29/04/2024

Διεθνής εκστρατεία στην πάλη για την συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε θεσμικά όργανα

Εκστρατεία η οποία επικεντρώνεται στην συμμετοχή και εμπλοκή όλο και περισσοτέρων γυναικών από όλο τον κόσμο σε θεσμικά όργανα του αθλήματος ξεκίνησε η διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος United World Wrestling, δίνοντας έτσι έμφαση στην ισότητα των φύλων.

Η εκστρατεία «Super 8» η οποία πήρε το όνομά της από τον αριθμό των γυναικών που τέθηκαν επικεφαλής, ως πρέσβειρες της Παγκόσμιας αυτής πρωτοβουλίας, θα ξεκινήσει στις 14 Ιανουαρίου με μια ειδική παρουσίαση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Αγία Πετρούπολη.

Η έκθεση στο Ολυμπιακό Μουσείο θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τις πρέσβειρες του αθλήματος, αθλητικές επιδείξεις, καθώς και διαδραστικές λειτουργίες για να παρουσιαστεί η ανάπτυξη της γυναικείας πάλης.

«Σχεδιάζουμε να γίνουμε ηγετική δύναμη στην ανάπτυξη των ευκαιριών που δίνονται σε γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, στο χώρο του αθλήματος της πάλης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Νέναντ Λάλοβιτς. «Το άθλημά μας υποστηρίζει ένθερμα γυναίκες όλων των ηλικιών που θέλουν να συμμετάσχουν στην πάλη. Κάνουμε την προσπάθεια αυτή, μια από τις κορυφαίες δεσμεύσεις του οργανισμού μας, για να πάμε μπροστά».

Στους στόχους προς επίτευξη κατά τη διάρκεια της δίμηνης αυτής εκστρατείας συμπεριλαμβάνεται και η ενθάρρυνση των εθνικών ομοσπονδιών να ενταχθούν, υπογράφοντας, στον Πίνακα του Σίδνεϊ – έναν μηχανισμό με τον οποίο οι ομοσπονδίες μπορούν να μετρήσουν το επίπεδο της ισότητας των φύλων στους κόλπους του Οργανισμού τους. Θα ενθαρρυνθούν επίσης να υπογράψουν τη Διακήρυξη Brighton Plus του Ελσίνκι, ένα πολιτικό έγγραφο που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για τις γυναίκες στον αθλητισμό, το οποίο αποτελεί δέσμευση αλλαγής προς την θετική κατεύθυνση, σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων.

Οι Πρέσβειρες καλούνται να συμμετάσχουν σε τουρνουά, κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις και οργανώνοντας προπονητικές ημερίδες στην πατρίδα τους με την ελπίδα της αύξησης ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πάλη. Οι ίδιες θα τεθουν επίσης επικεφαλής εκστρατείας ενημέρωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών που εισέρχονται στο άθλημα.

«Η ισότιμη μεταχείριση των φύλων και η δημιουργία ίσων ευκαιριών στις γυναίκες αθλήτριες αποτελούν βασικές αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος, οι οποίες και ενισχύθηκαν με την Ατζέντα του 2020», δήλωσε ο Λάλοβιτς. «Προσπαθούμε να γίνουμε ηγέτες αυτής της προσπάθειας, στην παγκόσμια Ολυμπιακή κοινότητα, συντασσόμενοι στη νέα προσέγγιση και κατεύθυνση της ΔΟΕ».

Οι πρέσβειρες της εκστρατείας «Super 8» είναι οι:

  1. Edith DOCSA (ITA) – Διεθνής διαιτητής,
  2. Fanny ECHEVERRY (COL) – Πρόεδρος της Κολομβιανής Ομοσπονδίας Πάλης,
  3. Carol HUYNH (CAN) – Ολυμπιονίκης του 2008 και μέλος του Προεδρείου της UWW,
  4. Ελένη ΜΑΡΟΥΛΗ (USA) – Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012,
  5. Sophia MATTSON (SWE) – Χάλκινη Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2012,
  6. Isabella SAMBOU (SEN) – Ολυμπιονίκης του 2012,
  7. Natalia VORBEYVA (RUS) – Χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012, και
  8. Saori YOSHIDA (JPN) – Τρεις φορές Χρυσή Ολυμπιονίκης, 12 φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια

πηγή: Palema.gr