30/04/2024

Πέντε συμβουλές για προπόνηση χωρίς τραυματισμούς!

O πολύ καλός γυμναστής δύναμης και φυσικής κατάστασης (Strength and Conditioning) Ric Moylan εντοπίζει τις 5 βασικές στρατηγικές για να προπονήστε καλύτερα και κυρίως να γλιτώσετε τραυματισμούς στις προπονήσεις πυγμαχίας αλλά και των υπολοίπων μαχητικών αθλημάτων. Δείτε τα 5 σημεία:

1. Ευκινησία και διατάσεις

Το αυξημένος εύρος των κινήσεων, η ευκινησία και η ευλυγισία  των μυών και των αρθρώσεων μπορεί να δημιουργήσει έναν πολύ πιο αποδοτικό πυγμάχο/μαχητή.

Πιο σημαντικά, ένας πιο χαλαρός και «λυτός» πυγμάχος θα αποθεραπευτεί πιο γρήγορα και έτσι θα προπονηθεί και πιο γρήγορα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού ένας μαχητής μπορεί να χρειαστεί να προπονηθεί πιο συχνά από 1 φορά την ημέρα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έχει αποδεχθεί ότι αυξημένη ευκινησία και ευλυγισία μειώνει δραματικά την πιθανότητα για κάποιο τραυματισμό.  Μια σειρά από ασκήσεις ευλυγισίας και ευκινησίας πρέπει να γίνουν από τον πυγμάχο/μαχητή και πολλοί στρέφονται πια προς την yoga την οποία και βάζουν μέσα στην προπόνησή τους.

2. Μασάζ

Συγκεκριμένα μετά την προπόνηση και στις μέρες ξεκούρασης, το μασάζ είναι μια στρατηγική που κάθε μαχητής πρέπει να χρησιμοποιεί. Σφιχτοί μυς, μελανιές και γενικά ζημιά στους μαλακούς ιστούς είναι συχνά αποτελέσματα μιας σκληρής προπόνησης. Η θεραπεία με μασάζ βοηθάει στην θεραπεία, στην μείωση των ερεθισμένων μυών και την επαναφορά του σώματος από τα τραύματα. Προτείνει κάτι που λέγεται Self-myofascial release πάντα με έναν ειδικό θεραπευτή και μοιάζει με αυτό http://www.artofmanliness.com/2013/06/13/trigger-point-release/, 

3. Διατροφή

Δεν μπορείτε να προπονήσετε μια κακή δίαιτα. Η σωστές διατροφικές πηγές των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και των λιπών είναι τα δομικά υλικά του ζωντανού ιστού κάθε μαχητή. Η σωστή διατροφή τρέφει το αίμα, τους μυς και τα κύτταρα του σώματος κρατώντας τα υγιή και λειτουργικά με τον καλύτερο τρόπο. Ένα υγιές σώμα βρίσκεται υπό μικρότερη πίεση οπότε θα ξεκουράζετε πιο σύντομα και τελικά θα είναι πιο δυνατό και σταθερό.  ΑΞΙΖΕΙ να δοκιμάσετε την Vegan διατροφή. 

4.  Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός της προπόνησης είναι πολύ σημαντικός για την αποφυγή των τραυματισμών. Η Ενδυνάμωση και η φυσική κατάσταση δεν σημαίνει το να κάνεις έναν πυγμάχο «κτήνος», με σκληρές προπονήσεις που βρήκες στο Youtube. Η σχετική προπόνηση πρέπει να εφαρμόζεται και την σωστή στιγμή και όταν το σώμα είναι έτοιμο να αντέξει τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης άσκησης. Κάποιες φορές το σώμα θέλει δουλειά σε συγκεκριμένες περιοχές που είναι αδύναμο και χαλάρωσε σε άλλες περιοχές που έχει ζοριστεί πολύ.

5. Ξεκούραση

Μερικές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο. Ο μαχητής πρέπει να ξεκουραστεί και να ασκήσει την τέχνη του «Δεν κάνω τίποτα και αφήνω το σώμα μου να θεραπευτεί. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απαιτητικό από μια μαχητική προετοιμασία. Νωρίς το πρωί ξύπνημα και τελείωμα αργά το βράδυ. Η αγαπημένη συνήθεια του συντάκτη είναι ο ύπνος στα διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας.

πηγή