19/04/2024

Παύλος Καπώνης: «Ένας μαχητής δεν παύει ποτέ να μαθαίνει»

Το fightsports.gr συνεχίζει τη μαχητική του διαδρομή σε όλα τα Dojo της χώρας , θέλοντας να γνωριστεί με του καλύτερους σε όλα τα είδη των πολεμικών τεχνών… Αυτή τη φορά κάναμε ένα… break στη σχολή του Παύλου Καπώνη… Τι σημαίνει Παύλος Καπώνης στον ελληνικό κόσμο των martial arts; Απλά και λυτά… Όπου Παύλος βάλτε: Μουάι και όπου Καπώνης βάλτε: Τάι… Το αποτέλεσμα; Μουάι Τάι… αυτός είναι ο Καπώνης για την Ελλάδα, το συνώνυμο της ταϊλανδικής πυγμαχίας!
Ο προπονητής του Παύλου, στη Μέκκα του αθλήματος, την Ταϊλάνδη ονόματι Μάστερ Σκεν του είχε δώσει το παρατσούκλι: Ντάιμοντ…  Πολύτιμος, μοναδικός και δυνατός. Ο Καπώνης μέσω της συνέντευξής του απέδειξε περίτρανα στο fightsports.gr ότι δικαίως ο Ταϊλανδός προπονητής τον χαρακτήρισε έτσι…
Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον αθλητή, προπονητή, πατέρα και… μαθητή Παύλο Καπώνη…

