24/04/2024

Αυτοάμυνα και πολεμικές τέχνες: Το ρίσκο εκεί έξω είναι μεγάλο και η αυτοπροστασία αυτονόητη

Οι θλιβερές εικόνες με τον ξυλοδαρμό ενός άντρα σε σταθμό τρένου, μας κάνει να αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα θεωρηθεί η αυτοάμυνα αυτονόητη σε αυτή την χώρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε 43 δεύτερα στην Αμερική γίνεται και μία επίθεση. Η Ελλάδα από την άλλη θεωρείται μία από τις πιο ασφαλής χώρες στον κόσμο, ωστόσο το ποσοστό εγκληματικότητας έχει ανέβει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Το περιστατικό που είδαμε πρόσφατα με νεαρούς να ξυλοκοπούν σε σταθμό τρένου έναν άντρα είναι ενδεικτικό. 

Θα μπορούσε να πει κανείς πως μία πολεμική τέχνη ή ένα μαχητικό σπορ δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει προστασία απέναντι σε δύο εξαγριωμένους νεαρούς που σε χτυπούν ανελέητα. Η πολεμική τέχνη σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο, αλλά κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα γλιτώσεις. H Eλλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που δεν θεωρούν την αυτοάμυνα απαραίτητη. ΛΑΘΟΣ!

Εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ισραήλ. Η αυτοάμυνα είναι το ίδιο σημαντική, όπως ένα μάθημα στο σχολείο. Η πειθαρχία που αποκτά ένα παιδί από μικρή ηλικία, θα το μάθει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες. Από το bullying που θα δεχτεί στο σχολείο μέχρι την δουλειά του αύριο, μεθαύριο. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που καλλιεργεί η εκπαίδευση στην αυτοάμυνα είναι η…εγρήγορση. Εγρήγορση σε κάθε στιγμή, που βρίσκεσαι μέσα και έξω από το σπίτι σου. Στους περισσότερους ξυλοδαρμούς στον δρόμο, ο αιφνιδιασμός είναι καθοριστικός. Το ένστικτο της αυτοάμυνας μετά από χρόνια εκπαίδευσης θα βγει παρά το αρχικό σοκ, αυτόματα και ενστικτωδώς.  Η αυτοάμυνα βοηθάει ακόμα και στην παρατήρηση του χώρου και την πρόβλεψη των κινδύνων. 

Πέρα από το κομμάτι της αυτοάμυνας, είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις το πως πράττει η πολιτεία. Τιμωρούνται οι υπεύθυνοι τέτοιων πράξεων παραδειγματικά; Εφόσον τιμωρηθούν έχουν σωφρονιστεί ή γίνονται χειρότεροι; Όσο και να εκπαιδευτεί κάποιος αν δεν έχει σύμμαχο την πολιτεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο απροσδόκητο. 

Η Ελλάδα δεν έχει μαχητική κουλτούρα κι αυτή είναι μία αλήθεια… Παρά το ότι υπάρχει βελτίωση σε αυτό το κομμάτι, ακόμα υπάρχει κόσμος που θεωρεί πως οι πολεμικές τέχνες γεννούν βιαιότητα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν λοιπόν δεν εκπαιδευτούν πρώτα οι οικογένειες και το κράτος, στην κατανόηση των πολεμικών τεχνών, δεν θα το κάνουν ποτέ ούτε οι νέες γενιές.

Μπαίνουμε ακόμα και στην θέση των θυτών που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο και πιθανολογούμε πως ανήκαν σε μία σοβαρή σχολή πολεμικών τεχνών με έναν νοήμων δάσκαλο δεν θα προέβαιναν σε τέτοιες ενέργειες. Άρα η πολεμική τέχνη έχει δυνητικό όφελος τόσο για τον θύτη όσο και για το θύμα.