03/05/2024

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΒΙΤΑΜΙΝΟΕΙΔΗ!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Βιταμίνες είναι βασικά στοιχεία, άκρως απαραίτητα δια την καθημερινή δραστηριότητα ολόκληρου οργανισμού. Πρωτοανακαλύφθηκαν από το Ρώσο ιατρό Λούνιν Ν. Η. το 1880, ο οποίος απέδειξε σε έρευνες του ότι ο ζωικός οργανισμός δεν είναι σε θέση να ζήσει μόνο με λήψη υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Απέδειξε ότι χρειάζεται και κάποιες ουσίες που ονομάστηκαν το 1911 βιταμίνες (vita+amino). Η πρώτη βιταμίνη ονομάστηκε Β1 και έκτοτε ανακαλύφθηκαν πολλές δεκάδες βιταμίνες και βιταμινοειδή στοιχεία:

  

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ή ΒΙΤΑΜΙΝΟΕΙΔΕΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΠΗΓΗ

Α ρετινόληPro A καροτίνη

Διατήρηση υγιούς δέρματος, ανάπτυξη οστών, όραση, δόντια

Αυγά, τυριά, μαργαρίνη, καρώτα, μπρόκολα, σπανάκι, κολοκύθια, βούτυρο, συκώτι, βερίκοκα

D καλτσιφερόλη

Ανάπτυξη και συντήρηση οστών

Γάλα, κρόκος αυγού, ψάρια, τυριά

E τοκοφερόλη

Εμποδίζει την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών

Φυτικά έλαια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ξηρά φασόλια, πράσινα λαχανικά

K φυλλοκινόνη

Συμβάλει σημαντικά στην πήξη αίματος

Λάχανο, πράσινα λαχανικά, γάλα

Βθειαμίνη

Αντιδράσεις ενέργειας

Χοιρινό, στρείδια, ζυμαρικά, δημητριακά, αρακάς, πατάτες

Β2 ριβοφλαβίνη

Αντιδράσεις ενέργειας

Γάλα, κρέας, δημητριακά, ζυμαρικά, μανιτάρια, πράσινα λαχανικά

ΡΡ ή B3 νικοτινικό οξύ

Μειώνει το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα, αντιδράσεις ενέργειας

Πουλερικά, ζυμαρικά, τόνος, δημητριακά, φιστίκια, όσπρια

Β5  παντοτενικό οξύ

Μεταβολισμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, ορμονών

Ζυμαρικά, δημητριακά, φιστίκια, αυγά, πράσινα λαχανικά και φρούτα, φρούτα του δάσους, κρέας, συκώτι, νεφρά, γάλα, ψαρικά κ.ά.

Β6 πυριδοξίνη

Μεταβολισμός λιπών, πρωτεϊνών, σχηματισμός ερυθροκυττάρων

Δημητριακά, ζυμαρικά, σπανάκι, αβοκάντο, χλωρά φασόλια, μπανάνες, πατάτες

ΒΤ καρνιτίνη

Μεταβολισμός πρωτεϊνών, λιπών

Όλα τα κρεατικά

Β12 κοβαλαμίνη

Σχηματισμός ερυθροκυττάρων, λειτουργία νευρικού συστήματος

Κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα

Φολικό οξύ

Σχηματισμός πρωτεϊνών και ερυθροκυττάρων

Πράσινα λαχανικά, φύτρες σιταριού

H βιοτίνη

Δημιουργία λιπαρών οξέων, αντιδράσεις ενέργειας

Συκώτι, μανιτάρια, αυγά, αλεύρι αμύγδαλα, ρέγκα, σοκολάτα,

U χλωριούχο θειικό άλας

θετική επίδραση στο στομαχικό έλκος.

Κάποια είδη λάχανου

C ασκορβουτικό οξύ

Συντήρηση οστών, οδόντων, αιμοφόρων αγγείων, κολλαγόνου, προφύλαξη από ιούς

Εσπεριδοειδή, ντομάτα, φράουλα, πεπόνια, πράσινες πιπεριές, πατάτες, άσπρο λάχανο

 

Σε άλλο άρθρο μας θα μιλήσουμε οπωσδήποτε δια την αναβολική δράση κάθε βιταμίνης ξεχωριστά, τον πιθανό συνδυασμό τους και φυσικά τη σωστή λήψη των βιταμινών…