21/05/2024

Απέσυραν το Πανευρωπαϊκό Judo από την Σκωτία γιατί είχαν χορηγό το UFC!!!!

Πριν λίγους μήνες το UFC είχε ανακοινώσει την απόφασή του να στηρίξει σε θέματα μάρκετινγκ και προβολής τις μεγάλες διοργανώσεις των αθλημάτων που αποτελούν και κομμάτι του ΜΜΑ, όπως η πάλη και το τζούντο για παράδειγμα. Ειδικά με το δεύτερο άθλημα το UFC είχε συμφωνήσει να είναι σπόνσορας στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γινόταν στη Γλασκόβη και να βοηθήσει στην προώθηση του αθλήματος στο κοινό του ΜΜΑ.

Αυτή λοιπόν η συμφωνία στάθηκε αιτία για να αποσύρει με το έτσι θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση Τζούντο (EJU) την διοργάνωση από την Σκωτία, μόλις 8 εβδομάδες πριν την διεξαγωγή της τον Απρίλη και ενώ τα εισιτήρια είχαν ήδη εκδοθεί και πήγαιναν καλά στις πωλήσεις τους.

Η EJU μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση στην οποία λέει ότι η Γλασκόβη δεν πληρούσε τα κριτήρια να κάνει την διοργάνωση αφού έκανε μια συμφωνία που «δεν τηρούσε τις αξίες της EJU» . Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα κορυφαία στελέχη του τζούντο αντιδρούν επιθετικά απέναντι σε ενδεχόμενο οποιουδήποτε συσχετισμού του τζούντο με άλλα μαχητικά αθλήματα εκτός της σφαίρας επιρροής τους.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες η παγκόσμια ομοσπονδία IJF έστειλε «φιρμάνι» σε όλες τις ανα χώρα ομοσπονδίες ότι απαγορεύεται σε αθλητές εντός των κορυφαίων κατατάξεων της να συμμετέχουν σε άλλα grappling αθλήματα όπως το BJJ (και το ΜΜΑ φυσικά) ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της είπε ότι δεν θέλει να «μολυνθεί πνευματικά» το άθλημα από τη σχέση των αθλητών του με άλλα μαχητικά στυλ.

Ανάξια χαρακτηρισμού είναι και η δήλωση του γενικού γραμματέα που πρόσφατα είπε: » Αυτά τα νέα μαχητικά αθλήματα (ΜΜΑ) μοιάζουν να είναι βγαλμένα από κάποιο βίντεο γκέιμ. Αυτοί οι τύποι είναι αρκετά χαζοί για να προσπαθούν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο μέσα σε ένα κλουβί και παίρνουν καλά λεφτά γι’ αυτό. Τα αθλήματα δεν είναι πόλεμος! Πρέπει να μπορούμε να δώσουμε τα χέρια και να πάμε για μια μπύρα παρέα μετά τον αγώνα».

Ταυτόχρονα όμως το BJEE.com αποκαλύπτει ότι η Γαλλική Ομοσπονδία Τζούντο, πρόεδρος της οποίας είναι ο κύριος που έκανε την παραπάνω δήλωση, προσπαθεί να σταματήσει την μετακίνηση αθλητών στο ΜΜΑ με την δημιουργία ενός νέους αθλήματος υπό τον έλεγχό τους με τίτλο…. «Mixed Jujitsu Arts»… Σύμπτωση; Να θυμίσουμε εδώ ότι το ΜΜΑ συνεχίζει να είναι απαγορευμένο στη Γαλλία με την ομοσπονδία τζούντο εκεί να είναι παντοδύναμη… 2η σύμπτωση;