08/05/2024

Η θανατηφόρα γροθιά της μιας ίντσας! (VIDEO)

Μια πιο προσεκτική ματιά στο όπλο του Bruce Lee που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο

Στο Kill Bill του Quentin Tarantino Vol.2  ο Pai Mei ρωτάει την μαθήτρια του Beatrix Kiddo “τι θα συμβεί αν ο εχθρός σου είναι τρείς ίντσες μπροστά σου; Τι θα κάνεις τότε; Θα κουλουριαστείς ή θα περάσεις τη γροθιά σου μέσα από αυτόν;”

Η γροθιά της μιας ίντσας έγινε γνωστή από τον Bruce Lee. Αν και έμοιαζε να την χρησιμοποιεί συχνά σαν ένα κόλπο μέρος των παραστάσεων του, στην πραγματικότητα είναι ένα σοβαρό όπλο που αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα όταν η δομή και η μηχανική χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά «ως ένα».

Η μίας ίντσας γροθιά έχει τις ρίζες της στα παραδοσιακά κινέζικα συστήματα Kung Fu ειδικά στο Wing Chun και σε κάποια άλλα νότια κινέζικα στυλ.

Αν και σαν θέαμα μπορεί να φανεί απλή στη εφαρμογή της, η σωστή εκτέλεση της είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και αποτέλεσμα χρόνιας εκπαίδευσης. Μια από τις αρχές του Wing Chun είναι «χτύπα με το χέρι που βρίσκεται πλησιέστερα στον αντίπαλο, όπου και αν είναι το χέρι αυτό» και αυτή η αρχή είναι που βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνικής της γροθιάς της μιας ίντσας. Στόχος του χτυπήματος είναι η καρδιά, τα πλευρά, το στήθος, η κοιλιά   και τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει στον αντίπαλο από πολύ μεγάλο πόνο μέχρι και σοβαρή ζημιά ανάλογα με την έκταση του χτυπήματος.

Είναι δύσκολη η διδασκαλία της ακόμα και σε ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με πολεμικές τέχνες. Το κλειδί είναι η μεταφορά εκρηκτικής ενέργειας από ολόκληρο το σώμα προς τη γροθιά που θα δώσει το χτύπημα και ο συντονισμός μυαλού, σώματος, ροής της ενέργειας, αυτοσυγκέντρωσης και έκρηξης δεν επιτυγχάνεται με μερικά μαθήματα.

Μια από τις θεωρίες συνομωσίας γύρω από τον ξαφνικό θάνατο του Bruce Lee είναι και το ότι η κινέζικη μαφία δεν του συγχώρεσε το ότι δίδαξε τις ανατολικές πολεμικές τέχνες και τα μυστικά τους στους Δυτικούς. Η διδασκαλία και η επίδειξη της γροθιάς της μια ίντσας αλλά και άλλων τεχνικών όπως τη Dim Mak γι αυτούς ήταν κάτι παραπάνω από ασέβεια.

Alice in Fight