19/04/2024

70 χρόνια από την ίδρυση του Moo Duk Kwan

«Από τις 30 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου θα γίνει ο εορτασμός για την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση του World Moo Duk Kwan στην Σεούλ της Κορέας. Τότε που ο Grand Master Hwang Kee συνδυάζοντας τις αυτόχθονες τέχνες αυτοάμυνας Soo Bahk Ki και Tae Kyun μαζί με τις αρχές μάχης του Βόρειου και Νότιου Κινέζικου Kung Fu και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές όπως η φιλοσοφία του Do ( Tao), No Ja (Lao Tzu) και Kong Ja ( Κονφούκιος) δημιούργησε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Soo Bahk Do – Tang Soo Do – Moo Duk Kwan.

Αυτός ο συνδυασμός των τεχνικών και της φιλοσοφίας είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μορφής αυτοάμυνας και πνευματικής κατάστασης ασυναγώνιστης στον σύγχρονο κόσμο. Η έμπνευση του Grand Master Hwang Kee για να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες του ήρθε το 1921 όταν ήταν περίπου 7 ετών, και είχε επισκεφθεί ένα παραδοσιακό πανηγύρι το οποίο ονομαζόταν “Dan O” σε κοντινό χωριό από εκεί όπου διέμενε.

Εκεί είδε μία ομάδα επτά ή οχτώ ατόμων να διαφωνεί με έναν άνδρα. Ξαφνικά του επιτέθηκαν και αυτός ο μοναχικός άνδρας κατάφερε να αμύνεται και να αντεπιτίθεται με τα πόδια του μέχρι που τελικά του νίκησε. Αυτή του η δυνατότητα, να υπερασπιστεί κάποιος τον εαυτό του εναντίων τόσων αντιπάλων τον εντυπωσίασε, και τότε κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες.

Για αρκετά χρόνια ο Grand Master Hwang Kee μελέτησε και ερεύνησε όλες τις διαθέσιμες πηγές, και στην ηλικία των 22 είχε αναγνωριστεί ως Μάστερ μεταξύ των Δασκάλων των πολεμικών τεχνών. Τον Μάιο του 1935 ο Grand Master Hwang Kee άρχισε να εργάζεται για την κορεατική εταιρεία σιδηροδρόμων κάτι που του επέτρεπε να ταξιδεύει.

Τον Μάιο του 1936 συνάντησε έναν Κινέζο δάσκαλο του Kung Fu που ονομαζόταν Γιανγκ Κουκ Τζιν. Ο Grand Master εκπαιδεύονται με τον Μάστερ Γιανγκ μέχρι το 1946, οπότε η Κίνα βίωσε την κομμουνιστική επανάσταση. Η εκπαίδευση του αποτελείται από Seh Bop (στάσεις), Bo Βορ (βήματα), Ryun Βορ (κυριαρχία) και Hyung (Φόρμες) με τις εφαρμογές τους. Στις 9 Νοέμβρη 1945 Ο Grand Master Hwang Kee δημιούργησε το Moo Duk Kwan στις 9 Νοεμβρίου 1945 στην Σεούλ της Κορέας. Το βασικό ιδανικό του Moo Duk Kwan είναι η ανάπτυξη των μελών του.

Ισχυρά άτομα στο πνεύμα και το σώμα κάνουν ισχυρές κοινότητες, ισχυρές κοινότητες κάνουν ισχυρά έθνη, ισχυρή και γαλήνια έθνη κάνουν ένα ισχυρό και ειρηνικό κόσμο. Το Soo Bahk Do – Tang Soo Do – Moo Duk Kwan ήρθε στην Ελλάδα το 1968 από τον Master George Page(1968 – 1980) και αργότερα(1973) ήρθε στην χώρα μας ,με σκοπό την μόνιμη εγκατάσταση του, ο γιός του ιδρυτή του συστήματος Grand Master H.C. Hwang ο οποίος ένα χρόνο μετά αποχώρησε για την Αμερική, μη μπορώντας να λάβει την απαραίτητη Visa από την Πρεσβεία της Κορέας ώστε να μείνει στην χώρα μας. Στα χρόνια που ακολούθησαν αρκετοί ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι βοήθησαν στο να γίνει γνωστή η Τέχνη του Soo Bahk Do – Tang Soo Do – Moo Duk Kwan όπως οι Kim Tong Moon (1976 -1978), Αναστάσιος Μεταξάς, George Wilson, Κώστας Βακαλέλης, Kim Kong Lae (1980 -1982), Lee Kun Hwa (1982-1994),Master Νικόλαος Ζουράρης (1994-2013).

Από το 1999 το Soo Bahk Do, το μόνο σύστημα που είναι επίσημα αναγνωρισμένο στην Ελλάδα από το World Moo Duk Kwan, γύρισε πίσω στην μητέρα Παγκόσμια Ομοσπονδία (το 1994 υπήρξε αποχώρηση από το World Moo Duk Kwan) από τον αείμνηστο Δάσκαλο Νικόλαο Ζουράρη 7 Dan ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Έκτοτε την δική του πορεία συνεχίζει ο Δάσκαλος Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος 5 Dan ο οποίος μαζί με την Διοίκηση του, κατάφεραν να γίνουν αναγνωρισμένος Κλάδος Άθλησης κάτω από την Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ όπου και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.»

Σας ευχαριστώ,

Πιτσικάλης Άγγελος (πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής)