28/03/2024

Τα σπουδαία «όπλα» του Buakaw που τον έκαναν μεγάλο και τρανό

Οι «χρυσές εποχές» του Κ-1 της Ιαπωνίας είναι που αναπολούμε συχνά στο παγκόσμιο kickboxing και ένα από τα ιερά τέρατα εκείνης της εποχής ήταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος Buakaw.


O Tαϊλανδός που κάποια στιγμή συνάντησε και τον δικό μας Μιχάλη Ζαμπίδη, χαρακτηριζόταν από πλουραλισμό χτυπημάτων που τον έκαναν απρόβλεπτο για κάθε αντίπαλο. Πάμε να δούμε μερικά από τα όπλα του Buakaw.

  • Low Kicks: Ήταν αυτά που κατέστρεφαν το παιχνίδι κάθε αντιπάλου. Ο Buakaw έκανε χρήση των low kicks ασταμάτητα με αποτέλεσμα να χαλάει την βάση των αθλητών και μετά να είναι ευάλωτοι σε κάθε επίθεση του Ταϊλανδού.
  • Middle Kicks: Tις συγκεκριμένες κλωτσιές είδαμε αρκετά και στο παιχνίδι με τον Ζαμπίδη. Στόχευε κυρίως με το αριστερό το συκώτι του αντιπάλου ή τα πλευρά. Ένα τέτοιο χτύπημα ακόμα κι όταν το τρως πάνω στις άμυνες είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, πόσο μάλλον όταν το τρως από τον Buakaw που στον ελεύθερο του χρόνο ξερίζωνε μπανανιές!
  • High Kicks: Ο στόχος ήταν το κεφάλι και πολλοί αθλητές έφαγαν ψηλή κλωτσιά από τον Buakaw και στάθηκαν όρθιοι. Ο Ταϊλανδός μπορούσε σε απόσταση αναπνοής να σηκώσει το πόδι του, ακόμα κι αν κατάφερνε κάποιος να σπάσει την απόσταση, είχε συντροφιά, ένα πόδι πάνω στο κεφάλι.
  • Front Kicks: Tα χρησιμοποιούσε κυρίως όταν ήθελε να κρατήσει την απόσταση, τις φορές που δεν ήθελε να εμπλακεί σε μάχη. Ήταν όμως εξίσου δυνατά με στόχο το κοιλιακό πλέγμα που…δίπλωνε τους αντιπάλους αλλά και το πρόσωπο που ήταν πραγματικά ένα βάναυσο χτύπημα.
  • Γόνατα: O Βuakaw φημιζόταν για δυνατά και συνεχόμενα γόνατα ιδιαίτερα όταν πιανόταν σε κλιντσ, προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στους αντιπάλους που συχνά κατέληγαν στο καναβάτσο.
  • Γροθιές: Όσο και να φαίνεται περίεργο για Ταϊλανδός και thai fighter, ο Buakaw είχε εξαιρετικά χέρια. Τα νοκ άουτ του με το αριστερό κροσέ είναι πολλά και γενικότερα ήταν αρκετές οι φορές που επέλεγε να επιτεθεί με ίσια χτυπήματα αλλά και κροσέ.
  • Άμυνα και σουτ: Ακούγεται απολύτως ποδοσφαιρικός όρος αλλά είναι ο τρόπος που ο Buakaw έβρισκε κενά στους αντιπάλους. Εξαπέλυε άμεσα επίθεση μετά το μπλοκ με αποτέλεσμα να εξέθετε τους αθλητές. Η αντεπίθεση γινόταν με πόδι αλλά και χέρι κάποιες φορές.
  • Κοντινή μάχη: Δεν έλεγε «όχι» στους αθλητές που επεδίωκαν να τον πλησιάσουν και το κλιντσ του ήταν εξαιρετικό. Παλαιστικά ήταν πολύ δυνατός και οι αντίπαλοι του βρίσκονται συχνά κάτω καθώς δεν μπορούσαν να παλέψουν μαζί του. Κατά την διάρκεια της αδυσώπητης μάχης ο Buakaw έβρισκε «τρύπες» και περνούσε χτυπήματα.
  • Συνδυασμοί: Ξεκινούσε με χέρια που μπορεί να ήταν ένα- δύο αναγνωριστικά χτυπήματα και κατέληγε με ισχυρά λακτίσματα. Αυτός ο τρόπος επίθεσης ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τους αντιπάλους του που άνοιγαν την άμυνα και δέχονταν σκληρά χτυπήματα.