03/05/2024

Μυϊκές διατάσεις: H κρυφή δύναμη

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο

Γράφει ο επικεφαλής του Athens Kickboxing Διονύσης Μπακος

Η κρυφή δύναμη της σωστής εκγύμνασης πολεμικών τεχνών, και καθε ειδους αθλητικής δραστηριότητάς καθώς και τα θετικά ωφελη τους. Οι μυϊκές διατάσεις κρίνονται απαραίτητες σε ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά στην εξάσκηση των πολεμικών τεχνών.

Θεωρείται απαραίτητο εργαλείο για «επιτυχημένους» αθλούμενους. Αντίθετα παρατηρούμε πως συχνά παραμελούνται από τους ασκούμενους ή τους αθλητές.
Πολλοί αθλούμενοι θεωρούν τη διαδικασία των διατάσεων στην αρχή και το τέλος κάθε προπονητικής μονάδας ανουσια και βαρετη.

Αυτο συμβαινει λογο άγνοιας των περισσοτέρων για τον σημαντικό τους ρόλο στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης η της εξάσκησης πολεμικών τεχνών.

Συνεπώς είναι λίγοι οι αθλητές και ασκούμενοι που κάνουν διατάσεις, αλλά και ακόμα πιο λίγοι είναι αυτοί που τις κάνουν σωστά… Ωστόσο η διατασεις ειναι υψίστης σημασίας σε καθε ολοκληρωμένη προπόνηση.

Ξεκινώντας λοιπόν με την προθέρμανση οι διαστάσεις που πρεπει να γίνονται κυρίως χωρίζονται σε δυναμικές, και βαλλιστικές. Δυναμικές ονομάζονται οι διαστάσεις που εχουν σαν στόχο την βελτίωση του εύρους κίνησης.

Η εκτέλεση τους επιτυγχάνεται μεσω συγκεκριμένων κινήσεων μιας αρθρωσης ως πρός καθε κατεύθηνση. Βαλλιστικές διατάσεις ειναι η εκτέλεση γρήγορων και παλινδρομικών κινήσεων κατά τις οποίες η μυϊκή ομάδα διατείνεται με ταχύτητα μέχρι ορισμένου σημείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ διοτι συχνά υπάρχει λανθασμένη ταύτιση αυτών των δύο μεθόδων. Στην διαδικασία της αποθεραπείας εφαρμοζοντε στατικές διατάσεις οι οποιες διακρίνονται σε ενεργητικές και παθητικές.

Οι ενεργητικές είναι αυτές που πραγματοποιεί ο ασκούμενος χωρίς εξωτερική βοήθεια (αυτοδιατάσεις) και εξαρτάται απο την δύναμη και την ελαστικότητα του καθε αθλουμενου.

Οι παθητικές γίνονται με τη χρήση εξωτερικής βοήθειας, με εφαρμογή της δύναμης από τον ασκούμενο σε συνδιασμό με βοηθό προπονητή η δάσκαλο πολεμικών τεχνών ή με καποιο καταλληλο μηχάνημα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή επίτευξη παθητικών διατάσεων είναι η εξειδίκευση του βοηθού δασκαλου ( γυμναστής / personal trainer ) στο αντικείμενο, καθώς και η πλήρης χαλάρωση και εμπιστοσυνη του ατόμου που δέχεται τη βοήθεια.

Παρακατω θα δουμε 10 άμεσα οφέλη της ένταξης των σωστών διαστάσεων στην προπόνηση μας.
1) Αυξάνουν την ευλυγισία.
2) Βελτιώνουν το κυκλοφορικό.
3) Προάγουν την σωστή στάση του σώματος.
4) Ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους.
5) Βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό.
6) Αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
7) Προλαμβάνουν τους τραυματισμούς.
Βοηθούν έμμεσα στην μυϊκή δύναμη.
9) Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
10) Συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της έντασης.

Τελος ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται σε περιπτώσεις οπου ΔΕΝ πρέπει να γίνουν Διατάσεις διοτι αντενδείκνυται , η σε περίπτωση που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες διατάσεις ανάλογα με την σωματοδομή του αθλουμενου η εαν υπάρχει κάποιο ιστορικό χρονιων η πρόσφατων τραυματισμών.
Καλο θα ηταν να συμβουλευτουμε τον αρμοδιο εξειδικευμένο δάσκαλο πολεμικών τεχνών η προπονητή της αθλητικής μας δραστηριότητας.