29/03/2024

Φιλοσοφία και ξύλο (BINTEO)

Φιλοσοφία και ξύλο είναι ένας συνδυασμός που σε πολλούς από εμάς μοιάζει ακατανίκητος. Από τη μια το ξύλο… μας αρέσει να το βλέπουμε έτσι και αλλιώς, από την άλλη η προσθήκη ενός φιλοσοφικού background σε αυτό μας κάνει να νοιώθουμε πιο εκλεπτυσμένοι και λιγότερο βάρβαροι όταν βλέπουμε τα «μπουνίδια» να πέφτουν βροχή.

Παράδειγμα #1: Ο Bruce Lee

Παράδειγμα #2:Ο mr. Miyagi

Δεν πα’ να βαράει ο άλλος το κεφάλι του αντιπάλου στο έδαφος; Αν μετά σου εξηγήσει την εφαρμογή του «Wax on/Wax off» στην τακτική του νιώθεις ότι μόλις παρακολούθησες τον Bob Ross να ζωγραφίζει βουνά και κοιλάδες.

Bob Ross

 

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Ταοιστής μοναχός «Hundred Eyes» στο πολύ καλό «Marco Polo» του NETFLIX.

Σε μια σειρά που το πρωταγωνιστής Polo είναι ένας σχετικά ανέμπνευστος χαρακτήρας, τις καλύτερες εντυπώσεις αφήνει η μεριά τον Μογγόλων, και ειδικά ο Kublai Khan με την σύζυγο του.

dome2Όμως αυτό που πραγματικά κλέβει την παράσταση είναι ο τυφλός μοναχός, μάστερ πολλών στυλ του Kung Fu, στρατιωτικός σύμβουλος του Khan και δάσκαλος του Polo, Hundred Eyes.

Ο χαρακτήρας είναι ελαφρά βασισμένος πάνω στον πραγματικό Μογγόλο στρατηγό του Kublai Khan (εγγονό του Genghis Khan) Bayan of the Baarin. Στη σειρά όμως ο Hundred Eyes είναι Κινέζος Wudang μοναχός και μπαίνει στην υπηρεσία του Khan (προσοχή Spoiler!!!) όταν αυτός επιτίθεται στο μοναστήρι του και τον βλέπει να σκοτώνει 25 στρατιώτες του μοναχός.

Αφού τον εκβιάζει με την καταστροφή της βιβλιοθήκης του μοναστηριού τον αναγκάζει να τον υπηρετεί αν και αργότερα φαίνεται ότι ο ένας θα κερδίσει τον σεβασμό του άλλου.

Όταν ο Polo εγκαταλείπεται από τον πατέρα του στην αυλή του Khan αυτός τον παραδίδει στον Hundred Eyes για να μαθητεύσει δίπλα του και αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση μέντορα μαθητή.

Ο τυφλός μοναχός από την πρώτη σεζόν κλέβει σχεδόν σε κάθε επεισόδιο την παράσταση είτε με τις εξαιρετικές ικανότητες του στα διάφορα στυλ του Kung Fu είτε με τις φοβερές ατάκες του. Οι δύο αγαπημένες μου:

Την ώρα που μαθαίνει τοξοβολία στον Marco Polo, όταν αυτός φτάνει κοντά στον στόχο και θεωρεί ότι είναι αρκετά καλό του λέει: «» Untrue by an inch, Untrue by a mile. » . Ότι δηλαδή αν δεν πετύχεις το στόχο δεν έχει σημασία πόσο κοντά έφτασες, απέτυχες ή ότι η αλήθεια είναι μόνο μία και ότι άλλο είναι ψέμα όσο κοντά και να είναι στην αλήθεια. Οι καλές φιλοσοφίες εξάλλου έχουν πολλές «μεταφράσεις».

Σε μια άλλη στιγμή όταν προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό του Polo και ότι δεν πρέπει να τα παρατάει ποτέ ακόμη και όταν όλα φαίνονται να έχουν τελειώσει του λέει:

«In one of my darkest hours, cold, hungry and lost in the Wudang Mountains, my life was saved by a small yellow bird.
Polo: How?
Hundred Eyes: I caught it… and ate it.»

Όσον αφορά τις ικανότητες του στην μάχη νομίζω ότι αυτές καλύτερα περιγράφονται με μερικά βίντεο. (Πάλι προσοχή SPOILER):