20/04/2024

Πέντε σπορ πιο επικίνδυνα απο την πυγμαχία

Δείτε την λίστα με τα πιο επικίνδυνα σπορ

Παρά την κοινή πεποίθηση πως η πυγμαχία είναι από τα πιο επικίνδυνα σπορ στον πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η θεωρία αυτή καταρρίπτεται.

Πάμε να δούμε πέντε σπορ, με ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με τους συμμετέχοντες.

Base Jumping

1 θάνατος προς 2,317

Το Base Jumping είναι το πιο επικίνδυνο σπορ στον πλανήτη. Τα ποσοστά δείχνουν μεγάλη θνησιμότητα σε αυτούς που το επιχειρούν.

Άλματα από ψηλά κτίρια, όπου οι αθλούμενοι διαθέτουν αλεξίπτωτο για να προσγειωθούν με ασφάλεια.

Αν το πρώτο αλεξίπτωτο δεν ανοίξει, ο χρόνος για να αναπτυχθεί το εφεδρικό είναι μικρός. Το Base Jumping σε πολλές χώρες θεωρείται παράνομο, οπότε δεν υπάρχουν και τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας.

Kολύμβηση

1 προς 56,587 θανάτους

Η έκπληξη της λίστας είναι σίγουρα η κολύμβηση καθώς πολλοί την θεωρούν μία ακίνδυνη δραστηριότητα.

Όμως η κολύμβηση δεν γίνεται μόνο σε πισίνες αλλά και σε ανοιχτή θάλασσα σε υψηλό επίπεδο. Εκεί αυξάνονται τα ποσοστά θνησιμότητας.

Ποδηλασία

1 προς 92,325 θανάτους

Η ποδηλασία είναι γνωστή για φρικτούς τραυματισμούς  όμως και για περιπτώσεις θανάτων. Οι διαγωνισμοι BMX όπως θα έχετε δει, γίνονται σε βουνά που είναι δύσβατα και επικίνδυνα. 

Φυσικά και τα τροχαία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτων για τους ποδηλάτες. Είναι 17 φορές περισσότερες οι πιθανότητες να σκοτωθείς πάνω σε ποδήλατο παρά μέσα σε αυτοκίνητο. 

Τζόκινγκ

1 προς 97,455 θανάτους

Το τζόκινγκ συνδέεται με ποσοστά θνησιμότητας με κύρια αιτία την καρδιακή προσβολή! Εκτός αυτού οι άνθρωποι που κάνουν τζόκινγκ στους δρόμους είναι επίσης εκτεθειμένοι όπως οι ποδηλάτες.

Βέβαια τα οφέλη του τζόκινγκ είναι σημαντικά, σε σχέση με τα ποσοστά θανάτων.

Skydiving

1 προς 101,083

Δεν είναι έκπληξη πως το Skydiving βρίσκεται στην λίστα. Πηδώντας από ένα αεροπλάνο, αυξάνεις τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο θάνατος μπορεί να επέλθει από προβληματικό εξοπλισμό αλλά και από παθολογικά αίτια, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Σε σχέση πάντως με το Base Jumping πάντως είναι ασφαλέστερο.