15/07/2020

Α.Π.Σ. Φιλόνικος

👊 Karate
Διεύθυνση: Αντωνίου Νίκα 15, Χαλκίδα (πλησίον γυμναστηρίου Body&Soul)
Τηλ.: 2221 303 461
Κιν.: 6947 561 206
Web site: filonikos.gr

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΦΙΛΟΝΙΚΟΣ» είναι αναγνωρισμένος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛ.Ο.Κ).

Ιδρύθηκε τον 2001 και η πρώτη του εγκατάσταση ήταν στην οδό Ρεγγούκου 9 όπου παρέμεινε για 4 περίπου χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2005 μεταφέρθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Χαλκιδέων Σ.Καλοχέρη στην οδό Νεοφύτου 19 (δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου), όπου οι προπονήσεις γίνονται  καθημερινά. 
Στο σύλλογο λειτουργούν ξεχωριστά τμήματα για αρχάριους και προχωρημένους όπως επίσης ξεχωριστά παιδικά τμήματα ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο (ζώνη), και διδάσκεται παραδοσιακό SHITO-RYU και αγωνιστικό Kαράτε της WKF.

Οι χώροι του Γυμναστηρίου είναι έτσι τροποποιημένοι ώστε να γίνεται μια άνετη και ασφαλής προπόνηση (ειδικό αντικραδασμικό πάτωμα, περιμετρικοί καθρέπτες, ιδανικός φωτισμός και εξαερισμός, προπονητικός εξοπλισμός κτλ.)

Στα 10 του χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα σπουδαίο αθλητικό και κοινωνικό έργο, συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε επιδείξεις καθώς επίσης και σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος. Ιδιαίτερα όμως το διοικητικό συμβούλιο με τον προπονητή τους έχουν καταφέρει να δημιουργούν αθλητές με ιδιαίτερα σωστούς χαρακτήρες πειθαρχημένους με ήθος και σεβασμό προς τους συνάνθρωπους τους, μακριά από ότι καταστρέφει τους νέους.  Πάνω απ’ όλα όμως, να διακριθούν στην ίδια τους τη ζωή.

Τι είναι καράτε ;

Το ΚΑΡΑΤΕ αποτελεί μια ολοκληρωμένη μέθοδο εκγύμνασης του ανθρώπινου σώματος. Ακολουθώντας δε ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης, διατροφής και διαβίωσης, μπορούν να ασχοληθούν και να γνωρίσουν την ομορφιά του αθλήματος και τα δύο φύλα, από την παιδική ηλικία των 5 ετών.

Η έκφραση ΚΑRΑΤΕ DO είναι ιαπωνικής προέλευσης και σημαίνει Καρα=άδειο, Τέ=χέρι, Ντό=δρόμος που εκτός από την κυριολεκτική έννοια «o δρόμος των άδειων χεριών» έχει και μεταφορική «άδειο μυαλό από κάθε κακή σκέψη».
Συγκεκριμένα το καράτε βοηθά στα ακόλουθα:

-Βελτίωση κάρδιο-αναπνευστικού συστήματος

-Απαλλαγή από το υπερβολικό stress και άγχος

-Αύξηση της ταχύτητας και της εκρηκτικής δύναμης

-Βελτίωση συγκέντρωσης και προσοχής

-Πειθαρχεία (σωματική και πνευματική)

-Καταπολέμηση της δειλίας και του φόβου

-ΑυτοπεποίθησηΖώνες Καράτε

Καθώς οι μαθητές περνούν μέσω των τάξεων βαθμολογούνται και τους απονέμονται διαφορετικές χρωματισμένες ζώνες.

Η σειρά χρώματος και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στις ζώνες ποικίλλει σε κάθε σύλλογο, όπως η σχέση μεταξύ του χρώματος ζωνών και της τάξης (= Κyu). Εντούτοις το Kyu ή ο αριθμός/τάξη αρχίζει πάντα σε 10 και τελειώνει σε 1. Οι μαύρες ζώνες αυξάνονται έπειτα κανονικά, από 1ο Dan σε 10ο Dan. Στα περισσότερα συλλόγους ΚΑΡΑΤΕ οι αρχάριοι θεωρούνται αυτόματα 10ο Kyu (άσπρη ζώνη).

