05/05/2024

Ελληνίδα ερευνήτρια έλυσε το μυστήριο της μυϊκής υπερτροφίας!

Μια Ελληνίδα ερευνήτρια έλυσε το μυστήριο και έριξε φως στο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στους μύες να αυξάνουν τον όγκο τους και να προκαλούν την γνωστή μυϊκή υπερτροφία. Η Αθανασία Σωτηροπούλου, επικεφαλής των επιστημόνων του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM και του Εθνικού Κέντρου επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, παρουσίασε τη σχετική της μελέτη που λύνει πολλές απορίες…

Η Μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού CELL METABOLISM και παρουσιάζει διεξοδικά τον τρόπο που τα μυϊκά κύτταρα «μεταφράζουν» σε έξτρα όγκο την άρση βαρών και τις άλλες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Το μυστικό κρύβεται σε ένα χημικό παράγοντα, που παράγεται από τα κύτταρα των μυών, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Με χημικές διαδικασίες, ο παράγοντας αυτός στέλνει σήματα στα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, προκειμένου να καταφέρουν να σηκώσουν το πρόσθετο βάρος, και να αποκτήσουν την έξτρα δύναμη που χρειάζεται.

Η συγκεκριμένη ουσία SrF, πυροδοτεί τα βλαστικά μυϊκά κύτταρα, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονται σε ύπνωση. Τα μυϊκά κύτταρα αυτά με τη σειρά τους παράγουν περισσότερες μυϊκές ίνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το σήμα από τη μυϊκή ίνα ελέγχει τη συμπεριφορά των βλαστικών κυττάρων και μεγεθύνει τους μύες.

Σοφία Περιφάνου