29/11/2020

Ελληνικός Σύνδεσμος Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών

👊
Κιν.: 6973 013 303
Web site: www.hekoba.net

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών είναι ΝΠΙΔ ΜΚΧ-ΜΚΟ το οποίο ιδρύθηκε το 2002 ως μία φυσική εξέλιξη εσωτερικών διεργασιών που είχαν δρομολογηθεί από το 2000 με την ενεργοποίηση του βασικού «πυρήνα» πρωτεργατών στην κεντρική ιδέα της ωσμωτικής συμπεριφοράς των δύο αυτών σημαντικών στοιχείων (του Ελληνικού & Ιαπωνικού) σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Ξεχωριστό ρόλο στα πρώτα βήματα είχαν οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες (koryu bugei) οι οποίες επηρέασαν ως «συγκολλητική» ουσία όλο το εγχείρημα.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακών Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών Αλεξ/πολης ήταν το πρώτο νομικό πρόσωπο το οποίο συστάθηκε το 2002 στην Αλεξανδρούπολη για να μετονομαστεί στη συνέχεια σε Ελληνικό Σύνδεσμο Takeda-Ryu (2006) και τέλος σε Ελληνικό Σύνδεσμο Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών (2008).

Η απαραίτητη διεύρυνση του κύκλου μελών συνοδεύτηκε με τον καθορισμό ως κεντρικού άξονα δράσης την καλλιέργεια και ανάπτυξη των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών αλλά και μιας σειράς άλλων δράσεων οι οποίες απέβλεπαν στη δημιουργία ενός πολυ-επίπεδου πλαισίου εντός του οποίου θα ήταν δυνατή η προσέγγιση του ιδεώδους του BUSHI από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η νέα (διευρυμένη) πλέον μορφή του Συνδέσμου στοχεύει στην δημιουργία κατάλληλου πλαισίου δράσης σε πολλαπλούς τομείς με τάση διεύρυνσης, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό πλαίσιο ενεργειών το οποίο με σημείο σύγκλισης το παραδοσιακό bugei θα φέρει κοντά δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο Σύνδεσμος στην προσπάθεια του αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία φορέων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καθώς επίσης και στην Ιαπωνία.

Καλλιεργεί το DaitoRyuAikiJujutsu το EnshinRyuiaisuemonogirikempo τις Μεθόδους Ελέγχου & Ασφαλείας Προσωπικού (ΜΕΑΠ) καθώς επίσης και το αγωνιστικό nunchaku το οποίο αναπτύσσει εδώ και 5 έτη διοργανώνοντας Πανελλήνια Πρωταθλήματα καθώς και φιλικές συναντήσεις μεταξύ των συλλόγων.

Είναι αναγνωρισμένος φορέας από την Ανώτατη Αρχή Πολεμικών Τεχνών Ιαπωνίας (Dai Nippon Butoku Kai) καθώς και την Nippon Kōden Fūshi Musōkai.

Διατηρεί συνεργασίες με αριθμό συλλόγων σε όλη τη χώρα καθώς και άλλους φορείς όπως ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος Φιλίας, κλπ, με σκοπό την ανάπτυξη των koryu bugei που εκπροσωπεί.

 

Καρυπίδης Κων/ Τεχνικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κ. Νευροκόπι-ΔΡΑΜΑΣ. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως Αξιωματικός Μηχανικού. Υπηρέτησε σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό. Τιμήθηκε από την Υπηρεσία με τα προβλεπόμενα μετάλλια και διακρίσεις αναλόγως βαθμού και θέσεων.

Αποστρατεύτηκε ύστερα από αίτηση του με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Επί  πλέον των παραπάνω ιδιοτήτων είναι Αναλυτής Κρίσεων, Κύριος Επιθεωρητής ποιότητας ISO, ενώ παράλληλα έχει διατελέσει καθηγητής επί θεμάτων αυτοάμυνας και εκρηκτικών μηχανισμών στη Σχολή Αστυφυλάκων καθώς και σε προγράμματα του ΟΕΕΚ.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες/μαχητικά αθλήματα πριν από 30 χρόνια με το άθλημα του karate. Ως τελειόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων διετέλεσε Αρχηγός της Ομάδας Αυτοάμυνας της Σχολής και διακρίθηκε σε διάφορα εθνικά πρωταθλήματα, δραστηριότητα για την οποία τιμήθηκε από τον Στρατηγό Διοικητή της Σχολής λίγο πριν την αποφοίτηση του.

Αργότερα ως Αξιωματικός δεν σταμάτησε την άσκησή του στις πολεμικές τέχνες ενώ παράλληλα συνέχισε να επισκέπτεται τα dojo διακεκριμένων Δασκάλων για διαρκή εκπαίδευση και εντρύφηση στο παραδοσιακό budo/bujutsu.

