28/03/2024

Α.Σ. Κινέζικων Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών Αχαρνών

👊 Kung Fu / Sanda
Διεύθυνση: Λεωφόρος Θρακομακεδόνων 26,Αχαρνές
Κιν.: 6936 130 083

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κινέζικων Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών Αχαρνών ιδρύθηκε το 2011 και η έδρα του είναι στο νούμερο 26 της Λεωφόρου Θρακομακεδόνων στις Αχαρνές, στον πρώτο όροφο. Από τον Νοέμβριο του 2021 λειτουργεί και ο δεύτερος χώρος του Συλλόγου, στην οδό Στουραίτη 17, επίσης στις Αχαρνές. Είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου, η οποία είναι η ανώτατη Αρχή στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη από τη Γ.Γ. Αθλητισμού για το άθλημα του Γουσού Κουνγκ Φου. Οι αθλητές μας λαμβάνουν επίσημη πιστοποίηση του επιπέδου τους από την Ελληνική Ομοσπονδία μετά από εξετάσεις, συμμετέχουν σε πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα.

Ο Σύλλογός μας είναι μέλος της ομάδας Φλόγας, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Κινεζικών Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών Πύργου και τον Αθλητικό Σύλλογο Σαολίν Κουνγκ Φου Μελισσίων-Πεντέλης-Κηφισιάς. Οι προπονητές των τριών συλλόγων προωθούν το παραδοσιακό Κουνγκ Φου, την συμπεριληπτική προπόνηση και διοργανώνουν πρωταθλήματα ενταξιακού χαρακτήρα.

Επικεφαλής Προπονητής του συλλόγου μας είναι ο σίφου Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια των βοηθών προπονητών του, διδάσκει:

  • Παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου (Shaolin Kungfu) – Tονγκμπι Τσουάν (Qijia Tongbiquan) – Μπατζί Τσουάν (Hunyuan Bajiquan)
  • Κινέζικη πάλη/Σουάι Τζιάο (Shuai Jiao),
  • Ήπια θεραπευτική άσκηση Ντάο Γιν Τσι Κουνγκ (DaoYin Qi Gong)
  • Σάντα/ελεύθερη μάχη (Sanda/Sanshou).

Η εκπαιδεύτρια Μαριλένα Καλογιαννίδου διδάσκει Τάι Τσι Τσουάν (Taiji) και ειδικότερα το στυλ Γου Χάο (Wuhao), καθώς και Ντάο Γιν Τσι Κουνγκ (Daoyin Yang Shen Gong). Και οι δυο είναι κριτές της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Επίσης, η κα Καλογιαννίδου είναι κριτής της EWUF, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου. 

Ο Σύλλογός μας συνεργάζεται με Κέντρα Έργου & Λόγου καθώς και Στήριξης Γονέων και Παιδιών των περιοχών Αχαρνών και Θρακομακεδόνων και εντάσσει στα τμήματά του παιδιά και εφήβους με Νευροαναπτυξιακές και αισθητηριακές  διαταραχές, που παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές και ένταση γνωστικές, συμπεριφορικές, συναισθηματικές και προσαρμοστικές δυσκολίες. Τα παιδιά, οι έφηβοι ή και οι ενήλικες που είναι διαγνωσμένοι με μία εξ’ αυτών των διαταραχών ή/και των συννοσηροτήτων τους, δεν χρειάζεται να τις αφήνουν να γίνονται εμπόδιο αν έχουν τη θέληση να αθληθούν και να συναγωνιστούν άλλους συνομιλήκους τους.

Ο shifu Κωνσταντίνος Αθανασίου γνώρισε τις πολεμικές τέχνες και το Κουνγκ Φου σε ηλικία 18 ετών. Ασχολείται με και διδάσκει όλα τα παραπάνω στυλ Κουνγκ Φου, Σάντα και Σουάι Τζιάο (Κινέζικη Πάλη). Είναι ο βασικός προπονητής του Συλλόγου μας, πιστοποιημένος με μαύρη ζώνη, 5ο Duan από την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου και διπλωματούχος προπονητής από τη ΓΓΑ. Είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής (συνιδρυτής και υπεύθυνος για τις νευροαναπτυξιακές και αισθητηριακές διαταραχές της Parawushu)  της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου, Α’ κριτής αγώνων Ταολού (Taolu), καθώς και Αντιπρόεδρος της ADHD Hellas (Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ).

Διακρίσεις
2η θέση, ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία ανδρών +36 ετών στο 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σαολίν της EWUF, 09-11 Μαρτίου 2018, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
3η θέση, χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία ανδρών +35 ετών στο 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Κουνγκ Φου της EWUF, 25 Απριλίου – 02 Μαίου 2019, στη Μόσχα της Ρωσίας.

