19/04/2024

Μάκης Βορίδης: «Το άθλημα να πάρει από την Πολιτεία ότι του αξίζει»

Μάκης Βορίδης: «Οι επιτυχίες του ταεκβοντό δεν γίνονται τυχαία – Το άθλημα να πάρει από την Πολιτεία ότι του αξίζει»

Η δημιουργία, το δυνατόν πιο σύντομα, ενός νέου προπονητικού κέντρου για το Ολυμπιακό Ταεκβοντό στην Αθήνα, θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της Πολιτείας, όπως τόνισε ο υπουργός εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ένωση Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος με αφορμή τη βράβευση των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών, προπονητών και σωματείων για το 2022. Μια εκδήλωση, που εκτός του κ. Βορίδη, τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Γκανιάτσος και Θανάσης Ζαννιάς, εκπρόσωποι της αθλητικής ηγεσίας, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό και της Ένωσης, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, τοπικών φορέων, προπονητές και φυσικά οι αθλητές και οι αθλήτριες σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΕΤΑΝΕ.

«Το ταεκβοντό είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί όταν εγώ είχα ασχοληθεί με το άθλημα, με δάσκαλο τον μεγάλο Σταμάτη Κάσση, ότι θα γινόταν αυτή η έκρηξη σε αριθμό σωματείων και αθλητών. Τίποτα όμως δεν γίνεται τυχαία. Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έδωσαν τη ζωή τους να φτάσει το άθλημα εδώ που είναι σήμερα. Τον έβλεπα και αναρωτιόμουν: αυτός είναι μόνος του, πόσο μακριά θα πάει; Όμως έχει πλαισιωθεί από σπουδαίους ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθεια. Ξέρω ότι έχει δρομολογηθεί το προπονητήριο στη Θεσσαλονίκη και πρέπει κάτι αντίστοιχο να κάνουμε και στην Αθήνα. Μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό. Είναι κάτι που πρέπει να προχωρήσει. Είναι σημαντικό ένα άθλημα που έχει προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα, να πάρει από την Πολιτεία ότι του αξίζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το κέντρο που θα στεγάσει τα όνειρα χιλιάδων αθλητών του Ολυμπιακού ταεκβοντό, θα ήταν ευχής έργον, να μην έχει μόνο προπονητικό χαρακτήρα, αλλά και αμιγώς αγωνιστικό, ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα εύρεσης κλειστών γυμναστηρίων για την τέλεση διοργανώσεων της ΕΛΟΤ και της ΕΤΑΝΕ.

Στην αναπτυξιακή πορεία της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, Μιχάλης Φυσεντζίδης, ο οποίος το 1999, μαζί με μια ομάδα συνεργατών του, οραματίστηκαν και δημιούργησαν την ΕΤΑΝΕ που σήμερα απαριθμεί, στα γεωγραφικά όριά της, περισσότερα από 280 σωματεία και χιλιάδες αθλητές.

«Είναι ευχάριστο να βλέπεις ένα εγχείρημα, όπως αυτό που υλοποιήθηκε το 1999 από την προσπάθεια κάποιων λίγων ανθρώπων, να μεγαλώνει και να ανδρώνεται. Γιατί οι συνεργασίες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά με ότι κι αν καταπιαστούμε στη ζωή μας. Η ομαδική δουλειά και το πνεύμα αλληλεγγύης, που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων που καλούνται να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν. Αυτό κάναμε στην ΕΤΑΝΕ, αυτό κάνουμε και στην Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Και για τη δημιουργία της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος, υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που κυνήγησαν το όνειρο. Και πλέον, με μεγάλη μου χαρά, μπορώ να πω πως είμαι υπερήφανος για όσα έχει πετύχει η Ένωση. Και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι έφτασαν την ΕΤΑΝΕ σε αυτό το επίπεδο. Νιώθω περήφανος που διαπιστώνω σε κάθε ευκαιρία, την εξέλιξη της και θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον πρόεδρο Μάκη Καρανταγλή και τον γενικό γραμματέα Λυκούργο Κατάκη για τη σοβαρή και εμπεριστατωμένη δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους δύο βασικούς συνοδοιπόρους μου για την υλοποίηση του οράματος αναφορικά με τη νέα εποχή στην οποία θέλουμε να περάσει το Ολυμπιακό ταεκβοντό και δεν είναι άλλοι από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΛΟΤ, Νίκο Θωμαΐδη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΒΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΤ, Χρήστο Μανώλη», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταεκβοντό Νοτίου Ελλάδος και ταμίας της ομοσπονδίας, Μάκης Καρανταγλής, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα θεσμοθετηθούν ετήσιες υποτροφίες που αφορούν νέους υποσχόμενους αθλητές, στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου Ιωάννη Αρμάου.

