29/04/2024

Ο δρόμος του ιδρυτή του Hapkido

Ο δρόμου του ιδρυτή του Hapkido

(Στην φωτογραφία βλέπουμε Grand Master Ji Han Jae στο Βιετνάμ, γύρω στο 1967)

Υπάρχουν αρκετά άρθρα που έχω ανεβάσει για την ιστορία του Hapkido, πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο ιδρυτής του, ο Grand Master Ji Han Jae που πέρασε κάποιο διάστημα στη φυλακή στην Κορέα:

Αυτή είναι όμως μόνο μια πτυχή της ζωής αυτού του ενδιαφέροντος άνδρα, επομένως αυτό το μικρό άρθρο θα δώσει σε όλους τις λεπτομέρειες της περιόδου στη φυλακή, καθώς και μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του Grand Master Ji Han Jae.

Ο Grand Master Ji Han Jae ήταν ένα άτομο με μεγάλη επιρροή στη Νότια Κορέα, γεννήθηκε στην περιοχή του Andong το 1936. Εκείνη την εποχή στην Κορέα ήταν οι τέτοιες οι συνθήκες διαβιώσεις που λόγω του υψηλού ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας δεν καταγράφονταν οι νέες γεννήσεις των παιδιών, παρά μόνο όταν χρόνιζαν.

Ο Ji Han Jae επιβεβαιώνει τρία άτομα ως δασκάλους του, που τον βοήθησαν να αναπτύξει την νέα πολεμική τέχνη με το όνομα Hapkido.

Ο πρώτος δάσκαλος ήταν ο Choi Yong-sool που θεωρούνταν ένα αμφιλεγόμενο άτομο, καθώς ισχυρίζονταν ότι έχει σπουδάσει στο Ιάπωνα Δάσκαλο Sokaku Takeda και οποίος ήταν συνεχιστής μιας από τις πιο παλιές οικογένειες σαμουράι στην Ιαπωνία.  

Είναι σαφές ότι σπούδασε με τον Sokaku Takeda, καθώς οι τεχνικές του, βασιζόντουσαν ξεκάθαρα στο στυλ του Takeda, Daito Ryu AikiJuJitsu. Ωστόσο κανένας από την οικογένεια του Sokaku Takeda δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι θυμάται τον Choi Yong-sool και στα αρχεία μαθητών του, δεν υπάρχει κανένα αρχείο με το όνομα του Choi Yong-sool ή της ιαπωνικής ονομασίας που χρησιμοποιούσε όταν ήταν στην Ιαπωνία.

Ο Ji Han Jae προπονήθηκε με τον Choi Yong-sool από την ηλικία των 13 ετών και από αυτόν έμαθε τις τεχνικές αυτοάμυνας και τα χτυπήματα που αποτελούν μέρος της ύλης μας για το Hapkido σήμερα.

Ένας άλλος δάσκαλος του Ji Han Jae ήταν ένας άνθρωπος γνωστός ως Taoist Lee, ο Ji Han Jae εξηγεί ότι αυτό το όνομα ήταν η καλύτερη προσέγγιση που μπορούσε να προφέρει στην αγγλική γλωσσά. Από τον Taoist Lee έμαθε τα περιστρεφόμενα λακτίσματα και τα ψηλά άλματα για τα οποία είναι τόσο διάσημο το Hapkido, καθώς επίσης και την χρήση του Bo και ο Dan Bong.

Ο τελευταίος του δάσκαλος ήταν μια μοναχή, την οποία αναφέρει ως «Γιαγιά» και είναι η πνευματική του δασκάλα. Αυτό είναι σημαντικό για τον Ji Han Jae, καθώς η πνευματική πλευρά της εξάσκησης των πολεμικών τεχνών είναι πολύ σημαντική για αυτόν.

Με αυτούς τους δασκάλους ο Ji Han Jae δημιούργησε σε ένα πολύ αποτελεσματικό και πρακτικό στυλ πολεμικής τέχνης με την οποία κέρδισε μια θέση εκπαιδευτή στην Κορεατική Στρατιωτική Ακαδημία, λόγω της φήμης του ως μαχητής και δάσκαλος με υψηλή εξειδίκευση στην αυτοάμυνα.

Από εκεί του δόθηκε η άδεια να εκπαιδεύσει τους Αξιωματικούς του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιου στην νέα Πολεμική Τέχνη το Hapkido και στη συνέχεια του δόθηκε μια νέα κρατική θέση για εκπαιδεύει τις δυνάμεις της Προεδρικής Ασφάλειας, οι οποίες εργάζονταν στη φύλαξη του προέδρου στον Μπλε Οίκου (τον αντίστοιχο Λευκό Οίκο των ΗΠΑ).

Λόγω των τόσο σημαντικών ατόμων που εκπαιδεύονταν στο Hapkido, έγινε γνωστό ως η νέα επίσημη Πολεμική Τέχνη της Κορέας, ενώ το Taekwondo το οποίο επίσης κέρδιζε δημοτικότητα εκείνη την εποχή, έγινε γνωστό ως το εθνικό του άθλημα.

