02/05/2024

Ο αρχαίος Ολυμπιονίκης παλαιστής Μίλων ο Κροτωνιάτης με τον τραγικό θάνατο

Ο Μίλων ήταν ένας παλαιστής του 6ου αιώνα π.Χ. από τον Κρότωνα, μια πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, που είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στην πάλη και είχε κερδίσει πολλές νίκες στους σημαντικότερους αθλητικούς αγώνες πάλης της αρχαίας Ελλάδας.

Λέγεται ότι είχε εφεύρει την σταδιακή εξάσκηση της δύναμης: Ο θρύλος λέει ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους αγώνες του, έπαιρνε και σήκωνε ένα μικρό μοσχαράκι ισορροπώντας το στους ώμους του και βάδιζε γύρω από μια μάντρα. Μέρα με τη μέρα το μοσχαράκι μεγάλωνε και έτσι ο Μίλων απέκτησε τη δύναμη του.

Το δέος που προκαλούσαν οι αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα οδήγησε σε υπερβολές στις ιστορίες που περιβάλλουν τη ζωή τους. Στην περίπτωση του Μίλωνα ο Αριστοτέλης ξεκίνησε τους μύθους παρομοιάζοντας τον με τον Ηρακλή και την τεράστια βουλιμία του και ο Αθηναίος συνέχισε με την ιστορία της μεταφοράς ενός ταύρου -ένα άθλο που συνδέεται επίσης με τον Ηρακλή. Ο αιφνίδιος θάνατος του τον έκανε να μοιάζει πιο πολύ στους ήρωες.

Τα ανέκδοτα για τη σχεδόν υπεράνθρωπη δύναμη του και τον τρόπο ζωής του αφθονούν. Διατείνονται ότι η καθημερινή διατροφή του αποτελούνταν από βάρος αντίστοιχο με 10 περίπου κιλά κρέας, 10 περίπου κιλά ψωμί και δεκαοχτώ ποτήρια κρασιού. Θρύλοι λένε ότι μετέφερε το δικό του χάλκινο άγαλμα στη θέση του στην Ολυμπία, και μια φορά έφερε ένα ταύρο τεσσάρων ετών στους ώμους του πριν από τη σφαγή το ψήσιμο και την καταβρόχθιση του από αυτόν σε μια μέρα.

Μια αναφορά λέει ότι ο παλαιστής ήταν σε θέση να κρατήσει ένα ρόδι χωρίς να το καταστρέψει ενώ οι αντίπαλοι στον αγώνα προσπαθούσαν να του αποσπάσουν τα δάκτυλα από αυτό.

Οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδουν συνήθως αξιοσημείωτους θανάτους σε διάσημα πρόσωπα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Η ημερομηνία του θανάτου του Mίλωνα είναι άγνωστη, αλλά κατά τον Στράβωνα και τον Παυσανία, ο Mίλωνας περπατούσε στο δάσος, όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα κορμό δέντρου στον οποίο είχαν τοποθετηθεί σφήνες για το σχίσιμό του. Σαν μια επίδειξη δύναμης, έβαλε τα χέρια του στη σχισμή για να σχίσει το δέντρο. Οι σφήνες έπεσαν από τη σχισμή, και το δέντρο έκλεισε τα χέρια του, παγιδεύοντας τον. Ανίκανος να απελευθερωθεί κατασπαράχτηκε από λύκους.

Η θρυλική δύναμη και ο θάνατος του έχουν εμπνεύσει διάφορους καλλιτέχνες όπως τους: Pierre Puget, Étienne-Maurice Falconet, και άλλους. Σε πολλά έργα σαν δολοφόνος του απεικονίζεται ένα λιοντάρι και όχι λύκοι.

Στη λογοτεχνία πάλι γίνονται αναφορές σε αυτόν από τους: Ραμπελέ που συγκρίνει τη δύναμη του Γαργαντούα προς εκείνη του Μίλωνα και τον Σαίξπηρ που αναφέρεται στον ταυροφόρο Μίλωνα στο έργο του Τρωίλος και Χρυσηίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΩΝΑ ΣΤΟ palema.gr