29/03/2024

Πάνος Ντόβας: Ο πρωταθλητισμός μου έδωσε ισχυρές βάσεις και προσωπικότητα

Με πολλές διακρίσεις στο παλμαρέ του και εμπειρία σε υψηλό επίπεδο στο στυλ του Ταεκβοντο, ο Πάνος Ντόβας αναμένεται να έχει μία γεμάτη αγωνιστική σεζόν καθώς ακολουθούν Πανελλήνιο, Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα. 


Ο Ντόβας έχει αναδειχτεί δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, 14 φορές Ευρωπαϊκός και είναι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2006. Αναλυτικά η συνέντευξη στο Fighsports.gr.

Πάνο έχεις τεράστια εμπειρία σε υψηλό επίπεδο με σημαντικές διακρίσεις στο Ταεκβοντο. Τι ακολουθεί από εδώ και πέρα για σένα ποια είναι τα πλάνα σου;

«Ως άνθρωπος και ως αθλητής πάντα θέτω νέους στόχους και τους κυνηγάω. Δεν μου αρέσει να μένω αδρανής και δεν θέλω να επαναπαύομαι σε αυτά που έχω κατακτήσει. Φέτος είναι μια γεμάτη χρονιά με μεγάλες διοργανώσεις και στόχος μου είναι να συμμετέχω για ακόμα μια φορά στο υψηλότερο επίπεδο.

Πρώτος μεγάλος στόχος για φέτος είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τέλος Ιανουαρίου, καθώς μετά θα ακολουθήσουν πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα αρχές Απριλίου και τέλος Αυγούστου αντίστοιχα.

Επιδίωξη μου είναι να μαι μέλος τς εθνικής ομάδας για ακόμα μια χρονιά, να βρίσκομαι σε αυτές τις διοργανώσεις και να καταφέρω να βγάλω μεγάλες διακρίσεις σε καθεμία απ’ αυτές».

Το να αγωνίζεσαι συχνά σε υψηλό επίπεδο έχει θυσίες και απαιτήσεις. Τι είναι αυτό που μπορεί να στερήθηκες για να κάνεις πρωταθλητισμό και ποια είναι η σημαντικότερη ανταπόδοση για σένα;

«Ο πρωταθλητισμός ειδικά στην Ελλάδα χρειάζεται πραγματικά πολλές θυσίες σε καθημερινή βάση, κάτι που σε καταβάλει ψυχικά και σωματικά. Πόσο μάλλον σε ένα ερασιτεχνικό άθλημα που οι απαιτήσεις οικονομικά είναι και μεγαλύτερες.

Το ταεκβοντο είναι απ τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου και της καθημερινότητας μου. Μπορώ να σου πω με σιγουριά Κίμωνα πως στερήθηκα πολλά κυρίως σε παιδική ηλικία που δεν είχε αναπτυχθεί η προσωπικότητα μου και δεν το έκανα 100% συνειδητά.

Μεγαλώνοντας όμως η αγάπη μου και το πάθος μου γι αυτό το άθλημα άρχισαν να δυναμώνουν πάρα πολύ και αυτόματα άρχισε από μόνο του αυτό να μου δίνει τεράστιο κίνητρο στο να εξελίσσομαι και να θέλω να γίνομαι καλύτερος καθημερινά.

Για να μαι ειλικρινής η μεγαλύτερη ανταπόδοση για μένα μετά από τόσα χρόνια πρωταθλητισμού δεν είναι οι διακρίσεις αν και σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά το ότι απέκτησα ισχυρές βάσεις ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα καθώς και στον τρόπο που έμαθα να διαχειρίζομαι καταστάσεις.

Επιπλέον το ότι μπορεί να μαι πρότυπο και να δίνω κίνητρο σε νέους να ακολουθούν και να κυνηγούν τα όνειρα τους σε αυτό που αγαπάνε είναι κάτι που για μένα είναι τεράστια ανταμοιβή».

Εκτός από το Ταεκβοντο κάνεις προπονήσεις πυγμαχίας στο Golden Corner. Θα δοκίμαζες σε ένα άλλο μαχητικό άθλημα.Το έχεις σκεφτεί;

«Είναι κάτι που το έχω σκεφτεί. Τα παιδιά στο Golden Corner είναι φοβερά και η πυγμαχία είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα που με εξιτάρει. Με έχει βοηθήσει πολύ στο ταεκβοντο και μου έχει ανεβάσει και άλλο την αυτοπεποίθηση.

Το σκέφτομαι σοβαρά να παίξω και πυγμαχία στο μέλλον κάτι που θα θελα όμως να γίνει σωστά. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μπλέξω το ένα άθλημα με το άλλο και αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα δεν έχω κάνει και το βήμα. Οπότε επιφυλασσομαι για κάτι καλό στο άμεσο μέλλον».

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στους ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε ακολουθούν ενόψει των επόμενων αγωνιστικών σου υποχρεώσεων;

«Οι άνθρωποι που είναι κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια είναι άνθρωποι που αγαπώ και με αγαπούν πάρα πολυ και με στηρίζουν σε κάθε μου απόφαση κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που έχω την τύχη να βρίσκομαι σε μια υπέροχη οικογένεια που βρίσκεται στον χώρο του ταεκβοντο και μπορεί να με συμβουλεύει σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με αυτό το κομμάτι καθώς και με θέματα γενικού περιεχομένου που μπορεί να με απασχολούν.

Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου δίνουν καθημερινά δύναμη και βρίσκονται κοντά μου σε κάθε μου βήμα και εύχομαι να τους κάνω υπερήφανους πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως αθλητής».