20/04/2024

«Έφυγε» Ολυμπιονίκης του 1976

Την τελευταία μέρα του έτους, ο αθλητισμός μέτρησε ακόμα μία απώλεια. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της πυγμαχίας, Χάουαρντ Ντέιβις τζούνιορ, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικια 59 ετών.

Ο Ντέιβις υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της πυγμαχίας των ΗΠΑ. Το 1976, στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ ήταν μέλος της κορυφαίας ομάδας χρυσών Ολυμπιονικών που εμφανίστηκαν ποτέ σε Αγώνες. Ο ίδιος κέρδισε το χρυσό στα ελαφρά βάρη, ενώ στις άλλες κατηγορίες αθλητές όπως ο Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, ο Μάικλ Σπινκς και ο σπουδαίος Κουβανός Τεόφιλο Στίβενσον.
Τότε, ο Ντέιβις είχε δηλώσει πως θα αγωνιστεί για την 37χρονη μητέρα του που έχασε δύο μέρες πριν τους Αγώνες, από καρδιακή προσβολή. Ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας έχοντας το φοβερό ρεκόρ τψν 125 νικών και μόλις πέντε ηττών.
Ο Ντέιβις διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες το καλοκαίρι και οι γιατροί του είπαν πως έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής. Ο Ολυμπιονίκης που ποτέ δεν κάπνισε και δεν ήπιε ούτε σταγόνα αλκοόλ, άφησε τις χημειοθεραπείες και προσπάθησε με μη φαρμακευτικές μεθόδους να καταπολεμήσει την ασθένεια. «Ποτέ δεν αναρωτήθηκα γιατί έχω καρκίνο. Απλά άρχισα να το παλεύω. Όταν είσαι πρωταθλητής, δεν τα παρατάς» είπε σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

Πηγή: sportsfeed.gr