Καθώς αύξησε την επιρροή του, ο Ji Han Jae είχε αρκετές ευκαιρίες, και μία από τις οποίες ήταν να ταξιδέψει στο Βιετνάμ το 1967, όπου πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα εκπαιδεύοντας στρατιώτες πεζικού αλλά και πεζοναύτες ROK.

Το 1969 ο Ji Han Jae είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στις ΗΠΑ ως μέσου ενός προγράμματος ανταλλαγής, με τις δυνάμεις ασφαλείας του προέδρου Richard Nixon. Εκεί είχε την ευκαιρία να διδάξει Hapkido στις υπηρεσίες των ΗΠΑ όπως τη CIA, το FBI και τις Ειδικές Δυνάμεις.

Όσο ήταν εκεί γνώρισε τον Bruce Lee, ο οποίος εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ με τις πολεμικές ικανότητες του Ji Han Jae, όπου στην συνεχεία ο Bruce Lee ζήτησε να τον διδάξει στην τέχνη του Hapkido. Ο Ji Han Jae του δίδαξε τα περιστροφικά λακτίσματα, ο Bruce Lee επέμενε επίσης να δεχτεί έναν ρόλο ως ηθοποιός Πολεμικών Τεχνών στην ταινία του, «Game of Death». Κάτι που έκανε και εμφανίστηκε σε μια σκηνή της ταινίας, στην οποία ήταν επίσης και ο γενικός σύμβουλος πολεμικών τεχνών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ji Han Jae άνοιξε μια σχολή Πολεμικών Τεχνών με περισσότερους από 500 μαθητές και δραστηριοποιήθηκε στην εκπαίδευση του στρατού στην Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των προεδρικών σωματοφυλάκων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παρκ της Δημοκρατίας της Κορέας δολοφονήθηκε, με αποτέλεσμα ο Ji Han Jae να παραιτηθεί από τη θέση του και εντάχθηκε σε ένα πολιτικό κόμμα που διευθύνονταν από έναν πολιτικό από τον τόπο κατοικίας του Ji Han Jae. Ο αρχηγός αυτού του πολιτικού κόμματος αποφάσισε ότι ήταν μια καλή στιγμή για να προτείνει την αναδιοργανώσει το Σώμα των Προεδρικών Σωματοφυλακών, ώστε να μπορούν να συνοδεύουν τον πρόεδρο όταν ταξιδεύει και όχι απλώς να τον φρουρούν στο Μπλε Οίκο.

Ένας πολιτικός αντίπαλος άκουσε το σχέδιο και άδραξε την ευκαιρία να δυσφημήσει τους αντιπάλους του, παρουσιάζοντας στον Πρόεδρο ψευδοί στοιχεία δήθεν για ένα σχέδιο ανατροπής του. Με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν την τεχνική πολιτική αναταραχή συνελήφθηκαν και φυλακίστηκαν και μερικά κιόλας εκτελέστηκαν. Ο ίδιος ο Ji Han Jae οδηγήθηκε στη φυλακή για ένα χρόνο, με την κατηγορία της φορολογικής απάτης. Ο δικαστής της εκείνη την εποχή υποστήριξε ότι αν δεν φυλάκιζε τον Ji Han Jae, πιθανός θα του πρόσθεσαν περισσότερες κατηγορίες με αποτέλεσμα να αντιμετώπιζε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης ή ίσως και την θανατική ποινή.

Ο ίδιος ο Ji Han Jae λέει ότι αυτή η περίοδος στη φυλακή ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος στη ζωή του, καθώς του επέτρεψε να βιώσει ανθρώπους και καταστάσεις που δεν είναι διαθέσιμες στους περισσότερους ανθρώπους. Χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να αναπτύξει και να επανασχεδίαση Hapkido, το οποίο ονόμασε τότε «Sin Moo Hapkido» και στο οποίο ενσωμάτωσε μια νέα σειρά από πολύ συγκεκριμένα κοντινά λακτίσματα και τεχνικές διαλογισμού.

*(Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Grand Master Ji Han Jae στο Βιετνάμ, το 1967)

Υ.Γ

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι η τέχνη του Hapkido έχει περάσει από πολλά διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Καθώς ξεκίνησε σαν μια νέα δυναμική ‘’κλασική’’ πολεμική τέχνη, μετά μετατράπηκε σε σύστημα για Σώματα Ασφάλειας, στην συνέχεια σε ένα σύστημα του Στρατού και των Εδικών Δυνάμενων συμπεριλαμβάνοντας το σε όλα αυτά και πνευματικό κομμάτι των πολεμικών τεχνών.

Χριστοδούλου Μιχαήλ Black Belt 7οDan, υπευθύνου ανάπτυξης Combat Hapkido – Korea Hapkido Federation

Για πληροφορίες μπείτε στο www.combattraining.gr