05/05/2024

Η πρώτη διαφυλική (transexual) μαχήτρια στις ΜΜΑ

Μετά τη Liz Carmouche, την πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη μαχήτρια MMA, που εδώ και χρόνια κάνει καριέρα στο άθλημα, πριν λίγες μέρες είχαμε και την πρώτη, ανοιχτά, μετεγχειρητική, διαφυλική μαχήτρια.

Η Fallon Fox κέρδισε πριν από λίγες εβδομάδες την 2η επαγγελματική της μάχη στην διοργάνωση CFA όμως κανείς δεν ήξερε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άνδρας. Το 2006 έκανε την εγχείρηση αλλαγής φύλου και την ορμονική θεραπεία που ακολουθεί, σε μία κίνηση που σήμερα δηλώνει ότι δεν μετάνοιωσε ποτέ και ότι της έσωσε τη ζωή, αφού πριν σκεφτόταν μέχρι και την αυτοκτονία.

Πριν λίγες μέρες όμως κι ενώ είχε ήδη κανονίσει την επόμενη μάχη της στην ίδια διοργάνωση αποφάσισε να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της ταυτότητάς της και η αθλητική επιτροπή ανακάλεσε την άδεια της ώστε να την επανεξετάσει…

Το θέμα είναι αρκετά μεγάλο. Ο πολύς κόσμος αμέσως θεωρεί ότι θα έχει πλεονέκτημα ως πρώην άνδρας αλλά η αλήθεια είναι ότι η ορμονική θεραπεία που ακολουθεί έχει ακριβώς αυτό το σκοπό, να αλλάξει το σώμα της και να την κάνω γυναίκα και όχι άνδρα και βιολογικά. Η ίδια εμφανίστηκε σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το Sports Illustrater όπου περιγράφει την ιστορία της: