03/05/2024

Όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πρέπει να είσαι περισσότερο προσεκτικός…

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα λαμβάνεται κάτω από ουσιαστικό έλεγχο, ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση. Στη λήψη αναβολικών ουσιών, κυρίως ορμονικού τύπου εκτός των άλλων πρέπει να λαμβάνονται οπωσδήποτε υπόψη συγκεκριμένες παράμετροι.

Για παράδειγμα: ο άνδρας αναπτύσσεται σε γενικές γραμμές περίπου μέχρι την ηλικία των 25, η γυναίκα μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Με τον όρο σωματική ανάπτυξη εννοείται η ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος που εντοπίζεται στις λεγόμενες χόνδρινες ζώνες ανάπτυξης του οστού. Όλα τα ανδρογόνα είναι σε θέση να τερματίσουν την οστική ανάπτυξη κατά τις περιόδους αυτές διότι κατακρατούν ασβέστιο και φώσφορο στο αίμα, οστεοποιώντας τις γνωστές χόνδρινες περιοχές – ζώνες

Ναι μεν τα συνθετικά αναβολικά στεροειδή έχουν ασθενέστερη ανδρογόνα δράση, εξακολουθούν όμως να διατηρούν ισχυρή αναβολική, δηλαδή να κατακρατούν άλατα στο αίμα δημιουργώντας τις ίδιες παραπάνω αρνητικές παρενέργειες με τα ανδρογόνα.  Ελέγχοντας την περιοχή του καρπού με ακτινογραφία μπορεί να διαγνωσθούν κλινικά οι ζώνες ανάπτυξης των οστών. Αν υπάρχουν ίχνη ανάπτυξης είναι φανερό ότι αντενδεικνύεται η λήψη αναβολικών ορμονικών ουσιών και κυρίως ανδρογόνων.
Εκτός της οστικής επιπλοκής, η χρήση αναβολικών κατά τη νεανική περίοδο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή ανισορροπία στο ορμονικό σύστημα του νέου οργανισμού με πολύ δραματικές συνέπειες…

Σημείωση: Σε περιπτώσεις που χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση του σωματικού αναβολισμού, αλλά η ηλικία ή το φύλο δεν είναι κατάλληλα υπάρχουν μύριοι άλλοι φυσικοί τρόποι που δεν έχουν αντενδείξεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για μεγάλο χρονικό διάστημα σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο.