02/05/2024

Στο Warrior Spirit ο δάσκαλος του Aikido Φάνης Κοκολης

Στις 6 Ιουλίου φιλοξενείται το φεστιβάλ του «Warrior Spirit» στο Γ. Στεφανόπουλος, με δεσπόζουσα την παρουσία του Scott Adkins(Boyka) και την συμμετοχή δασκάλων από όλα τα στυλ στην Ελλάδα.


Μεταξύ αυτών και ο Aikidoκα Φάνης Κοκολης, που κατέχει τέσσερα νταν και μίλησε για το σπουδαίο event και την συμμετοχή του. Αναλυτικά:

Αγαπητέ Δάσκαλε, πείτε μας δύο λόγια για εσάς και το σύστημα που υπηρετείτε.

Το Aikido ιδρύθηκε το 1942 από τον Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), ως αποτέλεσμα μακρόχρονης, εντατικής εξάσκησης, μελέτης και έρευνας σε πολλά διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών της εποχής.

Σκοπός της τέχνης του Aikido δεν είναι η επικράτηση επί ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων, αλλά η εναρμόνιση με τον ίδιο μας τον εαυτό και τους νόμους της φύσης.

Το Aikido είναι η Τέχνη της Μη Αντίστασης, αφού ο nage (αμυνόμενος) δεν αντιστέκεται στην δύναμη της επιθετικής ενέργειας, αλλά την οδηγεί μέσω του κύκλου, κρατώντας τον uke (επιτιθέμενος) εκτός ισορροπίας.  Με αυτόν τον τρόπο, ένας Aikidoka μπορεί να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με μεγαλύτερο μέγεθος και δύναμη. Αυτό το χαρακτηριστικό, κάνει το Aikido ιδανική μορφή αυτοάμυνας για τους μικρόσωμους ασκούμενους και τις γυναίκες.

Από τεχνικής πλευράς το Aikido χαρακτηρίζεται από ρευστές και δυναμικές κινήσεις, βασιζόμενες στην εισχώρηση και την περιστροφή του σώματος του αμυνόμενου.
Οι τεχνικές του Aikido στηρίζονται στην αποφυγή της επίθεσης, την διάσπαση της ισορροπίας του επιτιθέμενου και στον έλεγχο του, συχνά με ακινητοποιήσεις, ρίψεις και καθηλώσεις.

Βλέπουμε ότι συμμετέχετε στο σπονδυλωτό δράσεων της διοργάνωσης με γενικό τίτλο «Boyka: Athens Warrior Spirit». Τι ήταν εκείνο που σας έπεισε ως Δάσκαλο και ως καταξιωμένο αθλητή να συνταχθείτε και εσείς δίπλα στα άλλα λαμπρά ονόματα του χώρου;

Η διοργάνωση από μονή της πιστεύω ότι τα λέει όλα. Η τιμή που μου έγινε να συμμετέχω διπλά σε αυτά τα ονόματα των πολεμικών τεχνών και να αναδείξω και εγώ ένα μικρό κομμάτι από την προσωπικότητα μου και την τέχνη που ακολουθώ είναι φανταστική εμπειρία και ευχαριστώ από καρδιάς τους διοργανωτές.

Πως πιστεύετε ότι τέτοιες δράσεις ωφελούν τον χώρο των δυναμικών αθλημάτων;

Στην Γαλλία από όσο ξέρω αλλά και σε άλλες χώρες τέτοιες δράσεις και φεστιβάλ πολεμικών τεχνών όχι μόνο βοηθούν την τέχνη που υπηρετώ, αλλά και όλο τον κόσμο ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά την μαγεία των πολεμικών τεχνών και  να τις αγκαλιάσει περισσότερο.

Πως υποδέχθηκαν οι μαθητές σας αλλά και οι φίλοι και γνωστοί τους την συμμετοχή της Σχολής σας στην διοργάνωση;

Με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά που θα παρακολουθήσουν τον δάσκαλο τους αλλά θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και άλλους μεγάλους δάσκαλους στα πλαίσια ενός σημαντικού event.

Τι θα δουν οι fans των πολεμικών τεχνών/δυναμικών αθλημάτων αλλά και οι απλοί θεατές από την παρουσία σας;

Την τέχνη του Aikido σε ρευστές και δυναμικές κινήσεις εκμεταλλευόμενος πάντα την ενεργεία του αντίπαλου.

Οι διοργανωτές έχουν εισάγει έναν εντελώς νέο όρο στον χώρο με ένα πρωτοποριακό concept υπό τον τίτλο «RU1» όπου μέσα από διαδικασίες, εκπαιδεύσεις, δοκιμασίες, boot camp και διαγωνισμό θα δοθεί η ευκαιρία τόσο σε μεμονωμένους αθλητές όσο και σε συγκροτημένα σύνολα (σχολές, συλλόγους, κλπ) να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα αλλά και συμβόλαια συμμετοχής σε παραγωγές ταινιών δράσης. Υποστηρίζετε τέτοιες κινήσεις; Θα επιτρέπατε τους μαθητές σας να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους; Θα συμμετείχατε και ως Σχολή σε ένα τέτοιο concept;

Πιστεύω ότι είναι πρόκληση τόσο για τον μαθητή όσο και τον δάσκαλο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο concept. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάξει η τύχη και πως μπορεί να αλλάξει η ζωή σου από την μια μέρα στην άλλη…

Κλείνοντας αυτή την μικρή συνέντευξη, θα θέλαμε από εσάς ένα μικρό μήνυμα προς τους αθλητές του χώρου των πολεμικών αθλητών/δυναμικών αθλημάτων αλλά και προς το απλό κοινό το οποίο θα μπορούσε να τους εμπνεύσει να λάβουν μέρος.

Προς όλους τους φίλους των πολεμικών τεχνών και όχι μόνο σας περιμένουμε σε ένα καταπληκτικό event που η παρουσία σας θα δώσει ενεργεία σε όλους τους μαθητές και δάσκαλους για να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Τον Yuri Boyka μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά στις 6 Ιουλίου στο Γ. Στεφανόπουλος του Περιστερίου, όπου θα είναι πρωταγωνιστής στο φεστιβάλ «Warrior Spirit». Για την online αγορά εισιτηρίων μπορείτε να μπείτε εδώ και εδώ.