Στο Σύλλογό μας τα επίπεδα ζωνών στο στο ΚΑΡΑΤΕ είναι τα ακόλουθα:

ΚΟΚΚΙΝΗ – ΚΙΤΡΙΝΗ – ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ – ΜΠΛΕ
ΜΩΒ – ΚΑΦΕ 3Kyu – ΚΑΦΕ 2Kuy – ΚΑΦΕ 1Kyu – ΜΑΥΡΗ

Το καράτε σαν αυτοάμυνα

Πράγματι η γνώση μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και ακίνδυνα δύσκολες καταστάσεις στις οποίες διατρέχει κίνδυνο είτε η προσωπική μας ασφάλεια, είτε των συνανθρώπων μας. Έτσι με το καράτε και τις μεθόδους αυτοάμυνας, διασφαλίζουμε την ακεραιότητα μας, αρκεί να έχουμε τη σωστή εκπαίδευση από ειδικευμένους και αναγνωρισμένους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) προπονητές.

Το Shito-Ryu

Το Shitoryu δημιουργία του Kenwa Mabuni είναι συνδυασμός των τεχνικών χαρακτηριστικών του Shuri-te και του Naha-te. Το όνομα του shitoryu διαμορφώνεται από τα πρώτα ιδεογράμματα των ονομάτων των δασκάλων του Mabuni τους: ANKO ITOSU (SHI) και του KANRIO HIGAONNA (TO). Δίδαξε στους μαθητές του τις διαφορές των 2 συστημάτων και τα kata τα οποία θεωρούσε και την ψυχή της πολεμικής τέχνης. Είναι ο πρώτος που εισάγει την έννοια των bunkai kumite και των hokei kumite τα οποία έδειχναν την δύναμη του kata και την μετατροπή τους σε δυναμικό kumite.

Το Shitoryu είναι το σύστημα με τα περισσότερα kata. Σύμφωνα με τον δάσκαλο Mabuni ο μαθητής που αγνοεί τα kata και ασκεί μόνο το kumite δεν θα προχωρήσει ποτέ στο καράτε και ποτέ δεν θα κατανοήσει την τέχνη.

Ο Προπονητής μας

Προπονητής στα τμήματα ΚΑΡΑΤΕ – ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ είναι ο Απόστολος Φούρλης, διπλωματούχος προπονητής καράτε από την Γ.Γ.Α. και διαιτητής στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε. Ξεκίνησε το 1982 και έως σήμερα εξακολουθεί να ενημερώνεται στις σύγχρονες τεχνικές του καράτε.

Βιογραφικό

Ο Απόστολος Φούρλης γεννήθηκε το 1973 στη Χαλκίδα όπου ζεί και εργάζεται  σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ΚΑΡΑΤΕ το 1982 από οκτώ ετών και πέρασε από όλα τα στάδια σαν μαθητής, αθλητής, πρωταθλητής, βοηθός δάσκαλου και τέλος προπονητής. Έχει ασχοληθεί με το ΟΚΙΝΑWA, SΗOTOKAN,  καταλήγοντας στο SHITO RYU.

Το 1999 παρακολούθησε την Σχολή Προπονητών ΚΑΡΑΤΕ της Γ.Γ.Α. όπου  αποφοίτησε με επιτυχία.

Έχει 28 χρόνια εκπαίδευση στις μαχητικές τέχνες, κάτοχος:

– Μαύρη ζώνη 3 dan στο Okinawa

– Μαύρη ζώνη 4 dan στο Shito Ryu

– Μαύρη ζώνη 3 dan στο sport Karate της ΕΛΟΚ.( Ελληνική Ομοσπονδία  Καράτε)

– Μαύρη ζώνη 4 dan στο sport Karate της W.K.F.( Παγκόσμια Ομοσπονδία  Καράτε)

– Διεθνής Διαιτητής Κάτα και Κούμιτε

– Σεμινάρια πάνω στις μαχητικές τέχνες εκπαιδευτικά, τεχνικά, προπονητικά, αγωνιστικά, πρώτων βοηθειών και διαιτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σήμερα διδάσκει την τέχνη του καράτε με τεραστία προσφορά στον αθλητισμό της Χαλκίδας με πολλαπλές επιτυχίες, τίτλους και επαίνους και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή κοινωνία παιδιών με στόχο την σωστή εκπαίδευση αλλά και τον σύγχρονο πρωταθλητισμό.