Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.gr – playsafe.gr
Βιταμίνες είναι βασικά στοιχεία, άκρως απαραίτητα δια την καθημερινή δραστηριότητα ολόκληρου οργανισμού. Πρωτοανακαλύφθηκαν από το Ρώσο ιατρό Λούνιν Ν. Η. το 1880, ο οποίος απέδειξε σε έρευνες του ότι ο ζωικός οργανισμός δεν είναι σε θέση να ζήσει μόνο με λήψη υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Απέδειξε ότι χρειάζεται και κάποιες ουσίες που ονομάστηκαν το 1911 βιταμίνες (vita+amino). Η πρώτη βιταμίνη ονομάστηκε Β1 και έκτοτε ανακαλύφθηκαν πολλές δεκάδες βιταμίνες και βιταμινοειδή στοιχεία:
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ή ΒΙΤΑΜΙΝΟΕΙΔΕΣ | ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ | ΠΗΓΗ |
Α ρετινόληPro A καροτίνη | Διατήρηση υγιούς δέρματος, ανάπτυξη οστών, όραση, δόντια | Αυγά, τυριά, μαργαρίνη, καρώτα, μπρόκολα, σπανάκι, κολοκύθια, βούτυρο, συκώτι, βερίκοκα |
D καλτσιφερόλη | Ανάπτυξη και συντήρηση οστών | Γάλα, κρόκος αυγού, ψάρια, τυριά |
E τοκοφερόλη | Εμποδίζει την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών | Φυτικά έλαια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ξηρά φασόλια, πράσινα λαχανικά |
K φυλλοκινόνη | Συμβάλει σημαντικά στην πήξη αίματος | Λάχανο, πράσινα λαχανικά, γάλα |
Β1 θειαμίνη | Αντιδράσεις ενέργειας | Χοιρινό, στρείδια, ζυμαρικά, δημητριακά, αρακάς, πατάτες |
Β2 ριβοφλαβίνη | Αντιδράσεις ενέργειας | Γάλα, κρέας, δημητριακά, ζυμαρικά, μανιτάρια, πράσινα λαχανικά |
ΡΡ ή B3 νικοτινικό οξύ | Μειώνει το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα, αντιδράσεις ενέργειας | Πουλερικά, ζυμαρικά, τόνος, δημητριακά, φιστίκια, όσπρια |
Β5 παντοτενικό οξύ | Μεταβολισμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, ορμονών | Ζυμαρικά, δημητριακά, φιστίκια, αυγά, πράσινα λαχανικά και φρούτα, φρούτα του δάσους, κρέας, συκώτι, νεφρά, γάλα, ψαρικά κ.ά. |
Β6 πυριδοξίνη | Μεταβολισμός λιπών, πρωτεϊνών, σχηματισμός ερυθροκυττάρων | Δημητριακά, ζυμαρικά, σπανάκι, αβοκάντο, χλωρά φασόλια, μπανάνες, πατάτες |
ΒΤ καρνιτίνη | Μεταβολισμός πρωτεϊνών, λιπών | Όλα τα κρεατικά |
Β12 κοβαλαμίνη | Σχηματισμός ερυθροκυττάρων, λειτουργία νευρικού συστήματος | Κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα |
Φολικό οξύ | Σχηματισμός πρωτεϊνών και ερυθροκυττάρων | Πράσινα λαχανικά, φύτρες σιταριού |
H βιοτίνη | Δημιουργία λιπαρών οξέων, αντιδράσεις ενέργειας | Συκώτι, μανιτάρια, αυγά, αλεύρι αμύγδαλα, ρέγκα, σοκολάτα, |
U χλωριούχο θειικό άλας | θετική επίδραση στο στομαχικό έλκος. | Κάποια είδη λάχανου |
C ασκορβουτικό οξύ | Συντήρηση οστών, οδόντων, αιμοφόρων αγγείων, κολλαγόνου, προφύλαξη από ιούς | Εσπεριδοειδή, ντομάτα, φράουλα, πεπόνια, πράσινες πιπεριές, πατάτες, άσπρο λάχανο |
Σε άλλο άρθρο μας θα μιλήσουμε οπωσδήποτε δια την αναβολική δράση κάθε βιταμίνης ξεχωριστά, τον πιθανό συνδυασμό τους και φυσικά τη σωστή λήψη των βιταμινών…