03/05/2024

Με αρχαίο… πνεύμα το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου!

Κατάμεστο το κλειστό Στάδιο του Βλαχιώτη Λακωνίας. Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει για να παρακολουθήσει την έναρξη.

 Με παρέλαση των ομάδων ξεκίνησε η έναρξη του 5ου παγκοσμίου πρωταθλήματος.

O Πατέρας Ευστράτιος ευλογεί και προλογίζει ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται το σώμα των διαιτητών.

Ο Πέτρος Τατούλης περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθύνει τους χαιρετισμούς του. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας μιλά με έντονο ύφος και στόμφο για το Παγκράτιο Άθλημα  συγκεκριμένα λέει ότι το Παγκράτιο δεν είναι ένα άθλημα που μόνο ψυχαγωγεί ,αλλά κάνει τον άνθρωπο σίγουρο για τον εαυτό του.
«Εν Ολυμπία το κάλλιστον και ο Ευρώτας το συνεχίζει» έτσι ξεκινά ο λόγος του Δημάρχου Ευρώτα ενώ χαιρετίζει τους επίσημους καλεσμένους, τις αποστολές, τους διαιτητές και ελλανοδίκες.
Κλείνοντας λέει οτι αυτή η διοργάνωση ξεπερνά τα όρια του Δήμου Ευρώτα διαδίδοντας το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και δεσμέυτηκε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου θα γίνει θεσμός και θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια στο Δήμο Ευρώτα.

Μόλις παρακολουθήσαμε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Ειρήνης Κονιδάρη που συμμετείχαν οι αθλητές του συλλόγου μαχητικών τεχνών Νικοκλής. Τα παιδιά του συλλόγου παρουσίασαν ένα εκπληκτικό θέαμα που συνδυάζει το χορό, πυρρίχιο (κατάγεται από την αρχαία Σπάρτη) με τη μαχητική τέχνη του Παγκρατίου.

Το θέαμα αυτό παρουσίαζε όλα τα αγωνίσματα του Παγκρατίου ενώ έκλεινε με το Πολυδάμα, αγώνισμα κατά το οποίο συμμετέχουν 4 αθλητές εκ των οποίων οι 3 είναι οπλισμένοι ενώ ο τέταρτος στη μέση πρέπει να τους αντιμετωπίσει άοπλος. Το δρώμενο διαδραματίζεται υπό τους ήχους και του νταουλιού.

Τα χορευτικά συγκροτήματα παίρνουν τη σκυτάλη. Προσφέροντας ένα απολαυστικό θέαμα στους παρευρισκόμενους.
Πρώτος χορός ο Τσακώνικος με χορευτές ντυμένους με τη παραδοσιακή τσακώνικη στολή από το Χορευτικό Όμιλο Σκάλας.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε το Πυρρίχιο χορό από την ένωση Ποντίων Σουρμένων.
Ακολουθούν οι χοροί από τη Μακεδονία καθώς και χοροί Τσάμικος, Κότσαρι, Καρσιλαμάδες, Χασάπικος, Ζεμπέκικος και Χασαποσέρβικος.
Συμμετέχουν η ένωση Ποντίων Σουρμένων, ο Χορευτικός όμιλος Σκάλας και oι Angel dancesport academy.

Η βραδιά κλείνει με λαϊκό ελληνικό γλέντι υπό τους ήχους του μπουζουκιού..

Πηγή: lakonia press