«Η ΕΤΑΝΕ από την ίδρυσή της έως και σήμερα, θεωρούμε ότι έχει πετύχει το στόχο που είχε θέσει εξαρχής, παρουσιάζοντας ένα αθλητικο κοινωνικό πρόσωπο με γνώμονα πάντα τους αθλητές, τους προπονητές, τα σωματεία και την προσφορά στους αδύναμους. Εύχομαι η Ένωση, μέσα στο 2023 αλλά και τα επόμενα χρόνια, να γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Εμείς από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι θα παραμείνουμε πιστοί στις αξίες του Ευ Αγωνίζεσθαι», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρανταγλής, ο οποίος μαζί με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης, παρέδωσαν στην Αμαλία Πιζάντε Κωνσταντίνου, μέλος της ΑΜΚΕ «Μαζί για το Παιδί», επιταγή με ποσό που συγκεντρώθηκε από τις συνδρομές των νεαρών συμμετεχόντων στα αναπτυξιακά τουρνουά Ήλις και Πάρης Ευ Αγωνίζεσθαι.

Πριν την έναρξη των βραβεύσεων, ο πρόεδρος της ΕΛΟΤ, Μιχάλης Φυσεντζίδης, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ανθρώπων που έγραψαν τη δική τους Ιστορία στο Ολυμπιακό ταεκβοντό (Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ιωάννης Αρμάος, Κωνσταντίνος Τζιδημόπουλος κ.α.)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι εξής αθλητές, αθλήτριες, προπονητές και σωματεία:

-Μεταλλιούχοι Παγκόσμια Ε/Ν-Π/Κ: Νάσια Ρεπούλια, Ραφαέλ Παππά, Άννα Μαρία Κριατσιώτη, Νικόλαος Παπαχαραλάμπους.

-Μεταλλιούχοι Ευρωπαϊκό ΝΑ/ΝΓ: Ιωάννης Παπαδόπουλος, Δέσποινα Πάντου, Φίλιππος Δημητρακόπουλος, Γεώργιος Πανταζής, Αγορίτσα Αρτεμία Κίτσιου, Στέλλα Μαρεντάκη

-Μεταλλιούχοι Ευρωπαϊκό Π/Κ: Φοίβος Κίσκυρας, Αριστείδης-Νικόλαος Ψαρρός, Χρήστος Μπακαλέξης, Κωνσταντίνος Τσαγκούρνος, Μάριος Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μήτσος

-5η θέση Παγκόσμιο Ε/Ν: Αγορίτσα Αρτεμία Κίτσιου

-5η θέση Παγκόσμιο Π/Κ: Απόστολος Παναγόπουλος, Δημήτρης Μήτσος

-5η θέση Ευρωπαϊκό Α/Γ: Διονύσης Ραψομανίκης, Φαίδρα Καλτέκη

-5η θέση Ευρωπαϊκό ΝΑ/ΝΓ: Νάσια Ρεπούλια, Μαγδαληνή Μαρία Μυτιλινιού, Αθηνά Μακρυγιάννη, Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, Ιωάννης Μυλωνάς, Χρήστος Σακελλαρίου, Χαράλαμπος Φλουσκούνης, Σωτήριος Μιχόπουλος, Δημήτριος Μπουτσιαράκος, Φαίδρα Καλτέκη

-5η θέση Ευρωπαϊκό Π/Κ: Απόστολος Παναγόπουλος, Δημήτριος Τριανταφυλλάκης, Αστέριος Φουρκιώτης, Παρασκευή Καλογήρου, Θεοδώρα Τρισεύγενη Παναγοπούλου.

