30/04/2024

Πως εξαπλώθηκε το Ταεκβοντο σε ολόκληρο τον κόσμο

»Πως εξαπλώθηκε το Ταεκβοντο σε ολόκληρο τον κόσμο, ποια η σχέση του με τον πόλεμο στο Βιετνάμ και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA)»

Ο Grand Master Nam Tae-Hi  γεννήθηκε στης 19 Μαρτίου 1929  και πέθανε στης 7 Νοεμβρίου 2013, ήταν πρωτοπόρος Νοτιοκορεάτης Δάσκαλος του Ταεκβοντο και είναι γνωστός ως «Πατέρας του Βιετναμέζικου Ταεκβοντο».

Βοήθησε τον στρατηγό και ιδρυτή του Ταεκβοντο Grand Master Choi Hong-Hi και οδήγησε τους δώδεκα αρχικούς δασκάλους του Ταεκβοντο να φτιάξουν την Κορεατικής Ένωσης Taekwondo (KTA).

Όταν πολεμούσε στον πόλεμο της Κορέας, ο Grand Master Nam Tae-Hi  έγινε διάσημος για τη μάχη σώμα με σώμα κατά τη διάρκεια της μάχης στο βουνό Yongmun:

«Στο σκοτάδι ο Grand Master Nam Tae-Hi  άκουσε έναν θόρυβο, έπεσε πάνω σε κάποιον και προσπάθησε να αρπάξει τα μαλλιά του άνδρα κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Ο Κινέζος στρατιώτης προσπαθούσε να κάνει το ίδιο. Χωρίς φως, ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσεις τον φίλο από τον εχθρό ήταν να τον αρπάξεις στο κεφάλι, επειδή οι » Κινέζοι στρατιώτες » ήταν κοντοκουρεμένοι ενώ οι Νοτιοκορεάτες είχαν ελαφρώς πιο μακριά μαλλιά.

Σε αυτό το όρυγμα ο Grand Master Nam Tae-Hi ένιωσε τα κοντά μαλλιά του αντιπάλου, τον χτύπησε με αποτέλεσμα να πέσει, μετά άκουσε έναν άλλο στρατιώτη, τον χτύπησε και αυτόν. Αυτό γινόταν συνεχεία εκείνη την νύχτα, καθώς οι δύο αντίπαλοι στρατοί πολεμούσαν στα σκοτεινά χαρακώματα, ο Grand Master Nam Tae-Hi δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξιφολόγχη και πολέμησε με τα χέρια του όλη τη νύχτα, χωρίς να σκέφτεται τίποτα.

Την μια σκοντάφτοντας στο σκοτάδι, την άλλη χτυπώντας, την άλλη πάλι γονατίζοντας, άλλοτε έπεφτε και στεκόταν ξανά όρθιος συνεχίζοντας την μάχη για την τελική επικράτηση. Την επόμενη μέρα, οι Κινέζοι στρατιώτες υποχώρησαν από τα χαρακώματα και η μάχη συνεχίστηκε με όπλα, η μάχη της επόμενης μέρας τελείωσε καθώς έπεσε η νύχτα, αλλά ο Grand Master Nam Tae-Hi  συνέχισε να πολεμά.

Οι περισσότεροι από 31 άντρες του ήταν νεκροί, δεν είχε κοιμηθεί για τρεις νύχτες, δεν είχε φάει σε αρκετές μέρες και είχε χάσει 9 γεύματα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει από εξάντληση.

 

Εκείνη την ημέρα, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, ο Grand Master Nam Tae-Hi  περιπλανήθηκε σε ένα σημείο όπου είχε πολεμήσει την προηγούμενη νύχτα, βρήκε πολλά πτώματα και μέτρησε πάνω από δύο δωδεκάδες χωρίς τραύματα από σφαίρες ή μαχαίρι.

Ήταν αυτά που είχε χτυπήσει τη νύχτα, κείτονταν με σπασμένα κεφαλιά και κόκαλα, αλλά δεν υπήρχε χρόνος να συλλογιστεί αυτό το συμβάν καθώς οι κινεζικές μεραρχίες ήταν πλέον αποδυναμωμένες και όλοι οι Νοτιοκορεάτες, συμπεριλαμβανομένης της κύριας γραμμής δέκα χιλιόμετρα μακριά, αντεπιτέθηκαν και κυνήγησαν τους Κινέζους στρατιώτες πάνω από το όρος Yongmun.  

