20/04/2024

Μαρία Σακαλή: «Το Ταεκβοντο χτίζει χαρακτήρα από νεαρή ηλικία και φέρνει ισορροπία σε ψυχή και σώμα»

Η έμπειρη προπονήτρια ανοίγει τις πύλες του Α.Σ Ολυμπίων Ρώμη για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Μία από τις πιο πολυπληθείς και σύγχρονές σχολές της Αθήνας βρίσκεται στην κάρδιά της Κυψέλης με επικεφαλής την Μαρία Σακαλή. Ο Α.Σ Ολυμπίων Ρώμη είναι το…μαχητικό σπίτι ταλαντούχων αθλητών που από μικρή ηλικία, μαθαίνουν την αληθινή δύναμη του Ολυμπιακού αθλήματος.

Η Σακαλή είναι πτυχιούχος προπονήτρια Ταεκβοντο αλλά οι γνώσεις της στα μαχητικά αθλήματα δεν σταματάνε εκεί, καθώς έχει μαύρη ζώνη και ένα νταν στο Hapkido και στο kickboxing. Η αγάπη της για τα αθλήματα μεταδίδεται στα νέα παιδιά που γεμίζουν την σχολή με την παρουσία τους.

Ο σύλλογος αν και καινούριος είναι από τους πιο δυναμικά ανερχόμενους καθώς από πολύ νωρίς ήρθαν οι επιτυχίες. 

«Δεν υπήρχαν στην Κυψέλη άλλες σχολές αντίστοιχες και αποφάσισα να έρθω εδώ. Ο κόσμος με αγκάλιασε από την πρώτη μέρα. Σύντομα ήρθαν οι επιτυχίες για τους αθλητές. Είναι ο πέμπτος χρόνος του συλλόγου και στους επισημους αγώνες από την πρωτη κιόλας φορά που κατεβήκαμε με 10 αθλητες πήραμε 10 μετάλλια,επιτυχία 100% «, μας λέει στα πρώτα της λόγια η Σακαλή που τονίζει πως την σήμερον ημέρα το έργο ενός παιδιού για να διακριθεί είναι δυσκολότερο.

 «Το Ταεκβοντο στην Ελλάδα έχει ραγδαία ανάπτυξη. Είναι πιο δύσκολο σήμερα να διακριθεί ένα νέο παιδί. Ο λόγος είναι πως το επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς. Είμαστε άλλωστε σε ένα άθλημα που έχει τους περισσότερους συλλόγους καταγεγραμμένους στα μαχητικά σπορ αλλά και αθλητές».

Σε ερώτηση μας ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών η Σακαλή ήταν ξεκάθαρη. «Σίγουρα πρέπει να έχει αγάπη γι’αυτό που κάνει. Γνώσεις στο αντικείμενο του και εμπειρία. Αυτά που διδάσκει κάποιος θα πρέπει να τα έχει βιώσει και όχι μόνο να τα γνωρίζει εγκυκλοπαιδικά».

Στόχος του Α.Σ Ολυμπίων Ρώμη είναι η ανάδειξη νέων αθλητών όπως αναφέρει στην συνέχεια της συνέντευξης η Σακαλή. 

«Επικεντρώνουμε κυρίως στις νεαρές ηλικίες καθώς στις μεγαλύτερες είναι πιο δύσκολος ο πρωταθλητισμός. Όμως έχω ενσωματώσει Ταεκβοντο και Hapkido και γίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα προπόνηση για τους ενήλικες και στοχεύει στην αυτοάμυνα, αερόβια γυμναστική και είναι πιο ταιριαστό».

Η αυτοάμυνα την σύγχρονη εποχή είναι απαραίτητη από τις μικρές ηλικίες σύμφωνα με την προπονήτρια του Κυψελιώτικου συλλόγου.

«Σε μία δύσκολη στιγμή μπορεί ένα παιδί να βρει τρόπο να την διαχειριστεί. Από την στιγμή που αποφασίζει να κάνει ένα παιδί αθλητισμό είναι πάντα καλό. Το ότι θα του χρησιμεύσει κιόλας σαν αυτοάμυνα είναι ένα σημαντικό έξτρα κίνητρο».

