29/03/2024

Οι 10 σπουδαιότερες μάχες στην ιστορία του ΒΟΧ!

Βρισκόμαστε λίγο περισσότερο από δύο μήνες μακριά από την μεγαλύτερη πυγμαχική μάχη των τελευταίων 5 ετών, τουλάχιστον. Στις 2 Μαΐου ο Floyd Mayweather Jr θα αντιμετωπίσει τον Manny Pacquiao στο Λας Βέγκας και όλος ο πυγμαχικός κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτό το ματς. Μέχρι να έρθει λοιπόν εκείνη η ευλογημένη μέρα ας δούμε τις 10, κατά πλειοψηφική ομολογία, σπουδαιότερες μάχες στην ιστορία της πυγμαχίας.

.

10. Joe Frazier vs. Muhammad Ali, 8 Μαρτίου 1971

Βαφτισμένος τότε ως ο αγώνας του αιώνα, βρήκε τους δύο πυγμάχους από φίλους να έχουν γίνει εχθροί κυρίως λόγο της πολύ επιθετικής και προσβλητικής ρητορικής του Ali. To ενδιαφέρον που συγκέντρωσε εκείνη η μάχη ξεπέρασε κάθε άλλο αθλητικό γεγονός και το Superbowl! Αγωνιστικά ήταν εξαιρετική και μας έδωσε και ίσως το πιο απολαυστικό αριστερό hook που έχουμε δει πότε, αυτό με το οποίο παραλίγο να ξαπλώσει ο Frazier τον Ali. Νικητής ο Frazier με απόφαση.

https://www.youtube.com/watch?v=cPZfT8NjQt8

.

9. Rocky Graziano vs. Tony Zale 2,  16 Ιουλίου 1947

Οι δύο μάχες των Graziano και Zale Θεωρούνται μέσα στις καλύτερες πυγμαχικές όλων των εποχών με μπόλικο παρασκηνιακό δράμα και φοβερή δράση. Την δεύτερη μάχη τους το περιοδική RINGS την έχει στη δεύτερη θέση όλων των εποχών! Νικητής ο Graziano με ΚΟ στον 6ο!

.

8. Muhammad Ali vs. George Foreman — 30 Οκτωβρίου 1974

Rumble in the Jungle και στο Ζαΐρ ο Muhammad Ali πέτυχε μια από τις σπουδαιότερες ανατροπές της καριέρας του απέναντι σε έναν άλλο τεράστιο του αθλήματος, τον George Foreman. Νικητής ο Ali με ΚΟ

.

7. Rocky Marciano vs. Jersey Joe Walcott — 23 Σεπτεμβρίου 1952

Το πρώτο Knockdown στην καριέρα του Marciano. Μέχρι τον 13 γύρο ο Walcott είναι μπροστά σε όλα τα σκορ. Εκεί προσπαθεί να ρίξει ένα δεξί αλλά ο Ιταλοαμερικάνος τον προλαβαίνει και με μια θρυλική κόντρα τον στέλνει για ύπνο και διατηρεί το αήττητο σερί του!

.

6. Julio Cesar Chavez vs. Meldrick Taylor -17 Μαρτίου 1990 

Μια μάχη που βαφτίστηκε «Κεραυνός vs Αστραπή» δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Αγώνας της χρονιάς και αγώνας της δεκαετίας. Για 11 γύρους ο Taylor έκανε την έκπληξη και πιέζοντας τον Chavez (που είχε ρεκόρ 88-0 τότε) ήταν καθαρά μπροστά σε όλα τα σημεία. Εκεί κάπου κάνει το μοιραίο λάθος και σταματάει να πιέζει σηκώνοντας ελάχιστα τον κορμό του. Ήταν ότι χρειαζόταν ο Chaven που λίγες στιγμές μετά τον είχε βγάλει νοκ άουτ με μια τρομερή επίθεση διαρκείας.

http://www.youtube.com/watch?v=m9zKwGeHIgM

.

5. Marvin Hagler vs. Thomas Hearns, 15Απριλίου 1985

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψουν αυτή τη μάχη. Απογείωση της πυγμαχίας μέσα από δύο διαφορετικά στυλ μέσα σε μόλις 3 γύρους, ίσως τους καλύτερους γύρους που έχουν παιχτεί ποτέ. Ο Hagler κέρδισε με ΤΚΟ στον τρίτο γύρο.

http://www.youtube.com/watch?v=LYt5Rz2XlAg

.

4. Micky Ward vs Arturo Gatti I, 18 Μαΐου 2002

O 9ος γύρος έμεινε στην ιστορία και ακόμη και σήμερα μια ντουζίνα χρόνια μετά, άρθρα συνεχίζονται να γράφονται για την «επικότητα» του 9ου γύρου. Μέσα στα στενά περιθώρια του, ο Ward πέτυχε 60 από τις 82 Power punches που επιχείρησε, ο Gatti 42 στα 60… Ποιος κέρδισε; Δεν έχει σημασία.

.

3.  Jack Dempsey vs. Luis Angel Firpo, 14 Σεπτεμβρίου 1923

80.000 θεατές είδαν τον Firpo να «τρώει» 7 νοκ ντάουν στον πρώτο γύρο και τον Dempsey 2!!! O Firpo έπεσε άλλες δυο φορές στον 2ο γύρο πριν το διακόψει ο διαιτητής. Τι άλλο θέλουμε;

.

2. Sugar Ray Leonard vs. Thomas Hearns, 16 Σεπτεμβρίου 1981

Δύο κορυφαίοι έπαιζαν για πρώτη φορά. Τους πρώτους γύρους τους πήρε ο Hearns, μετά ο Leonard, μετά ξανά ο Hearns και εν τω μεταξύ είχαν αλλάξει μεταξύ τους στυλ από 2 φορές. Μετά τον 12ο γύρο ο προπονητής του είπε στον Leonard, θα το χάσεις και αυτός κατάφερε να τελειώσει τον αντίπαλο του στον 14ο γύρο με εντυπωσιακό τρόπο.

https://www.youtube.com/watch?v=5nuWHtWToXw

.

1. Muhammad Ali vs. Joe Frazier III — 1 Οκτωβρίου 1975

The Thrilla in Manilla ανάμεσα στους δύο «εχθρούς» που πολλοί τους θεωρούσαν ήδη γερασμένους και ξεπερασμένους. Oι δύο τους όμως παρέδωσαν μια επική μάχη που για πολλά χρόνια ήταν η καλύτερη όλων των εποχών για το περιοδικό Rings και βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην πρώτη θέση σχεδόν όλων των ανάλογων κατατάξεων. Νικητής ο Ali με πολύ μεγάλη δυσκολία.