20/04/2024

Δημήτρης Ραχούτης και Βιβιάννα Μπουλούμπαση στα εκπαιδευτικά σεμινάρια της IAFA

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσαν οι γνωστοί πρωταθλητές του καράτε και για χρόνια μέλη του Εθνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας,   Δημήτρης Ραχούτης και Βιβιάννα Μπουλούμπαση και αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων που διοργάνωσε  το μοναδικό Team του IAFA College, Γιώργος Κεφαλάς, Μαρία Στουραϊτη , Σταυρός Δεδούκος, Βασίλης Λίτσας, Ιουλία Γιουβάνογλου και Βαγγέλης Νικολαϊδης όπου μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτές του IAFA πρωταγωνιστούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον χώρο του Fitness στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης και η Βιβιάννα τόνισαν πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια και η στήριξη του κ. Γιώργου Κεφαλά στα πρώτα τους βήματα στον χώρο του Fitness.
Θέμα αυτής της σειράς σεμιναρίων που διήρκεσε από το Σάββατο 2 Μαρτίου έως και την Κυριακή 7 Απριλίου, ήταν η λεπτομερής ανάλυση, η κατανόηση των δομικών συστατικών και η αξία της Λειτουργικής ( functional ) προπόνησης στον άνθρωπο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, την πιστοποίηση τους ως Professional Personal Trainers και Instructor σε Group Exersice προγράμματα από το IAFA College ολοκλήρωσαν και αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων αποκτώντας την απαραίτητη γνώση που απαιτεί κάθε είδους εξειδικευμένης προπόνησης.

Σαν Λειτουργική προπόνηση ορίζεται το σύνολο των ασκήσεων που προπονούν κινήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την δραστηριότητα του ατόμου, σε συνδυασμό με προπονητικές παραμέτρους που εξυπηρετούν τις καθημερινές δραστηριότητες ή την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Απλές καθημερινές κινήσεις μετατρέπονται σε ένα πλούσιο άσκησιολόγιο μεταφέροντας τις αναγκαίες για το άτομο δραστηριότητες στο εκάστοτε πρόγραμμα γυμναστικής.

Η Λειτουργική προπόνηση εχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών. Φυσιοθεραπευτές και Εργοφυσιολόγοι ανέπτυξαν ένα ασκησιολόγιο, το οποίο μιμείται τις κινήσεις που οι ασθενείς έκαναν στην καθημερινότητα τους στο σπίτι ή στην δουλειά, έτσι ώστε να καταφέρουν γρήγορα να επανέλθουν σε αυτές τις κινήσεις και συνεπώς στις καθημερινές τους εργασίες, μετά από κάποιον τραυματισμό ή μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Έτσι αν το επάγγελμα του ασθενή απαιτούσε επαναλαμβανόμενη άρση μεγάλων φορτίων, η αποκατάσταση θα έπρεπε να στοχεύει  σε τέτοιου είδους ασκήσεις. Αν πάλι, ο ασθενής ήταν γονέας ενός μικρού παιδιού, η αποκατάσταση θα στόχευε σε ασκήσεις άρσης μέτριων φορτίων και αντοχής, ενώ αν ήταν μαραθωνοδρόμος, η προπόνηση θα στόχευε στην επανάκτηση και την βελτίωση της αντοχής.

Η Λειτουργική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη του μυικού συστήματος και της ιδιοδεκτικότητας, να αυξήσει την μυϊκή και την ενδομυική συναρμογή με αποτέλεσμα να προετοιμάσει καλύτερα το σώμα ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί καθώς επίσης να βελτιώσει πολύ την αθλητική απόδοση σε οποιοδήποτε άθλημα. Ο κύριος στόχος της λειτουργικής προπόνησης είναι να ενισχύσει την απόδοση των κινήσεων επηρεάζοντας ολόκληρο το νεύρομυϊκο σύστημα.

Οι ασκήσεις που απομονώνουν τις αρθρώσεις και τους μύες εξασκούν τους μύες και όχι τις κινήσεις που εξασκούνται μέσω της Λειτουργικής προπόνησης, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη λειτουργική βελτίωση. Η Functional προπόνηση δεν είναι απλά μια ακόμη » μόδα » στον τομέα του Fitness αλλά ένα νέο είδος εκγύμνασης το οποίο μπορεί να προσφέρει πολύπλευρα και ουσιαστικά σε οποιονδήποτε θελήσει να βελτιώσει την καθημερινότητα του, σε οποιονδήποτε θελήσει να γνωρίσει ένα νέο και πρωτοποριακό σύστημα προπόνησης, σε οποιονδήποτε θελήσει απλά να γίνει καλύτερος.