 Η Σακαλή με την εμπειρία της θεωρεί πως μπορούν να υπάρξουν νέοι Ολυμπιονίκες από την χώρα μας καθώς υπάρχει το ταλέντο.

«Μπορούν να υπάρξουν νέοι Ολυμπιονίκες. Είναι κάτι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε εύκολα χώρες που έχουν παράδοση στα μαχητικά αθλήματα, όπως οι Ασιατικές, όμως πιστεύω πολύ στην νέα φουρνιά των αθλητών».

Η Σακαλή έχει τμήματα Ταεκβοντο και Hapkido και δεν θέλει να χαλάσει αυτή την «χημεία», βάζοντας επιπλέον τμήματα με άλλα μαχητικά αθλήματα.

«Είναι σημαντικό το κίνητρο που δίνει το Ταεκβοντο, στα παιδιά, επειδή είναι Ολυμπιακό άθλημα,  καθώς μπορούν να μοριοδοτηθούν για στρατιωτικές σχολές, ΤΕΦΑΑ και οποιοδήποτε πανεπιστήμιο θέλουν.  Μέσα από το Ταεκβοντο φτιάχνεις το μέλλον σου. Έτσι έχεις πολλαπλά οφέλη, σε σχέση με άλλα μαχητικά αθλήματα». 

Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες. Η Ελληνίδα προπονήτρια εξηγεί πως το Ταεκβοντο μπορεί να σηκώσει το παιδί από τον…καναπέ.

«Το μάθημα σε νεαρές ηλικίες  γίνεται μέσα από το παιχνίδι. Κάνοντας το παιδί πρώτα να αγαπήσει το Ταεκβοντο, ύστερα θα ακολουθήσουν οι επιτυχίες. Είναι ένα αερόβιο άθλημα. Αν βάλει ένα παιδί την άσκηση στην ζωή του, μένει μακριά από την τεχνολογία και το περιττό φαγητό».

Η Σακαλή θεωρεί πως ο ρόλος της προπονήτριας είναι πιο δύσκολος από αυτόν της αθλήτριας.

«Όταν προπονείς η δουλειά σου πλέον κρίνεται από κάποιον άλλον. Το άγχος είναι μεγαλύτερο διότι έχεις ευθύνες. Δουλεύουμε όμως σωστά για να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Έχουμε όρεξη και αγάπη γι’αυτό που υπηρετούμε, τόσα χρόνια».

Η πειθαρχία είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που χτίζονται μέσω του Ταεκβοντο. Η Σακαλή εξηγεί γιατί μέσω του μαχητικού αθλήματος μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

«Το Ταεκβοντο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που χτίζει την πειθαρχία. Αν υπάρχει καλή συνεργασία με τους γονείς, η πειθαρχία θα έρθει. Αν στο σπίτι του το παιδί τα βρίσκει όλα έτοιμα, είναι δύσκολο μετά να πειθαρχήσει στην σχολή και θα έρχεται σε έναν χώρο που τον κάνει να αισθάνεται καταπίεση. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους γονείς, γιατί όλοι πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας».

Μέχρι σήμερα υπάρχει η αντίληψη πως τα μαχητικά αθλήματα είναι βίαια. Κάτι που έχει εκλάβει κατά καιρούς και η Σακαλή κυρίως από τους γονείς που διστάζουν να γράψουν τα παιδιά τους σε μία μαχητική σχολή, υπό τον φόβο να γίνουν επιθετικά. Ωστόσο αποδεικνύεται πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Υπάρχει αυτή η αντίληψη μέχρι σήμερα. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, στην σχολή μας καταλαβαίνουν πως αυτό είναι λάθος. Το Ταεκβοντο προάγει την πειθαρχία, τον αυτοέλεγχο, την αυτοάμυνα, την αυτοπροστασία, την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα σεβασμού και δικαιου.

Τα επιθετικά παιδιά γίνονται πιο ήπια και τα ήπια παιδιά, πιο σίγουρα για τον εαυτό τους. Θέτοντας μικρούς στόχους κάθε φορά το παιδί βρίσκει ενδιαφέρον σε αυτό που κάνει και το συναρπάζει. Στην αρχή θα δυσκολευτεί να βγάλει την προπόνηση. Όταν θα τα καταφέρει είναι σαν να έχει κατακτήσει ένα έπαθλο. Κάθε φορά θέτουμε έναν νέο στόχο». 

