03/05/2024

Υπερβολική κούραση, τι συμβαίνει με το σώμα μου και τι κάνω;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Όλοι οι αθλητές έχουν νιώσει λίγο – πολύ υπερβολική κόπωση ή σωματική κούραση, ιδιαίτερα μετά από εξαντλητική προετοιμασία ή αγώνα. Λίγοι είναι αυτοί όμως που κατανοούν ακριβώς την ουσία και αιτία της πραγματικής αιτίας στην κόπωση. Λανθασμένες οι απόψεις περί υπερβολικής σωματικής κούρασης κατέληγαν και καταλήγουν μέχρι σήμερα στη μυϊκή μόνο καταπόνηση και εξάντληση αποθεμάτων ενέργειας. Οι σύγχρονες ιδέες αλλάζουν ριζικά την παλαιότερη προσέγγιση και θέτουν επαναστατικές βάσεις στο σωματικό μεταβολισμό.

Το οξυγόνο Ο2 και η απαραίτητη ενέργεια είναι οι βασικές προϋποθέσεις κίνησης του ανθρώπινου κινητήρα. Αν δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που συμμετέχουν σε μία άσκηση, θα παρατηρήσουμε ότι οι μυς είναι αυτοί που εκτελούν τελικώς την άσκηση, οι νευρικές ίνες είναι αυτές που μεταφέρουν το ηλεκτρικό σήμα (διαταγή) και το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που δίδει και επεξεργάζεται τελικά την όλη κίνηση. Σύγχρονες έρευνες πάνω στον αθλητισμό αποδεικνύουν ότι το νευρικό σύστημα καταναλώνει γρηγορότερα τα αποθέματα ενέργειας από το μυϊκό κι είναι υπερβολικά ευαίσθητο στην έλλειψη Ο2 με συνέπεια την εξασθένησή του μετά από άσκηση.

Άρα η σωματική κούραση επέρχεται για έναν βασικό και απλό λόγω: το νευρικό σύστημα αναβολίζει, «φορτώνει» και αποθηκεύει ενέργεια με πολύ βραδύτερους ρυθμούς, ενώ οι μυς έχοντας όλη τη δυνατότητα κι ακόμα τεράστιες αποθήκες ενέργειας δεν μπορούν να εκτελέσουν την άσκηση. Απλούστατα γιατί δεν δέχονται τις ανάλογες και κατάλληλες διαταγές από ένα κουρασμένο και εξασθενημένο νεύρο – ηλεκτρικό σύστημα. Το συμπέρασμα απ’ όλα είναι ότι οι μυς είναι αυτοί που κουράζονται τελευταίοι κι όχι πρώτοι, ενώ το γενικό νευρικό σύστημα (νευρικές ίνες και κεντρικό νευρικό σύστημα) είναι αυτό που κουράζεται πρώτο και χρειάζεται άμεση αναβολική επέμβαση.

Ουσίες που έχουν τη δυνατότητα αύξησης αναβολικής ιδιότητας στο κεντρικό και το λεγόμενο περιφερειακό σύστημα νευρικών ινών είναι κάποια συγκεκριμένα ηρεμιστικά που έχουν αναβολική, σωματοτροπική και αντιυποξική δράση πάνω στον νευρικό ιστό, εξίσου τα αμινοξέα, οι βιταμίνες, φυσικά ο επαρκής και υγιείς ύπνος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται βασικές αναβολικές ορμόνες, όπως αυξητική ορμόνη (σωματοτροπίνη), ανδρογόνα και οιστρογόνα, άκρως αναβολικές κι αντικαταβολικές ουσίες…

Η υπερβολική σωματική κούραση του νευρικού συστήματος σε αθλητές υφίσταται  και πρέπει να αντιμετωπίζεται επαγγελματικά από αρμόδιους προπονητικούς κι ιατρικούς φορείς. Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο αποχώρησης αθλητών από τον επαγγελματικό αγωνιστικό χώρο από σοβαρούς τραυματισμούς, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα επαναφοράς του στον αγωνιστικό χώρο, τις περισσότερες φορές από άγνωστες αιτίες…

Δεν πειράζει όμως…οι αθλητές είναι πολλοί κι αναλώσιμοι.