03/05/2024

Αδερφές Σταματίου: Όταν η πάλη γίνεται οικογενειακή υπόθεση!

Για κάποιους δεν είναι σύνηθες στο μάτι να βλέπεις γυναίκες να ασχολούνται με το wrestling. Όταν αυτό γίνεται οικογενειακή υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία! Ο λόγος για τις αδερφές Σταματίου, Μαργαρίτα και Σταματία, που συμμετείχαν πρόσφατα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης, έχοντας σημαντικές διακρίσεις. Οι δύο τους, φιλοξενήθηκαν στο Fightsports.gr, μιλώντας για τα βιώματα τους, σε ένα τόσο σκληρό σπορ, που όμως δείχνουν πως αγαπούν πολύ. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Συμμετείχατε προσφάτως στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας. Ποιες ήταν οι διακρίσεις σας κι αν είστε ευχαριστημένες με τις τελευταίες αγωνιστικές σας επιδόσεις;

Mαργαρίτα: «Συμμετείχα πρώτη φορά φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παλης κατακτώντας την δεύτερη θέση !Σαφώς και ειμαι πολύ ευχάριστημενη απο τις επιδοσεις μου και μη ξεχναμε έναν τέτοιο τίτλο θα τον ήθελαν πολλοί».

Σταματία: «Είναι το δεύτερο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης που συμμετέχω και είμαι ευχαριστημένη με τις επιδόσεις μου κι από τα δύο πρωαθλήματα(4η και 7η θέση αντίστοιχα), αφού ασχολούμαι κάτι παραπάνω από ένα χρόνο με την πάλη και γενικά τις πολεμικές τέχνες.

Είμαι πολύ ικανοποιημένη που κατάφερα έστω να συμμετέχω σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα τόσο γρήγορα. Αν και λίγο το χρονικό διάστημα προπόνησης, έχω καταφέρει να μάθω πολλά αλλά κυρίως να το αγαπήσω».

 

Η πάλη είναι ένα σκληρό άθλημα και για τις γυναίκες, τόσο σε επίπεδο προπόνησης όσο και στους αγώνες. Πως αντεπεξέρχεστε σε αυτό και πως στραφήκατε στο wrestling;

Mαργαρίτα: «Η αλήθεια είναι πως για τις γυναίκες είναι ένα σκληρό άθλημα με πολλές καταπονήσεις για να είμαι ειλικρινής και γιαυτό το λόγο (που είμαι γυναίκα )έχω σκεφτεί να τα παρατήσω δυστυχώς.Ευτυχώς όμως το αγάπησα κυρίως μέσο του προπονητή μου .Ξεκίνησα την πάλη βλέποντας τον μεγάλο μου αδερφό, ερχόταν στο σπίτι μετά τις προπονήσεις και μου έδειχνε διάφορες λαβές που με εντυπωσίαζαν».

Σταματία: «Μεγάλο ρόλο έχει παίξει αρχικά ο αδερφός μου που με έβαλε σε αυτό το άθλημα και ύστερα ο προπονητής μου Βασίλης Κολλάρος που με έμαθε να παλεύω με την ψυχή και όχι με το σώμα μου. Όσον αφορά την σκληρότητα του αθλήματος είναι οι πιθανοί τραυματισμοί αλλά με την κατάλληλη προφύλαξη και θέληση μπορείς να συνεχίσεις».

Τα τελευταία χρόνια όπως θα γνωρίζετε πολλοί αθλητές της πάλης στράφηκαν και στις ΜΜΑ που είναι ίσως το πιο εμπορικό προϊόν στον πλανήτη. Θεωρείται την πάλη μία καλή βάση για τις μικτές πολεμικές τέχνες; Θα το κάνατε αυτό;

Mαργαρίτα: «Το ΜΜΑ είναι όντως ένα πολύ εμπορικό άθλημα σκληρό και κατά την γνώμη μου σχεδόν ανεξέλεγκτο και χωρίς καν να ανήκει σε Ολυμπιακό άθλημα, ενώ η προέλευση της πάλης χάνεται στα  βάθη των αιώνων δυστυχώς. Δεν είναι τυχαίο ότι ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα. Θεωρώ ότι η τεχνική της πάλης δίνει βάση για πολλές; πολεμικές τέχνες. Εγώ η αλήθεια είναι, δεν θα το δοκίμαζα. Η τεχνική της πάλης είναι δύσκολη, έχει μόνο λαβές, πρέπει να σκεφτείς ποια θα εφαρμόσεις για να χάσει την ισορροπία του ο αντίπαλος χωρίς να βρεθείς εσύ από κάτω. Εξάλλου μην ξεχνάμε, ότι όλοι οι καλοί αθλητές των ΜΜΑ ήταν και παλαιστές. Η βάση για πολλά μαχητικά αθλήματα είναι η πάλη».

Σταματία: «Απ’ όσα γνωρίζω για τις ΜΜΑ, νομίζω πως είναι ακόμα πιο σκληρό από την πάλη. Δεν θα ασχολούμουν με τις μικτές πολεμικές τέχνες, όχι  μόνο επειδή είναι σκληρές αλλά επειδή περιλαμβάνει πολλές πολεμικές τέχνες και χάνεται η αξία αυτών. Έχει αποδειχτεί στην ιστορία πάντως των ΜΜΑ  πως οι τοπ αθλητές ήταν καλοί παλαιστές».

 

Μερικούς ανθρώπους που θέλετε να ευχαριστήσετε στην πορεία σας;

Mαργαρίτα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κολαρο όπου έχει αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της παλης.Καθώς και την Φάνη Ψάθα μια γυναίκα επίσης με Ολυμπιακές διακρίσεις.Με στηρίζουν και μου υπενθυμίζουν συνέχεια ότι σε ένα άθλημα πέρα από την σωματική σου δύναμη, την νίκη την κατακτάς κυρίως με την ψυχή σου !Και όταν χάνω και στεναχωριεμαι δεν με απόγοητεύουν αλλά μου λένε “ο αθλητισμός τα έχει αυτά και μόνο που έφτασα εδώ και πάλεψα είμαι και πάλι νικήτρια”, τους αγαπώ πολύ»!

Σταματία: «Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Βασίλη Κολλάρο, που δεν είναι απλός προπονητής, αλλά πρότυπο ανθρώπου και αθλητή αφού μου δίδαξε και συνεχίζει να μου διδάσκει τις αξίες του αθλητισμού και της οικογένειας».