 

 

Χάρη στον Grand Master Nam Tae-Hi  και το τάγμα του μια κορεατική μεραρχία υποστηριζόμενη από μια αμερικανική μεραρχία νίκησε τρεις κινέζικες μεραρχίες, η μάχη καταγράφτηκε στα στρατιωτικά αρχεία της Κορέας:  

Ένα διάσημο φρικτό μάθημα για το πώς να υπερασπιστείτε μια κορυφή βουνού από μια επίθεση 360 μοιρών.

«Ο στρατηγός Grand Master Choi Hong-Hi  εντυπωσιάστηκε καθώς η είδηση ​​είχε διαδοθεί ότι ο Grand Master Nam Tae-Hi  ήταν ένας κορεάτης ειδικός στο καράτε που είχε σκοτώσει Κινέζους στρατιώτες με γυμνά χέρια και ο στρατηγός Grand Master Choi Hong-Hi  τον ήθελε στο τμήμα του.

Με άνδρες όπως τον Grand Master Nam Tae-Hi πίστευαν ότι η  μικροσκοπική Κορέα θα έδιωχνε τους Κινέζους στρατιώτες (Γκίλις, Άλεξ. A Killing Art : The Untold History of Tae Kwon Do)

Ο Grand Master Nam Tae-Hi  έγινε το δεξί χέρι του στρατηγού Grand Master Choi Hong-Hi και βοήθησε για την καθιέρωση του πρώιμου Taekwondo. Ο Grand Master Nam TaeHi  μετακόμισε στην περιοχή του Σικάγο το 1972, άνοιξε το 1973 την πρώτη του σχολή και στη συνέχεια έζησε στο Λος Άντζελες. Το 2007, ο Grand Master Nam Tae-Hi  εισήχθη στο Ταεκβοντο Hall of Fame .

Αφού εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω πνευμονίας, ο Grand Master Nam Tae-Hi  πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2013 στο Garden Grove, Καλιφόρνια, ΗΠΑ.

Τα χρόνια του Grand Master Nam TaeHi  στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA).

Ακούμε συχνά για τη Βόρεια Κορέα και άλλες δικτατορίες που χρησιμοποιούσαν το Ταεκβοντο για κατασκοπεία και πολιτικές αποστολές, αλλά η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ίδια  ιστορία σε αυτό.  

 

Κατά τη διάρκεια της μιας από τις  βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις το 2011, ρώτησα τον Grand Master Nam TaeHi ,αν είχε ποτέ εμπλακεί στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA). Ο ήχος είναι ασαφής, γιατί η συνέντευξη έγινε κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά, αλλά εκείνος έγνεψε καταφατικά. Ήταν μια εξαιρετική παραδοχή από κάποιον διάσημο πρωτοπόρο Δάσκαλο και συνιδρυτή του Ταεκβοντο που βοήθησε στην ίδρυση μιας πολεμικής τέχνης βασισμένης στην ακεραιότητα, την ευγένεια και άλλες αρχές.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) ήταν γνωστή στην εποχή του για την τρομοκρατία που ασκούσε, σήμερα σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι ήταν πράκτορας ο Grand Master Nam TaeHi .

Στο  βίντεο κλιπ από τη συνέντευξή το 2011 (με τον γιο του, Κρις Ναμ, που μεταφράζει) τον ρώτησαν:

– Τι χρόνια;

»1965 έως 1972», απαντά ο Grand Master Nam TaeHi .

– Ποιος ήταν ο ρόλος σας;

»Είναι εμπιστευτικό», άπαντα.

