17/05/2024

Εσείς τι βρίσκετε με τα… Βαν Νταμοτράγουδα;

Γράφει ο Μάνος Ναβροζίδης 

Οι αϋπνίες με κυρίευσαν χθες τη νύχτα, έπειτα από ένα απόγευμα σκληρής προπόνησης με βάρη, σπάρινγκ και τρεις ώρες τρέξιμο και τρία σουβλάκια να το συνοδεύουν το κράμα αυτών των ενεργειών, όπως ήταν λογικό με ανάγκασε να στριφογυρίζω στο κρεβάτι μου για πάρα πολλές ώρες.

Στην κλασική ατάκα «κάτσε να βάλω καμιά ταινία να νυστάξω και να την πέσω» αποφάσισα να δω σε πρώτη φάση μία απ’αυτές τις χαζές ταινίες της Τζένιφερ Άνιστον, εκεί που πάντα η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός παίζει με έναν διάσημο κωμικό (βλ. Άνταμ Σάντλερ, Βινς Βον), αυτός είναι το αφεντικό της για την πρώτη μία ώρα και 45 λεπτά της ταινίας και στο τελευταίο δεκάλεπτο ανακαλύπτουν πόσο ερωτευμένοι είναι μεταξύ τους από την εποχή του… χαλκού.

Ναι, την είδα αυτή την ταινία, αλλά δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Ίσα – ίσα που τσίτωσα περισσότερο. Κι εκεί που έκανε τη βόλτα μου στα σάιτ με τα online… τράκαρα με ένα αριστούργημα του Βαν Νταμ, το «Bloodsport». Τι υπέροχη ταινία… Ναι, θα μου πει κανείς ότι οι διάλογοι άγγιζαν την «τελειότητα» στα μεταγλωτισμένα  ελληνικά του «Dragon Ball», αλλά η φάση με τις ταινίες του Ζαν Κλοντ και γενικά οι 80s περιπέτειες έχει την τρέλα της.

Μπορεί όταν ήμουν 6 ετών το STAR να έδειχνε την «Αναζήτηση» ή τον «Kickboxer» για πάνω από 1.000 φορές σε επανάληψη, όμως δεν θα αρνηθώ ότι οι συγκεκριμένες ταινίες με… φτιάχνουν άσχημα ακόμη και τώρα. Παθιάζομαι με τις κλοτσιές του Βαν Νταμ και αποκτώ απίστευτη όρεξη όταν ακούω αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=zQMLjPvGjBo

Ή όταν βλέπω τον συγκεκριμένο ηθοποιό δεμένο και στα τέσσερα άκρα να κάνει το απόλυτο σπαγγάτο που θα ζήλευε και η κορυφαία μπαλαρίνα των Μπολσόι:

https://www.youtube.com/watch?v=1EjohkZPuBU

Εκεί όμως που τρώω το μεγαλύτερο σκάλωμα είναι με τα τραγούδια. Σας το ανέφερα και παραπάνω τα Βαν Νταμοτράγουδα είναι όλα τα λεφτά και βασικότερο κομμάτι αυτών των ταινιών. Η επιλογή τους και ο τόνος τους έχει καλύψει στο 100% το ελαφρύ ψέμα στις σκηνές. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ακούω παθιασμένα μέσα στο γραφείο ότι κινείται από soundtrack Βαν Νταμ και νιώθω τέλεια… Εύχομαι να επηρέασα κι εσάς! Είναι κιτς, αλλά το γουστάρουμε…