02/05/2024

Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης του αθλήματος της πάλης

Όταν υποστήριζε η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Πάλης ότι το εν εξελίξει συνέδριο της FILA στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν θα έφερνε σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη του αθλήματος δεν αστειευόταν καθόλου. Ήδη βγήκε η πρώτη μεγάλη είδηση που αφορά την ονομασία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  που από FILA θα ονομάζεται πια United World Wrestling. Μια Αγγλική (άρα και πιο παγκόσμια κατανοητή) ονομασία σε σχέση με το γαλλικό Fédération Internationale des Luttes Associées (FILA).

Αυτό είναι γενικά το πνεύμα τον αλλαγών στο αρχαίο άθλημα της πάλης που μετά την τρομάρα που πήρε όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το «απείλησε» με κατάργηση από το πρόγραμμα τον Ολυμπιακών Αγώνων προχώρησε σε ανασχεδιασμό. Τον πρώην πρόεδρο Raphael Marinetti αντικατέστησε ο μεταρρυθμιστής Nenad Lalovic που ξεκίνησε την διαδικασία επαναπροσδιορισμού της πάλης ως ένα πιο ελκυστικό και τηλεοπτικό προϊόν.

Από τη μία σίγουρα κάνει καλό να υπάρχει μία εξέλιξη στο άθλημα το οποίο έχει ανάγκη περισσότερης προβολής αλλά από την άλλη, όλη αυτή η διαδικασία δεν παύει να μας υπενθυμίζει πως οι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες υπάρχουν για τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα…