18/04/2024

Όταν ο Dr. Δαβιτίδης Κωνσταντίνος συνάντησε τον θρύλο Sagarra

Προπονητής των προπονητών Dr. Sagarra…γνωρίζοντας από κοντά έναν αξιόλογο άνθρωπο και μύθο της Κουβανικής πυγμαχίας τον προπονητή των προπονητών Dr. Sagarra. Η έκπληξή μου μεγάλη όταν κατάλαβα ότι παρόλα την τεράστια φήμη του όχι μόνο στη γενέτειρα χώρα, αλλά και παγκοσμίως, κατά βάθος είναι ένα απλό, πράο και ήρεμο άτομο. Χαίρομαι που ήμουν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 παρέχοντας οδοντιατρικές υπηρεσίες ως εθελοντής και κατασκευάζοντας δεκάδες αθλητικές μασέλες PlaySafe σε διεθνείς αθλητές. Παρακάτω παραθέτω το εν συντομία το πλούσιο βιογραφικό του, αξίζει να διαβαστεί…

Dr. Alcides Sagarra Caron, γεννημένος 18/08 του 1936 στο Σαντιάγκο της Κούβας είναι αθλητής της πυγμαχίας περισσότερο γνωστός στο χώρο κυρίως δια την προώθηση της ερασιτεχνικής Εθνικής Ομάδας σε κυρίαρχη δύναμη. Ένας από τους λίγους προσωπικούς φίλους του αείμνηστου πολιτικού και ήρωα της Κούβας Fidel Castro.

Από το 1951 έως το 1954 ενεργός πυγμάχος, εγκαταλείποντας την ενεργό δράση λόγω άσθματος. Εργάστηκε ως μηχανικός, αλλά εξακολουθούσε να παρακολουθεί μαθήματα Αθλοπαιδείας στο Ινστιτούτο Manuel Fajardo.

Το 1962 έγινε προπονητής, κερδίζοντας γρήγορα τη φήμη του λάτρη της πειθαρχίας, ενώ το 1963 προετοίμασε τους πυγμάχους της επαρχίας Αβάνα για το εθνικό πρωτάθλημα. Ζήτησε άμεσα τη βοήθεια του Ανατολικογερμανού καθηγητή Kurt Rosenthal στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων προπόνησης. Η επιτυχία της ομάδας στο πρωτάθλημα ήταν τόσο μεγάλη που το 1964 ο Dr. Sagarra προήχθη σε εθνικό προπονητή. Καθοριστική συμβολή στην προπονητική πορεία του έπαιξε ρόλο ο Andrei Chervonenko, ένας καταξιωμένος σοβιετικός προπονητής, ο οποίος μοιράστηκε την τεχνική του κατάρτιση ως επίδειξη αλληλεγγύης της κομμουνιστικής υπερδύναμης χώρας. Τα πρώτα αστέρια της ομάδας ήταν ο Enrique Regüeiferos (63,5 κιλά), Rolando Garbey (71 kg) και Roberto Caminero (60 kg), όλοι πρωταθλητές του Cuban PanAm του 1963.

Για πρώτη φορά η Εθνική Ομάδα της πυγμαχίας καταφέρνει να κερδίσει μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 (Regüeiferos, Garbey). Αναπτύσσει τις δεξιότητες σε σούπερ σταρ αθλητών, όπως ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Teofilo Stevenson, ο οποίος ανέτρεψε τον Duane Bobick με KO το 1972, ξεκινώντας μετέπειτα τη χρυσή πορεία και κυριαρχία στα βαρέα του Félix Savón…όλα θρυλικά ονόματα σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Το 1992, το Πανεπιστήμιο της Αβάνα του απένειμε τον τίτλο του «Doctor en Ciencias Pedagógicas», ενώ το 2001 παραιτήθηκε από τη θέση του προπονητή της εθνικής ομάδας, θέση που καταλαμβάνει μέχρι σήμερα ο Sarbelio Fuentes. Συνόδεψε την Εθνική Ομάδα Κούβας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως επίτιμος προπονητής και αιωνόβιο μέλος της Ομάδας.

Το ρεκόρ της προπονητικής του σταδιοδρομίας: 

  • 32 Ολυμπιακά χρυσά
  • 63 Παγκόσμια πρωταθλήματα
  • 64 Παγκόσμιοι τίτλοι νέων

Διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα εις την επιτροπή της ΑΙΒΑ.

Προπονητής των προπονητών Dr. Sagarra…γνωρίζοντας από κοντά έναν αξιόλογο άνθρωπο και μύθο της Κουβανικής πυγμαχίας το…

Δημοσιεύτηκε από PLAYSAFE CLUB στις Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016