Στα πλαίσια διαφόρων υπηρεσιακών αποστολών είχε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει τμήματα στελεχών Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων, μία εμπειρία πάρα πολύ σημαντική καθότι οι εκπαιδευόμενοι προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα πολεμικών τεχνών/μαχητικών αθλημάτων (όπως karate, judo, brazilian jujutsu, taekwondo, box, kickbox, κα) και η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του τμήματος ήταν μία πραγματική πρόκληση για κάθε εκπαιδευτή.

Το έτος 2000, έθεσε σε εφαρμογή την εξάπλωση του aiki-jujutsu στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Ρόδο με έναν κλειστό κύκλο μαθητών. Στη συνέχεια η προσπάθειά του μεταφέρθηκε στην Αλεξ/πολη όπου τέθηκαν και οι βάσεις για τον σημερινό Ελληνικό Σύνδεσμο Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών.

Οι αδιάκοπες προσπάθειες του ανταμείφτηκαν όταν το καλοκαίρι του 2005 και κατόπιν προτάσεως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Takeda-Ryu εισήλθε στην Dai Nippon Butoku Kai (DNBK) την Ανώτατη Αρχή Πολεμικών Τεχνών Ιαπωνίας ως ο πρώτος εκπρόσωπος από τον Ελλαδικό χώρο. Για την διάκριση αυτή διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση στην Αλεξ/πολη όπου με την παρουσία πολλών εκπροσώπων των τοπικών αρχών αλλά και του Μορφωτικού Ακόλουθου της Ιαπωνικής Πρεσβείας, του επιδόθηκε ειδικό πτυχίο από την έδρα της Οργάνωσης (Κιότο).

Διετέλεσε επικεφαλής Ελληνικών αποστολών aiki-jujutsu στα πλαίσια διεθνών σεμιναρίων/παρουσιάσεων/δράσεων σε διάφορες χώρες αλλά και στην Ιαπωνία.

Έχει διατελέσει προσωπικός μαθητής φημισμένων Δασκάλων του παραδοσιακού Ιαπωνικού budo ενώ συνεχίζει να πραγματοποιεί εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ιαπωνία τα οποία αποσκοπούν στην εμβάθυνση της πολεμικής τέχνης και στη βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης του Συνδέσμου.

Έχει συγγράψει τα βιβλία:

«aikijujutsu (DNBK)-part I» (autoedition-2008),

«aikijujutsu Daitoryu Dai Nippon Butoku Kai/ Part II» (autoedition 2012)

«Το ΖΕΝ στις πολεμικές τέχνες»  (autoedition 2013)

«Enshin-Ryu iai-suemonogiri-kenpo/Μέρος Πρώτο» (autoedition 2013)

Παράλληλα έχει παρουσιάσει σε ειδικές εκδηλώσεις/συνέδρια θέματα με κεντρικό άξονα τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και την επιρροή τους στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών.

Guinness World Records

Τέλος να αναφερθεί ότι είναι ο πρώτος Έλληνας με Παγκόσμια Ρεκόρ ΓΚΙΝΕΣ από το χώρο των πολεμικών τεχνών έχοντας καταρρίψει στις 26 Ιουν 2010 το μέχρι εκείνη τη στιγμή Παγκόσμιο ρεκόρ για τις «περισσότερες ρίψεις/ανατροπές πολεμικών τεχνών σε ένα λεπτό» και το οποίο από 29 ρίψεις (προηγούμενο ρεκόρ) ανέβασε στο συνολικό αριθμό των 51 ρίψεων εναντίον πολλαπλών αντιπάλων.

Την αμέσως επόμενη χρονιά (28 Μαΐου 2011) κατέρριψε και πάλι το δικό του προηγούμενο ρεκόρ σημειώνοντας 65 ρίψεις και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στην ίδια εκδήλωση κατέρριψε και το Παγκόσμιο Ρεκόρ για τα «περισσότερα κοψίματα με σπαθί katana σε ένα λεπτό» εκτελώντας 68 κοψίματα εναντίον σταθερών στόχων ενώ βοηθός του κατέρριψε Παγκόσμιο ρεκόρ με τίτλο «οι περισσότερες ρίψεις πολεμικών τεχνών εντός 1 λεπτού στον ίδιο αθλητή» ο οποίος εκτέλεσε 34 ρίψεις έναντι των 30 που είχε το ρεκόρ μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Τέλος στις 25 Νοε 2012 σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο που διοργάνωσε ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ με τίτλο «τα 10 γρηγορότερα τραβήγματα και κοψίματα σπαθιού εναντίον σταθερών στόχων» εκτελώντας 10 πλήρη κοψίματα σε 42’’.

Ο κ. Καρυπίδης διδάσκει προσωπικά στην έδρα του Συνδέσμου (Αλεξανδρούπολη) ενώ παράλληλα είναι επιφορτισμένος με την υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο και εξειδικευμένη εκπαίδευση όλων των εκπαιδευτών των συνεργαζόμενων συλλόγων από την υπόλοιπη χώρα ενώ επιμελείται προσωπικά τις εκπαιδεύσεις DaitoRyu AikiJujutsu σε όλα τα σεμινάρια είτε του Συνδέσμου είτε τρίτων φορέων.