-Προολυμπιακή ομάδα (σωματεία ΕΤΑΝΕ): Φαίδρα Καλτέκη, Διονύσιος Ραψομανίκης, Νάσια Μητσοπούλου

-Προπονητές (για τους μεταλλιούχους σε Παγκόσμια & Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα): Κωνσταντίνος Πέτσας, Νικόλαος Κυρίτσης, Κυριακή Μαλανδράκη, Κωνσταντίνος Καπάνης, Θεόδωρος Ζηνέλης, Αλέκος Γκότσης, Κωνσταντίνος Βουρλιωτάκης, Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος, Αρετή Αθανασοπούλου, Ιωάννα Λιτοπούλου, Πάνος Σοφιανός και Κυριάκος Παρασίδης.

-Προπονητές (για 5ες θέσεις σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα): Τζένη Σκεπετάρη, Στέφανος Μπούτιος, Μιχαήλ Κωτσόπουλος, Αντώνης Αντωνακόπουλος, Νίκος Τζανακάκης, Γιώργος Σταύρακας.

-Μεταλλιούχοι G2 (Α/Γ): Αναστασία Χριστίνι Δεληδημήτρη, Θεοφάνης Ξανθάκος, Κωνσταντίνος Ζούρος, Δημήτριος Τριανταφύλλου, Χριστίνα Παππά, Ανδριάνα Ασπρογέρακα, Διονύσιος Ραψομανίκης, Σωτήριος Μιχόπουλος, Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, Φαίδρα Καλτέκη, Αγορίτσα Αρτεμία Κίτσιου, Ιωάννης Μυλωνάς, Αθηνά Μακρυγιάννη, Μαγδαληνή Μαρία Μυτιλινιού, Χαράλαμπος Φλουσκούνης και Γεώργιος Πανταζής.

-Πανελλήνια πρωταθλήματα: Αίαντας Αγ. Δημητρίου (1η θέση Α/Γ & ΝΑ/ΝΓ, 2η θέση Ε/Ν, 3η θέση Π/Κ), ΑΓΣ Βύρωνα (3η θέση Α/Γ, 1η θέση Ε/Ν),Αθλητικός Σύλλογος Νίκη Παιανίας Γλυκών Νερών (2η θέση ΝΑ/ΝΓ), ΑΣ Εθνικός 95 (3η θέση ΝΑ/ΝΓ), ΑΣ Καισαριανής (3η θέση ΝΑ/ΝΓ), ΑΣ Αττική Δύναμη (1η θέση Ε/Ν, 1η θέση Π/Κ).

-Γενική Κατάταξη Ήλις και Πάρης: ΑΣ Αντίμαχος (1η θέση στο στο 1ο και 2ο αναπτυξιακό τουρνουά), ΑΣ Ολυμπιακός Νίκαιας (2η θέση στο 1ο και 3η θέση στο 2ο), Αθλητικός Σύλλογος Καλλιθέας Θεαγένης (2η θέση στο 2ο, 3η θέση στο 1ο).

Για την προσφορά τους στο Ολυμπιακό Κίνημα τιμήθηκαν από την ΕΤΑΝΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Εμμανουήλ Κατσιαδάκης καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Γεώργιος Αλικάκος. Η Δρ. Ξένια Αργειτάκη, τιμήθηκε για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού ταεκβοντό στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ενώ η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, για την προσφορά της στην κοινωνία και τον αθλητισμό.

Για την προβολή των επιτυχιών του Ολυμπιακού ταεκβοντό στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τιμήθηκαν η δημοσιογράφος του TV OPEN, Έλβη Μιχαηλίδου και η δημοσιογράφος της ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8, Βίκυ Σπύρου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ TAEKWONDO