Ο κος Αθανασίου επίσης έχει ειδίκευση στην πολιτική της ένταξης στον χώρο του αθλητισμού. Έχει παρακολουθήσει τα εξής πανεπιστημιακά προγράμματα:

  • Αθλητισμός και σχολική ένταξη μαθητών ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – ΕΚΠΑ
  • Ειδική Αγωγή και Διαπαιδαγώγηση σε Νευροαναπτυξιακές και Αισθητηριακές Διαταραχές – ΕΚΠΑ
  • Ειδική Αγωγή: Ενταξιακή Εκπαίδευση και Παράλληλη Στήριξη -ΕΚΠΑ
  • Ειδική Αγωγή: Αναπτυξιακές διαταραχές- Εργαλεία Γνωστικό κινητικής αξιολόγησης και Μέθοδοι Παρέμβασης – ΕΚΠΑ
  • Αισθητηριακές Αναπηρίες – Παρέμβαση και Διδακτικά Μοντέλα – ΕΚΠΑ
  • Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ολιστική μέθοδος) – ΠΑΝΤΕΙΟ
  • Ειδική Αγωγή: Διεπιστημονικές Πρακτικές Σύγκλισης – ΕΚΠΑ
  • Ειδική Αγωγή: Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση – ΕΚΠΑ
  • Γενικά :Διαχείριση Χωρισμού – Διαζυγίου Γονέων – ΕΚΠΑ

Και συνεχίζει να επιμορφώνεται συνεχώς σε όλα τα νέα παιδαγωγικά (ειδική αγωγή και εκπαίδευση) και αθλητικά προγράμματα.

Πολιτική του Συλλόγου

Η Ενταξιακή πολιτική που εφαρμόζουμε από το 2012 και η συνεργασία του συλλόγου μας με τη κα Σοφία Δρόσου (Ψυχολόγο) και την ομάδα της, είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθεί η Συμπεριληπτική προπόνηση που χαρακτηρίζει όλες μας τις ομάδες. Η υποστήριξη και συμβουλευτική ειδικού φυσικοθεραπευτή – καθηγητή φυσικής αγωγής βοηθά να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες κάθε αθλητή/-τριας. Μέσα στις ομάδες καλλιεργείται η συνεργατική μάθηση (ομαδοκεντρική προσέγγιση), καθώς η συμμετοχή όλων των παιδιών σε αυτές συμβάλλει σημαντικά στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους (γνωστική, κινητική, συναισθηματική, ψυχική και προσαρμοστική).

Προπονητική διαδικασία (Γουσού – Κουνγκ φου)
Το Γουσού – Κουνγκ Φου προάγει και υποστηρίζει την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, βελτιώνει σημαντικά τον κινητικό έλεγχο μέσω της συνεχούς εξάσκησης σε βασικές και ανώτερες/αθλητικές κινητικές δεξιότητες, καθώς θεωρείται η εργοθεραπεία και η αποκατάσταση των Κινέζων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι προπονητές μας προσαρμόζουν την προπόνηση στις ανάγκες του κάθε παιδιού, χωρίς όμως αυτό να απομονώνεται από την ομάδα. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας όπως και η ένταξη στην ομάδα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις κινητικές τους δεξιότητες και σιγά-σιγά βελτιώνουν την ισορροπία, τον συντονισμό, την ταχυδύναμη, την ευλυγισία, δηλαδή την φυσική τους κατάσταση, καθώς καλλιεργεί και όλες τις εκτελεστικές λειτουργίες του ατόμου (Γνωστική ευελιξία,  παρακολούθηση, αναστολή, οργάνωση, σχεδίαση, λήψη αποφάσεων, μνήμη εργασίας, συναισθηματική ρύθμιση). Με τη βοήθεια των προπονητών τους ακολουθούν ένα πρόγραμμα κλιμακωτής επίτευξης στόχων, μαθαίνουν να προσπαθούν και να μην τα παρατούν, με απώτερο στόχο το χτίσιμο της αυτοπεποίθησής τους.

Ο αθλητισμός γίνεται έτσι μια καλή εμπειρία για το παιδί και το βοηθά να χτίσει σχέσεις, να δουλέψει πάνω στην αυτοπεποίθησή του εκτός τάξης και όχι να επεκτείνει το άγχος και τη νευρικότητά του. Το Γουσού – Κουνγκ Φου προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα πολύ ενθαρρυντικό και υποστηρικτικό περιβάλλον.