Αυτό το μέρος της συνέντευξης ήταν δύσκολο, καθώς λίγοι άνθρωποι είχαν ρωτήσει τον Grand Master Nam TaeHi  για εκείνα τα χρόνια. Πριν πεθάνει το 2013 ήταν μεγάλος Grand Master του Ταεκβοντο, στο βιβλίο, «A Killing Art: The Untold History of Taekwondo» αφιέρωσαν ένα κεφάλαιο, που ονομάζεται «SuperNam» όπου περιέγραφε την απίστευτη, τριήμερη σκηνή μάχης του το 1951 και τη διάσημη πλέον επίδειξη του μπροστά στους στρατιωτικούς ηγέτες της Νότιας Κορέας το 1954, όταν έσπασε δεκατρία κεραμίδια στέγης με μία μόνο γροθιά. Πώς όμως μπορεί ένας ήρωας πόλεμου να είναι πράκτορα που βασάνιζε και σκότωνε αθώους ανθρώπους;

Αυτός και ο κουνιάδος του εργάστηκαν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA στη Μαλαισία από το 1965 έως το 1970.

Στο βίντεο ο Grand Master Nam TaeHi  γυρίζει στον γιο του και ρωτά:

– Γιατί θέλει να μάθει;

»Αναρωτιούνται αν έπαιξε καθοριστικό ρολό το Taekwondo», ρωτούν

– »Δεν υπήρχε καμία σχέση το Ταεκβοντο, ο κύριος ρόλος μου στη Μαλαισία ήταν η συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας, αλλά συνέχισα να διδάσκω Ταεκβοντο εκεί», απαντά ο Grand Master Nam TaeHi .

Τον ρωτούν στην συνεχεία:

– Πολλοί αξιωματικοί, στρατιώτες και στελέχη του Ταεκβοντο τότε ήταν επίσης πράκτορες της Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας

»Συμφωνώ», λέει ο Grand Master Nam Tae-Hi .

– Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας και η δικτατορία της Νότιας Κορέας διοχέτευσαν χρήματα σε ένα σωρό αμερικανικά γυμναστήρια καράτε και TKD, όπως το σχολείο του Grand Master Jhoon Rhee, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 είναι αλήθεια;

 

»Αν και δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη τότε, θα ήταν πολύ πιο για εμένα εύκολο να συνεργαστώ με Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας αν διδάσκατε επίσης και Ταεκβοντο, οπότε μονό έτσι μπορεί να υπήρχε μια »σύνδεση», λέει ο Grand Master Nam TaeHi ..

Ο Grand Master Jhoon Rhee και ο Grand Master Nam TaeHi  δεν ήταν οι μόνοι με αυτές τις σχέσεις, καθώς μετά τη Μαλαισία, από το 1970 έως το 1972, ο Grand Master Nam TaeHi  ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τον Grand Master Choi HongHi, τον πατερά του Ταεκβοντο που το 1955 και ίδρυσε το 1966  την Διεθνή Ομοσπονδία Taekwon-Do.

Εκείνα τα χρόνια ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi φοβόταν για τη ζωή του εξαιτίας την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας, παρόλο που ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi είχε στρατολογήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κορέας για να γίνουν στελέχη της ITF.  

Ο Grand Master Nam TaeHi , ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi και οι υπερ-αθλητές τους είχαν μετατρέψει το Ταεκβοντο σε μια από τις πιο δυνατές πολεμικές τέχνες στον κόσμο και μερικοί από αυτούς τους άνδρες συνεργάστηκαν σε πολιτικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Ο Grand Master Nam TaeHi  είχε σεβασμό για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA), αλλά διαφωνούσε με τα πονηρά σχέδιά της, ειδικά με αυτό που ονομαζόταν «Koreagate» στις ΗΠΑ από το 1970 έως το 1976. Όταν οι πράκτορες της απείλησαν Κορεοαμερικανούς ώστε να δωροδοκούσαν Αμερικανούς πολιτικούς.

Διάφοροι εκπαιδευτές Ταεκβοντο εργάστηκαν για τα υποκαταστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κορέας (KCIA), τα όποια ήταν επιφορτισμένα με δολοφονίες, απαγωγές, δολιοφθορές και κατασκοπευτικά δίκτυα  από την Κορέα στο εξωτερικό.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) και το καθεστώς της Νότιας Κορέας είχαν βοηθήσει στη δημιουργία σχολών Ταεκβοντο στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για να βοηθήσουν με αυτά τα δίκτυα .  

Για παράδειγμα, μεταξύ 1970 και 1976 η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) προσέλαβε εκπαιδευτές Ταεκβοντο στο Σικάγο, την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες για να παρενοχλούν, να ανακρίνουν ή να απαγάγουν άτομα που επέκριναν το καθεστώς της Νότιας Κορέας.  

