03/05/2024

Doping ή «Ευ αγωνίζεσθαι»;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Η χρήση αναβολικών ουσιών και στοιχείων για ψυχική και σωματική ενδυνάμωση είναι τόσο παλαιά όσο κι η ιδέα του αθλητισμού. Οι δράση των ουσιών είναι γνωστή από την αρχαιότητα και περισσότερο κατανοητή κυρίως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η λέξη doping πιθανόν να προέρχεται από τη δανέζικη λέξη dop, όνομα αλκοολούχου ποτού που παρασκευαζόταν, ίσως και παρασκευάζεται μέχρι τις μέρες μας από Zulu πολεμιστές για αύξηση ανδρείας πριν τη μάχη, ενώ από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει συνδεθεί άμεσα με τις κούρσες αλόγων και τον αθλητισμό. Από την άλλη πλευρά της αρχαίας ιστορίας, αδένες ζώων (κυρίως όρχις) αποξεραίνονταν, πολτοποιούνταν σε σκόνη και δίνονταν στους αθλητές. Μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος τρόπος χρήσης αναβολικών ουσιών, αλλά κάτι γίνονταν…το κόλπο δούλευε και πάνω απ’ όλα υπήρχε αισθητή διαφορά στην αθλητική προετοιμασία.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν το αγνόησαν και φυσικά το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δίδονταν μεγάλη σημασία στον αθλητισμό, χωρίς να ξεχνάνε το ρητό «Νους υγιείς, εν σώματι υγιή». Οποιαδήποτε εξωγενής βοήθεια ήταν ευπρόσδεκτη και κατανοητή. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι ουδέποτε άρεσαν στον κόσμο και τους κριτές αγώνων της αρχαιότητας οι μεγαλόσωμοι και τεραστίων διαστάσεων αθλητές.

Αυτοί που παρέμεναν πάντα στο προσκήνιο ήταν οι αθλητές με αρρενωπά, αισθητικά όμορφα σώματα. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θέτανε προφορικούς, άγραφους κανόνες, αφού δεν υπήρχαν τα doping tests…Όπως καταλαβαίνεις το ρητό του «Ευ αγωνίζεσθαι» δεν είχε να κάνει καθόλου με τη χρήση απαγορευμένων ή μη ουσιών, αλλά καθαρά με το αγωνιστικό χαρακτήρα του κάθε συμμετέχοντα.

Η αθλητική ιστορία συνεχίζει να καταγράφεται. Νέα είδη αναβολικών ουσιών εμφανίζονται συνεχώς στο προσκήνιο, τις περισσότερες φορές δεν είναι καινούργια, αλλά πολύ παλιά και ξεχασμένα σχήματα αναβολισμού. Σκοπός των εταιρειών είναι να εφευρίσκουν και να λανσάρουν στην αγορά πολλών εκατομμυρίων φάρμακα που δεν ανιχνεύονται, μέχρι να ανιχνευτούν και να αντικατασταθούν με άλλα.

Και φυσικά σκοπός των φορέων που τάσσονται εναντίον των αναβολικών ουσιών δεν είναι να ελέγξουν τις αυτές εταιρείες, αλλά να πιάσουν τους αθλητές dope, να τους τιμωρήσουν χρονικά με αποκλεισμό και να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από τις ομάδες. Κατά την ταπεινή μας άποψη, δυστυχώς έτσι λειτουργεί και θα συνεχίζει λειτουργεί το «παιχνίδι»…