25/04/2024

Η πυγμαχία «θρηνεί»…

Στις 25 Οκτωβρίου τα… φώτα της πυγμαχίας, οι φωνές του κοινού και τα… ντιρέκτ… σίγησαν. Ο θρυλικός Εμάνουελ Στιούαρτ… έσβησε σε ηλικία 68 ετών, σκορπίζοντας θλίψη και θρήνο στην πυγμαχική κοινωνία παγκοσμίως. Επρόκειτο, άλλωστε για τον προπονητή των προπονητών, αφού με τη μαεστρία του… σκάλισε και έφτιαξε ούτε λίγο ούτε πολύ 41 παγκόσμιους πρωταθλητές!!!
Στην προκειμένη περίπτωση, ίσως δεν είναι απαραίτητο για τις συστάσεις αξίζει όμως να αναφέρουμε μερικά από τα ονόματα που ο εκλιπών έστειλε στον αστερισμό της κορυφής του μποξ: Λένοξ Λούις, Βλαντίμιρ Κλιτσκό, Τόμας Έρνς, Τόνι Τάκερ και Όσκαρ Ντε Λα Χόγια…
Επίσης, ο Στιούαρτ, εκτός από μεγάλος προπονητής που συγκαταλέγεται στο Hall of Fame του χώρου, ήταν και μεγάλος άνθρωπος, καθώς με το όνομα και την εμπειρία του βοήθησε πολλούς νέους από το Ντιτρόιτ να ξεφύγουν από τον γκανγκστερισμό και τα ναρκωτικά. Ο κόουτς των πρωταθλητών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της περιοχής του έσωσε πολλές ψυχές, βοηθώντας με υποτροφίες και ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Ο «ηλεκτρολόγος» σαν προπονητής είχε το απόλυτο με τους αστέρες του όσον αφορά τις νίκες, αφού πέτυχε το εξής ανεπανάληπτο ρεκόρ: 34-2-1 μόνο σε αγώνες διεκδίκησης τίτλων. Σχετικά με την καριέρα του σαν αθλητής, εκεί κατάφερε επίσης σπουδαία ρεκόρ, τερματίζοντας στους 97 αγώνες με 94 νίκες και 3 ήττες!

Βλαντίμιρ Κλιτσκό: «Το μποξ έχασε έναν θρύλο»

Για τον…πατέρα και προπονητή του μίλησε ο τεράστιος πυγμάχος, Βλαντίμιρ Κλιτσκό αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το μποξ έχασε τον καλύτερο προπονητή όλων των εποχών: «Υποφέρουμε όλοι από τον χαμό του αγαπημένου μας “Μάνι”. Τα λόγια για τον χαρακτήρα και την ποιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι αδύνατο να περιγράψουν τι πραγματικά ήταν! Ο αδερφός μου Βιτάλι κι εγώ δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα και πονάμε… Θέλω επίσης να πω ότι η οικογένεια Κλιτσκό θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της οικογένειας του αγαπημένου και καλύτερού μας προπονητή».

Λένοξ Λούις: «Έχασα τον καλύτερο μου φίλο»

Ο χαμός του Εμάνουελ Στιούαρτ αποτέλεσε ένα ακόμη χτύπημα στη ζωή του ήδη ταλαιπωρημένου, Λένοξ Λούις. Η ηγετική μορφή της παγκόσμιας πυγμαχίας απέστειλε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον «Μάνι»: «Δεν έχασα τον προπονητή μου… Έχασα τον καλύτερο μου φίλο. Όλος ο κόσμος γνώριζε την ποιότητα του Εμάνουελ και ποτέ κανείς δεν θα ξεχάσει το έργο του. Θα μου πάρει αρκετό καιρό να καταλάβω τι ακριβώς έχει γίνει… Εύχομαι όταν ο νους μου συλλάβει το μέγεθος της τραγικότητας οι ευχάριστες αναμνήσεις με τον “Μάνι” να συγκρατήσουν τα λογικά μου»…