27/04/2024

Τραγωδία στην Παλαίστρα

O Nτέιβ Σουλτς ήταν 36 χρονών και πατέρας δύο παιδιών. Δώδεκα χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στην ελευθέρα πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες προπονούνταν και είχε σοβαρές πιθανότητες για να αγωνιστεί και στην Ατλάντα.

Το όνειρο του τερματίστηκε βίαια την 26η Ιανουαρίου το 1996, όταν τον σημάδεψε και τον σκότωσε με όπλο, ο Τζον Ελούθερ ντου Ποντ, ευεργέτης της αμερικανικής πάλης και κληρονόμος μιας αυτοκρατορίας.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά η ιστορία των αδερφών Σουλτς, χρυσών Ολυμπιονικών στην πάλη και του ντου Ποντ βρήκε το δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη. Αυτό το σαββατοκύριακο προβάλλεται στους αμερικάνικους κινηματογράφους η ταινία «Foxcatcher» με τον Μαρκ Ράφαλο στο ρόλο του Ντέιβ Σουλτς, τον Τσάνινγκ Τέιτουμ στο ρόλο του Μαρκ Σουλτς και τον Στιβ Καρέλ να ενσαρκώνει τον σχιζοφρενή ντου Ποντ.

Ο 54χρονος σήμερα Μαρκ (αριστερά στη φωτογραφία) είναι ο μοναδικός επιζών αυτού του «τριγώνου». Έγραψε το βιβλίο «Foxcatcher» το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ο ντου Ποντ πέθανε στο κελί του το 2010, δεκατρία χρόνια μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία του Ολυμπιονίκη και προπονητή.

Οι ντου Ποντ είναι μια από τις ιστορικότερες και πλουσιότερες οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1800 που ο Πιέρ Σαμουέλ ντου Ποντ ντε Νεμούρ διέσχισε τον Ατλαντικό και έστησε τη δυναστεία του, δημιουργώντας μπαρούτι. Ένας από τους απόγονους του ήταν ο Τζον Ελούθερ. Ίδρυσε το μουσείο φυσικής ιστορίας στο Ντελαγουέρ για να στεγάσει την συλλογή του από 66.000 πουλιά και 2.000.000 όστρακα.

Το 1986 ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πάλη, χρηματοδότησε το πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο Βιλανόβα με τον Μαρκ Σουλτς να αναλαμβάνει χρέη προπονητή.

«Χρειαζόμουν απεγνωσμένα χρήματα μετά την απόλυση μου από τη θέση του προπονητή στο Στάνφορντ. Ο «φιλάνθρωπος» μου έριξε ένα σωσίβιο και το άρπαξα. Ο στόχος του ήταν να χρησιμοποιήσει τα πλούτη του για να δημιουργήσει μια παλαίστρα για τους Αμερικανούς να κατακτήσουν Ολυμπιακά μετάλλια. Μου πρόσφερε μισθό 24.000 δολαριων το χρόνο», δήλωσε ο Μαρκ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «New York Post».