Η Σακαλή απαντάει και στο σχετικό μας ερώτημα γιατί το Ταεκβοντο είναι παρεξηγημένο στο κομμάτι των ζωνών.

«Υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει πως ένα παιδί παίρνει εύκολα ζώνες στο Ταεκβοντο και η μαύρη ζώνη έρχεται σε νεαρή ηλικία. Οι ζώνες είναι η πιστοποίηση για τις γνώσεις που κατέχει κάποιος. Δύο φορές τον χρόνο γίνονται προαγωγικές εξετάσεις κι αυτό αποτελεί κίνητρο για τον ασκούμενο. Είναι η ανταμοιβή τους». 

Ο διαχωρισμός του παραδοσιακού Ταεκβοντο από το αγωνιστικό είναι επίσης πολύ σημαντικός σύμφωνα με την Σακαλή.

«Πολύς κόσμος μπερδεύει το παραδοσιακό Ταεκβοντο με το αγωνιστικό. Δεν είναι το ίδιο. Στο παραδοσιακό, έχουμε λαβές, πνιγμούς, σπασίματα, χτυπήματα σε καίρια σημεία, γροθιές στο μέτωπο, όσα μπορείς να κάνεις σε οποιαδήποτε πολεμική τέχνη. Επίσης μπορείς να εκμεταλλευτείς την επιθετικότητα του αντιπάλου. Στο αγωνιστικό Ταεκβοντο που δεν είναι τυχαία Ολυμπιακό άθλημα, στόχος είναι να επικρατήσεις έναντι του αντιπάλου κερδίζοντας πόντους. Στον δρόμο δεν θα κάνεις αυτό». 

Η Σακαλή πιστεύει πως η αθλητική κουλτούρα θα πρέπει να καλλιεργηθεί μέσα από την οικογένεια. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Πρέπει οι γονείς να ενδιαφέρονται για την σωματική άσκηση του παιδιού και να μην το παραμελούν. Να αναρωτηθούν αν το παιδί τους συνεργάζεται με άλλα παιδιά την ώρα του μαθήματος. Έχει ηγετικές τάσεις; Πως διαχειρίζεται την ήττα και την νίκη; Είναι κοινωνικό ή έχει την τάση να απομονώνεται; Βάζει στόχους; Τι διατροφή θα πρέπει να κάνει;

Πράγματα που πρέπει να απασχολούν τους γονείς καθώς η προσωπικότητα ενός παιδιού θα διαμορφωθεί από νωρίς. Πλέον βλέπουμε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όταν ζητούν βιογραφικό να ρωτούν ποιες είναι οι δραστηριότητες και τα χόμπι των υποψήφιων. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώνουν αν έχει ομαδικό πνεύμα ή είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να ανταπεξέλθει στην εργασία που του ζητούν. Είναι πράγματα που πολλοί αμελούν και δεν θα έπρεπε. Μέσα από την σχολή μας στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητα του παιδιού με υγιή τρόπο».

Τέλος η Σακαλή στέλνει το μήνυμα της για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά ένα τόσο όμορφο μαχητικό άθλημα όπως το Ταεκβοντο.

«Στην σχολή μας ασχολούμαστε με το αγωνιστικό αλλά και με το παραδοσιακό Ταεκβοντο. Συνδυαστικά κάνουμε και το τμήμα Hapkido. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Έχω διακρίσεις και στο kickboxing και στο Ταεκβοντο. 

Οι γνώσεις είναι από πολλά μαχητικά σπορ που μου δίνουν την δυνατότητα να καταλάβω τι μπορεί να κάνει ο κάθε ασκούμενος και πως να ανταπεξέλθει σε αυτά που ζητάω.

Θέλουμε να αναδείξουμε αθλητές σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Αγαπάω και μου αρέσει να δουλεύω με τα παιδιά, είναι το μέλλον του Ταεκβοντο και πιστεύω σε αυτά.

Άλλωστε λέει μια παροιμία πως αν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ξανά στην ζωή σου . Θέλουμε να βγάλουμε αθλητές σε όλα τα επίπεδα, Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς».