29/04/2024

Η τέχνη του krav maga

Γ ράφει η Φλώρα Μάλλη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ krav maga: μια σύγχρονη μέθοδος αυτοάμυνας η οποία συμπεριλαμβανει και άμυνα απέναντι σε ολες τις σύγχρονες ‘απειλές’ όπως μαχαίρια, καθε είδους όπλο, ρόπαλα κτλ.
ΙΔΡΥΘΗΚΕ: απο τον ιμριχ σντε ορ. γεννήθηκε το 1910 στη σλοβακια και ασχολήθηκε με γυμναστική, πάλη πυγμαχία και καράτε. έφυγε απο τη ζωή το 1998.
I.K.M.F: (international krav maga federation) ιδρύθηκε το 1996 από τους Εγιάλ Γιανίλοβ, Γκάμπι Νοά, Άβι Μογιάλ, Έλι Μπεν Αμί και άλλους διαπρεπείς εκπαιδευτές. Όλοι τους κατείχαν βεβαιώσεις των επιπέδων Expert και Master, εγκεκριμένες από την IKMF, τη νέα οργάνωση, με την εξουσιοδότηση του Ίμι.
H ΙΚΜF διευθύνεται από Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Άβι Μογιάλ, (που υπερήφανα δηλώνω πως ειναι και ο δικός μου εκπαιδευτής.)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ: πολίτες όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, όργανα της τάξης, στρατιωτικό προσωπικό και μονάδες, φύλακες αναμορφωτηρίων και δεσμοφύλακες, αξιωματικούς ασφαλείας, καθώς και σωματοφύλακες, μυστικούς πράκτορες, αντιτρομοκρατικές ομάδες, ιπταμένους, ειδικές ομάδες και ομάδες καταδρομών.
ΚΑΝΟΝΕΣ: ένας κάνονας μόνο…. ‘δεν υπάρχουν κανόνες’ !!! και αυτο γιατί το krav maga δεν είναι άλλο παρά καθαρά μέθοδος αυτοάμυνας και αυτοπροστασιας. παρ ολα αυτά, οι μαθητές διδάσκονται έτσι ώστε να μην παραβαίνουν τη νομοθεσία του κάθε κράτους.
ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ?: αντίθετα με τις περισσότερες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, οι βασικές τεχνικές που χρησιμοποιεί το krav maga βασίζονται στις αντανακλαστικες κινήσεις που έχουμε όλοι μέσα μας. αυτό ειναι κατι που κανει πολυ εύκολη την εκμάθηση των τεχνικών καθώς κ την απομνημονευση τους.
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ krav maga: Αποφυγή τραυματισμών.
Ασκήσεις σχεδιασμένες να εκμεταλλεύονται τα φυσικά αντανακλαστικά.
Άμυνα και επίθεση στον λιγότερο δυνατό χρόνο.
Η χρησιμοποίηση των ευαίσθητων σημείων του ανθρωπίνου σώματος.
Η χρησιμοποίηση των φυσικών όπλων του σώματος, καθώς και των συνηθισμένων / κοινών αντικειμένων που μπορεί να είναι πρόχειρα.
Μάχη χωρίς κανόνες.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: ‘ώστε να μπορεί κάθε άνθρωπος να πορεύεται εν ειρήνη’.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: στην επισημη ιστοσελιδα της ikmf στην ελλαδα, www.kravmagagreece.gr