινά το 2007 στο Σικάγο όταν κερδίζει τον Abner Cotto στον πρώτο γύρο αλλά ακολουθούν στη συνέχεια και άλλες μεγάλες νίκες όπως αυτή με τον Θεόδωρο Παπάζοβ, τον Arturo Reyes, τον Li Yang ενώ στο μεγαλύτερο παιχνίδι του απέναντι στον Ρώσο Αlber Selivov έχασε τον αγώνα.
Ο Lomachenko κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 στην Κίνα. Για να το κατορθώσει αυτό κέρδισε τους πέντε αντιπάλους του εύκολα και ξεχώρισε με την φοβερή του παρουσία.  Το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου πήρε για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο. Νίκησε τον Han Chul από την Νότιο Κορέα στον τελικό. Το απίστευτο ρεκόρ 396-1 με μοναδική ήττα από τον Selimov άφησε ιστορία στο ερασιτεχνικό μποξ.

Μετά την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού, ο Lomachenko αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας. Αφού συναντήθηκε με αρκετούς promoters υπέγραψε στην Top Rank. To ντεμπούτο του έγινε το 2013 στην Αμερική κάτω από το μεγάλο ματς Bradley- Marquez, εκείνος ξεχώρισε με νοκ άουτ στον τέταρτο γύρο επί του Jose Ramirez.
Στο δεύτερο παιχνίδι του με τον Orlando Salido ηττήθηκε όμως τα ρεπορτάζ της εποχής μιλούσαν για το βρώμικο μποξ και την άδικη απόφαση κατά του Ουκρανού.Τον Ιούνιο του 2014 κέρδισε την ζώνη WBO απέναντι στον Gary Russell. Επιτυχημένη λίγο αργότερα και η υπεράσπιση του τίτλου κόντρα στον Chonlatarn Piriyapinyo. Από τον έβδομο γύρο ο Ουκρανός έπαιζε με ένα χέρι καθώς τραυματίστηκε στο αριστερό!Κατάφερε και έβγαλε όμως το παιχνίδι και κέρδισε!

Εύκολη και η επόμενη νίκη του με τον Gamalier Rodriguez και νοκ άουτ στον ένατο γύρο. Στον δέκατο γύρο ήρθε άλλη μία νίκη του σκληροτράχηλου πυγμάχου με τον Romulo Koasicha και ένα φοβερό body shot που τον αποτελείωσε.

Ο Lomachenko αποφάσισε να αλλάξει κατηγορία αντιμετωπίζοντας τον Román Martínez. Ο Ουκρανός έγινε ο αθλητής που κέρδισε τόσο γρήγορα δύο τίτλους σε δύο διαφορετικές κατηγορίες ρίχνοντας στο καναβάτσο τον αντίπαλο του. Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο νικητής προκάλεσε εκ νέου τον μοναδικό άνθρωπο που τον έχει κερδίσει.«Θέλω τον Salido για να πάρω εκδίκηση και να την αφιερώσω στους φανς μου», ήταν τα λόγια του Lomachenko.