04/05/2024

Χάνεις σωματικό βάρος…πρόσεξε τα μεγαλύτερα ψέματα στις ετικέτες των τροφών!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Πόσο έχουμε συνηθίσει να εμπιστευόμαστε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων; Μάλλον περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε κι έτσι καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά, θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη από ότι θα θέλαμε. Πολλά προϊόντα προβάλλουν τη διατροφική τους αξία σε ετικέτες πάνω στις συσκευασίες τους. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς αυτή, αφού παρά τα όσα αναγράφουν, καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά, θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη απ’ όσο νομίζουμε…κι όχι μόνο.

Χωρίς χοληστερόλη…υγιές για την καρδιά;

Η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα, αλλά η σφραγίδα χρησιμοποιείται συχνά και σε φυτικές τροφές που δε θα έπρεπε καν να περιέχουν ζωικά λίπη. Επιπλέον, υπάρχει junk food που είναι εκ φύσεως χωρίς χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν το καθιστά υγιές. Άλλωστε, η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα με τον τρόπο που πιστεύαμε πριν δεκαετίες. Απλώς καταναλώστε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, τους δύο κύριους ένοχους, δηλαδή για τις καρδιακές παθήσεις.

Μειωμένο νάτριο…το φαγητό έχει λίγο αλάτι.

Το φαγητό περιέχει λιγότερο νάτριο από το αρχικό προϊόν. Οι δυο φράσεις μοιάζουν μεν, αλλά σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή λιγότερο νάτριο, σημαίνει τουλάχιστον 25% λιγότερο αλάτι σε σχέση με το αρχικό προϊόν. Φτωχό σε νάτριο σημαίνει 50% λιγότερο και λίγο νάτριο σημαίνει 140 mg ή λιγότερο νάτριο ανά μερίδα.

Ελέγξτε όλα τα τρόφιμα με 20% ή περισσότερο της ημερήσιας πρόσληψής σας σε νάτριο και επιλέξτε αυτά που παρέχουν 5% ή λιγότερο της ημερήσιας πρόσληψης ανά μερίδα. Προσέξτε με ακρίβεια το αλάτι στις μερίδες σας.

Με προσθήκη βιταμινών…περιέχει όλα τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών.

Οι βιταμίνες A, C, E και B προστίθενται στα δημητριακά και τα σνακ φρούτων. Η επιστήμη δείχνει ότι διαχωρίζοντας τις βιταμίνες και τα μέταλλα από ένα τρόφιμο και βάζοντάς τα σε ένα άλλο, δεν προσφέρονται οι ίδιες ιδιότητες. Λάβετε καλύτερα απευθείας τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αντιοξειδωτικά από τα φρούτα, τα λαχανικά, τις τροφές ολικής αλέσεως και το άπαχο κρέας.

Κοτόπουλο χωρίς ορμόνες…είναι υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά δεν σημαίνει και πολλά. Οι ορμόνες δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται σε κανένα κοτόπουλο ή χοιρινό έτσι κι αλλιώς, οπότε όταν μια ετικέτα αναγράφει ότι το κρέας δεν έχει ορμόνες, αναφέρει το αυτονόητο.

Αγοράστε βιολογικά τρόφιμα, αν και είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα αλλά έτσι θα είστε σίγουροι για την προέλευση και την σωστή καλλιέργεια ή εκτροφή τους.

Φτιαγμένο με ζάχαρη ή με φυσικό γλυκαντικό.

Δεν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, την πραγματικά βλαβερή ζάχαρη. Περιέχει όμως αρκετή ζάχαρη. Ακόμη και τα αναψυκτικά εντάσσονται στην κατηγορία αυτή γιατί είναι πολύ πιθανό να αγοράσετε αυτά που περιέχουν περισσότερη φυσική ζάχαρη. Όπως και να ‘χει, το να τρώτε πολλή ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, συμβάλλει στην πρόσληψη θερμίδων που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.

Ελέγξτε τον κατάλογο των συστατικών και έχετε υπόψη σας ότι το σιρόπι καλαμποκιού, τα ζαχαρότευτλα, η δεξτρόζη ή μαλτοδεξτρόζη, τα αναψυκτικά σε αλουμινένιο κουτάκι, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων και το σιρόπι βύνης είναι όλα ζάχαρη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την προστιθέμενη ζάχαρη κατά 100 θερμίδες την ημέρα. Αποφύγετε φαγητά με ζάχαρη στα τρία πρώτα συστατικά τους, γιατί ουσιαστικά είναι επιδόρπια.

Βιολογικά τρόφιμα…είναι υγιεινά και νόστιμα.

Τουλάχιστον το 70% των συστατικών πρέπει να είναι βιολογικά, όταν υπάρχει η ετικέτα «είναι φτιαγμένα με βιολογικά συστατικά» ή να είναι το 95% αν υπάρχει και η ειδική σφραγίδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το βιολογικό συνεπάγεται και χαμηλές θερμίδες. Τα βιολογικά σνακ συχνά έχουν περισσότερες θερμίδες απ’ ότι τα συνηθισμένα αντίστοιχά τους. Αν και είναι προτιμότερο να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, τα βιολογικά σνακ όπως πατατάκια και ζαχαρωτά είναι μια περιττή σπατάλη.

Θερμίδες ανά μερίδα…ο αριθμός θερμίδων στη συσκευασία.

Μπορεί να αναφέρονται 100 θερμίδες σε μια μερίδα παγωμένου τσαγιού, αλλά το μπουκάλι, να περιέχει δύο ή τρεις μερίδες, οδηγώντας σε διπλάσιο ή τριπλάσιο ποσοστό κατανάλωσης θερμίδων. Και όλα αυτά συνυπολογίζοντας ότι οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να υπερβάλλουν έως και 20% εκτός από τον πραγματικό αριθμό των θερμίδων.

Πάντα να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας πριν την κατανάλωση. Επίσης, να υποθέτετε ότι τα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες από όσες αναγράφονται, αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Τώρα με 30% λιγότερα λιπαρά…λιγότερα λιπαρά ώστε να χάσουμε βάρος.

Η εταιρεία παραγωγής αφαίρεσε λίπος και το αντικατέστησε με κάτι άλλο όπως η ζάχαρη. Αυτό διατηρεί τη γεύση του φαγητού, αλλά τα υλικά που προστέθηκαν είναι συνήθως πιο επεξεργασμένα κάνοντας το νέο χαμηλότερο σε λιπαρά προϊόν, λιγότερο υγιεινό από τι αρχικό.

Αντί να «φοβάστε» το λίπος, προτιμήστε τα υγιεινά λίπη όπως τα μονοακόρεστα που βρίσκονται στο αβοκάντο και στη σοκολάτα και τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια. Βέβαια παραμείνετε πάντα σε λογικές δόσεις.

«Παν μέτρον άριστον».

 

Επιμέλεια κ. Δαβιτίδης

ΠΗΓΗ:  http://www.fotovoltos.gr