Ο Grand Master Nam TaeHi  ζούσε στο Σικάγο εκείνη την εποχή, στο κέντρο των εξελίξεων όλης αυτής της υπόθεσης, αλλά λέει ότι δεν συμμετείχε και ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) δεν χρηματοδότησε το γυμναστήριό του.

Σε άλλο σημεία της συνέντευξης τον ρωτούν:

– Κοστίζει πολύ το άνοιγμα ενός dojang (σχόλη Ταεκβοντο) και υποθέτω ότι μπορεί να χρηματοδοτηθήκατε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA);

»Δεν ήμουν ένας από αυτούς όμως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) δεν χρησιμοποίησε το Ταεκβοντο μόνο κακόβουλα, αλλά το προώθησε και ως πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα.» λέει ο Grand Master Nam TaeHi .   

Ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi είχε κατηγορηθεί για μερικά πράγματα όπως το ότι δεχόταν χρήματα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) και για αυτό ο Grand Master Nam TaeHi  έπρεπε να πει την δική του πλευρά της ιστορίας.

Η μέσο αυτής της συνέντευξής ο Grand Master Nam TaeHi  διευκρίνισε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) δεν είχε κανένα ρόλο στο Ταεκβοντο του, μάλιστα συχνά βρέθηκε αναμεταξύ τον στρατηγό Grand Master Choi HongHi και των πρακτόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) οι όποιοι κατασκόπευαν τον στρατηγό.

Για παράδειγμα στο βίντεο ο Grand Master Nam TaeHi  αναφέρει:

»Ότι κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας περιοδείας του 1970, η πρεσβεία της Νότιας Κορέας σε κάθε χώρα φιλοξενούσε δείπνα ή κοινωνικές εκδηλώσεις για τον ίδιο, τον στρατηγό Grand Master Choi HongHi και τους αθλητές και πάντα υπήρχε τουλάχιστον ένα μέλος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κορέας (KCIA)»

»Σε αυτά τα δείπνα ήταν παρόν πρεσβευτές, σύμβουλοι και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Κορέας και σε ένα από αυτά ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi κακολόγησε τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Park Chung-Hee, γιατί ήταν θυμωμένος μαζί του και τους άλλους στρατηγούς που τον απέκλεισαν από το πραξικόπημα της 16ης Μαΐου 1961 καθώς ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi έβλεπε πάντοτε υποτιμητικά τον Park Chung-Hee!»

»Οι πράκτορες της  Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κορέας (KCIA) ανέφεραν στο καθεστώς το σχόλια που έκανε ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi για τον Park Chung-Hee. Αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο για τον στρατηγό Grand Master Choi HongHi, καθώς ο Park Chung-Hee είχε τη φήμη ότι σκότωνε τους εχθρούς του.»  

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Grand Master Nam TaeHi . αναφέρει :

»Ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi έπρεπε να ένιωθε ανασφαλής στην Κορέα μετά την παγκόσμια περιοδεία του 1970.»

Για την ιστορία το 1972, ο στρατηγός Grand Master Choi HongHi αυτοεξορίστηκε στον Καναδά, έχοντας στο πλευρό του τον Grand Master Nam TaeHi. Ο Grand Master Nam TaeHi  την ίδια χρονιά έφυγε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας (KCIA), στην συνεχεία μετακόμισε στο Σικάγο του Ιλινόις όπου άνοιξε την δική του σχόλη Ταεκβοντο  και ξεκίνησε μια νέα ζωή ως Αμερικανός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής, ο Grand Master Nam TaeHi  συγκινήθηκε όταν έλεγε αυτές τις τελευταίες ιστορίες και δάκρυσε σε κάποια σημεία του βίντεο. Παρά ταύτα είχε το θάρρος να πει αυτές τις ιστορίες , που τελικά συνέβαλαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην εξάπλωση του Taekwondo.

Χριστοδούλου Μιχαήλ (7Dan) εκπρόσωπος Ελλάδας Combat Hapkido

Korea Hapkido Federation – Greek Hapkido Association since 1996 

www.combattraining.gr