25/04/2024

Γιατί να μπουν οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ στα σχολεία

Μαθήματα πολεμικών τεχνών στα Ελληνικά σχολεία. Μπορούμε να βρούμε δεκάδες λόγους για να γίνει αυτό

Η πειθαρχία και ο χαρακτήρας διαμορφώνεται από νεαρή ηλικία. Είναι σημαντικό λοιπόν η «τροφή» που θα λάβει το παιδί από το σχολείο να του χαρίσει χαρακτηριστικά όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός, η επιμέλεια και η σύνεση. 

Πάμε να δούμε μερικούς από τους λόγους που θα πρέπει οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ, να γίνουν…μάθημα στα Ελληνικά σχολεία.

Τα παιδιά γίνονται δραστήρια

Η καθήλωση στον καναπέ από μικρή ηλικία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πλέον μάστιγα. Βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα να είναι παχύσαρκα και ο λόγος είναι πως δεν έχουν σωματική δραστηριότητα, προτιμώντας την οθόνη του υπολογιστή. Τίποτα δεν είναι κατακριτέο και κάποιες φορές πρέπει να βαδίζουμε με τους κανόνες της εποχής, ωστόσο η ισορροπία στην ζωή ενός ανθρώπου τον ακολουθεί από την παιδική του ηλικία.

Ένα μαχητικό σπορ για παράδειγμα στα σχολεία, μπορεί να κερδίσει μερικά παιδιά και να τα σηκώσει από την καρέκλα. Είτε είναι δύο παιδιά, είτε δέκα θα είναι κέρδος. Οι πολεμικές τέχνες θα τονώσουν το νέο παιδί, που θα αποκτήσει δύναμη και ευελιξία. Όσο το σώμα δεν κινείται, σκουριάζει…

Χτίζουν αυτοπεποίθηση και σέβονται τον εαυτό τους

Η εκμάθηση μίας νέας δραστηριότητας ειδικότερα σωματικής τονώνει την αυτοπεποίθηση. Το παιδί μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του και να επηρεάζεται λιγότερο από εξωτερικούς παράγοντες.

Στα μαθήματα αυτά τα παιδιά γίνονται…ομάδα, μαθαίνουν να σέβονται και να συνεργάζονται. Στα σχολεία θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνονται επιδείξεις από τους μαθητές που είναι ένα έξτρα παράσημο να δείξουν μπροστά στον κόσμο τις ικανότητες τους.

Έχουν στόχους

Όταν υπάρχει κίνητρο υπάρχει και ζωντάνια για ένα παιδί. Οι πολεμικές τέχνες δίνουν το κίνητρο της εξέλιξης. Τα παιδιά ανταμείβονται όσο ανεβαίνουν επίπεδο κι αυτό τα κάνει χαρούμενα και γεμάτα όρεξη για ζωή. Η εστίαση σε έναν στόχο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει κάποιος δημιουργικός. Στο μέλλον θα μάθει να μην τα παρατάει και να παλεύει για τους στόχους του.

Μαθαίνουν να ακούν

Ένα νεαρό παιδί μπορεί να είναι ατίθασο κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι μέρος της παιδικότητας του. Ωστόσο τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ακούν. Αυτό χτίζεται σε μία σχολή πολεμικών τεχνών και γιατί όχι ως μάθημα στα σχολεία. Η φιγούρα του δάσκαλου της σχολής μπορεί να γίνει ένα πρότυπο για τον νέο.

Μαθαίνουν να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις

Και όμως αυτό το κομμάτι πρέπει να απασχολεί τον γονέα . Βλέπουμε συχνά γονείς να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας οι ίδιοι. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει το παιδί να μάθει να χτίσει αυτό το τείχος για να προστατεύει τον εαυτό του, γιατί δεν θα υπάρχει πάντα η χείρα βοηθείας του πατέρα ή της μητέρας.

Στις πολεμικές τέχνες το παιδί μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται με ψυχραιμία μία δύσκολη κατάσταση. Το μπούλινγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι η γαλούχηση του παιδιού μέσω των πολεμικών τεχνών. Οι πολεμικές τέχνες δεν σε κάνουν βίαιοι όπως θεωρεί μία μερίδα ανθρώπων αλλά ειρηνικό και ψύχραιμο.