29/04/2024

Δράση μικροβίων στόματος πάνω στην καρδιά και εγκέφαλο

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Το 1989 σε μία εκτεταμένη μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακές ή εγκεφαλικές προσβολές είχαν πιο σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας, αναφερόμενοι στην ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα δοντιών.

Ο επιστημονικός κόσμος γνωρίζει ότι ειδικά η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση στοματικών μικροοργανισμών μέσα στο αίμα, έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στα τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας στη συνέχεια σκληρωτικές πλάκες και επικίνδυνους θρόμβους.

Μία άλλη μεταγενέστερη έρευνα του 1998 επιβεβαιώνει ότι τα συνηθισμένα βακτήρια της οδοντικής πλάκας σε περιπτώσεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι σε θέση να δημιουργήσουν πήγματα αίματος όταν εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν καρδιακές ή εγκεφαλικές θρομβώσεις και αρτηριοσκληρώσεις, δηλαδή μελλοντικές προσβολές.

Η στατιστική είναι δραματική και μας κατευθύνει στο εξής συμπέρασμα: «Η συχνότητα καρδιακών νόσων είναι σχεδόν διπλάσια σε άτομα με νόσο του περιοδοντίου, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων στα άτομα αυτά υπερδιπλασιάζεται».

Μία ένεση βακτηρίων της οδοντικής πλάκας σε πειραματόζωα σχηματίζουν θρόμβους αίματος μέσα σε λίγα λεπτά. Μία άλλη έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η φλεγμονή ούλων που οφείλεται σε μικρόβια μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά φλεγμονή στα τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων και με τη σειρά της δημιουργήσει πλάκες στις αρτηρίες.

Συγκεκριμένα από το έτος 1998 η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας δέχεται δεδομένο τη νόσο του περιοδοντίου σαν πιθανό παράγοντα κινδύνου γενικής υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καρδιολόγοι συστήνουν στους ασθενείς τους να περπατάνε περισσότερο και να φροντίζουν τα δόντια τους.