Παύλο καλημέρα και σε ευχαριστούμε ιδιαίτερα που μας δέχτηκες στο υπέροχα διαμορφωμένο γυμναστήριό σου. Άλλωστε, ήταν καταπληκτική η ιδέα σου να γίνει η συνέντευξη μέσα στο «κλουβί»… μπήκαμε στο κλίμα!
Παιδιά, εγώ σας ευχαριστώ που με επισκεφθήκατε στο σπίτι μου, γιατί έτσι νιώθω τη σχολή μου… Είμαι στη διάθεσή σας να με… ανακρίνετε όσο θέλετε!
Πώς ξεκίνησε ο… έρωτας σου με το Μουάι Τάι;
Με πας πολλά χρόνια πίσω… Ήμουν 8 ετών… Ξεκίνησα όπως και οι περισσότεροι από το παραδοσιακό και αγαπημένο μας Καράτε. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στην Ελλάδα και κάτι άλλο να κάνεις… Στα 13-14… ψάχτηκα! Ήθελα κάτι πιο δυνατό, πιο ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό. Μεταπήδησα στο μποξ και αργότερα στο κικ μποξ… Στη συνέχεια ήρθε το Μουάι Τάι το οποίο και… ερωτεύτηκα στην κυριολεξία. Το θεωρώ το πιο ολοκληρωμένο μαχητικό άθλημα… Αργότερα, έφυγα Ταϊλάνδη! Τη μία φορά, ακολούθησαν κι άλλες πολλές… Ήμουν από τους πρώτους στην Ελλάδα που έπαιξαν Τάι στο παραδοσιακό του είδος. Έτσι, κάπως ξεκίνησε η πορεία μου… Αυτή η σχέση δεν χάλασε ποτέ! Το αγαπώ και ακριβώς αυτή την φιλοσοφία προσπαθώ να περάσω και στους μαθητές μου. Δεν είναι τυχαίο ότι αν και προπονητής δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι… Αυτό συνεχίζω να το κάνω για να ανοίξω κι άλλες πόρτες στους μαθητές μου και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου επιτρέπει η φύση , ώστε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες διασυνδέσεις και τα παιδιά μου να μπορούν να βγουν κι εκτός συνόρων, να δείξουν το ταλέντο τους. Είμαι 26 χρόνια στο χώρο και νιώθω το ίδιο… Δεν βαρέθηκα ποτέ, δεν κουράστηκα ποτέ… και ο κυρίως λόγος πιστεύω ότι είναι η καθημερινή και ακούραστη ενασχόληση μου με τα παιδιά! Άλλωστε νομίζω ότι αυτή είναι η γενιά που θα αλλάξει προς το καλύτερο την Ελλάδα … γιατί να μην το κάνει και στο Muay Thai?
Τι σε κράτησε 26 χρόνια στο χώρο;
Το άθλημα το οποίο ασχολούμαι με συμπληρώνει… Κάνω τη γυμναστική μου, αγωνίζομαι όσο πιο συχνά μπορώ και μέσω της διδασκαλίας μοιράζομαι εμπειρίες και γνώσεις με τους μαθητές μου.. Μην… το ψάχνεις είναι η ζωή μου! Ανεβαίνω πάνω στο ρινγκ και ζω γι’ αυτή τη διαδικασία… Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να μαθαίνει συνέχεια. Εγώ λειτουργώ έτσι. Μαθαίνω πράγματα και θέλω να τα εφαρμόζω πάνω στους αγώνες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξω στα παιδιά μου τι πρέπει να κάνουν, πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις κι αν αυτά που δουλεύουμε αποδίδουν καρπούς ή όχι.
Ποιες οι διαφορές μεταξύ Ταϊλάνδης και του υπόλοιπου κόσμου;
Στη Ταϊλάνδη ξεκινάνε από πολύ μικρή ηλικία… πρόκειται για τρόπο ζωής, παράδοση και θρησκεία. Η Αμερική για να σου δώσω να καταλάβεις μετράει περίπου 10.000 επαγγελματίες πυγμάχους… Η Ταϊλάνδη πάνω από 60.000!!! Οι Ταϊλανδοί είναι υπέρ του: Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως, γνωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία τεχνικές του Muay Thai και έχουν τον χρόνο να τις τελειοποιήσουν δοκιμάζοντας τες σε αγώνες από ηλικία 4 ετών μόλις.. και όσο συχνά αντέχουν..!! Το ότι σε όλοι την Ταϊλάνδη γίνονται αγώνες καθημερινά, δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα εμπειρίας στους αθλητές της. Στον υπόλοιπο κόσμο το Muay Thai συνεχίζει να εξελίσσετε εξίσου αποτελεσματικά και αυτό φαίνεται πλέον στις ισάξιες μάχες ξένων αθλητών με Ταϊλανδούς, όπου στο παρελθόν τα ποσοστά ήταν συντριπτικά υπέρ των αθλητών της Ταϊλάνδης.
Τι πρέπει να κάνει ένα παιδάκι με ταλέντο για να πάει στην Ταϊλάνδη;
Πίστεψε με αυτό είναι το όνειρο μου. Κάτι που δεν είχα εγώ και… έσπαγα τα μούτρα μου για να βρω μια άκρη να πάω εκεί. Θέλω να φτιάξω τέτοιες σχέσεις και συγκυρίες, ώστε τα παιδιά μου να έχουν την ευκαιρία να περάσουν απ’ αυτό το μαγική εμπειρία να αγωνιστούν και να προπονηθούν στην Ταϊλάνδη. Χρειάζεται βέβαια εκτός από όνειρο, ο αθλητής να έχει θέληση και αυτό που λέμε… άστρο!
Αν ένας μαθητής σου πάρει την παγκόσμια ζώνη… Πώς θα νιώσεις;
Θα ένιωθα καλύτερα απ’ ότι κι αν την κατακτούσα εγώ!
Ποιο είναι το… παράσημο για έναν προπονητή;
Όταν κερδίζει το παιδί σου να λέει ότι είναι μαθητής σου… Όπως οι γονείς υπερηφανεύονται για μία καλή πράξη του παιδιού τους, έτσι νιώθει κι ο Δάσκαλος. Αυτό είναι το παράσημό του, να χτίζει πρωταθλητές στα ρινγκ και πρωταγωνιστές στην ζωή.
Θεωρείς σωστό που άνοιξαν πολλές σχολές στη χώρα μας;
Καλό έκανε… Γιατί ο κόσμος έμαθε να ξεχωρίζει τους καλούς επαγγελματίες, έχοντας μέτρο σύγκρισης ! Τα παιδιά και οι γονείς πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με ειδικούς… Διαφορετικά, και ταλέντα θα χαθούν και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος για τραυματισμούς και το λεγόμενο… κάψιμο.
Υπάρχουν στη ζωή σου καλές και κακές στιγμές;
Η καλύτερη στιγμή στη ζωή μου ήρθε το 2006 όπου ο θεός με αξίωσε και έγινα πατέρας.. είμαι πραγματικά ξετρελαμένος με τον γιο μου.. Τώρα στην αθλητική μου καριέρα μια από τις καλύτερες στιγμές ήταν όταν με επέλεξαν και κάλεσαν για τρίτη φορά να διεκδικήσω τον παγκόσμιο τίτλο στο επαγγελματικό Μuay Thai στο Hong Kong στην μεγαλύτερη διοργάνωση της Ασίας το I-1 World GP.. Το να σε καλούν εκεί ξανά και ξανά για μένα είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση. ..Τώρα, κακιά στιγμή αν και δεν θέλω να την θυμάμαι καθόλου , ήταν ένας βαρύς τραυματισμός σε έναν αγώνα μου το 2007 όπου μου στέρησε 2 χρονιά αποχή από αγωνιστικές υποχρεώσεις κ μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να επανέλθω .. αλλά τα κατάφερα και 2 χρόνια μετά ξεκίνησα πάλι πιο δυνατός από ποτέ!!
Έχεις κάποιο είδωλο;
Ο δάσκαλός μου, Μάστερ Σκεν… Οι ικανότητες του στο Muay Thai , o πανέξυπνος τρόπος σκέψης του, σε συνδυασμό με τον μαγικό τρόπο που σου μεταδίδει τις γνώσεις του σε κερδίζει αμέσως .. Έμαθα πολλά από τον Δάσκαλο μου και τον ευγνωμονώ γι αυτό..  Είναι εξαιρετικός!
Στην Ταϊλάνδη πώς σε αντιμετωπίζουν;
Με αγαπάνε και με ξέρουν… Κερδίσαμε το σεβασμό και αυτό είναι βασικό.
Παύλο έχεις κάποιο αποθυμημένο;
Θα ευχόμουν στα πρώτα μου βήματα σαν παιδί να υπήρχε ένας άνθρωπος με γνώσεις κ εμπειρία να με καθοδηγήσει και αυτά που κάνω τώρα πλέων σε ηλικίες 29-34 χρονών να αγωνίζομαι σε όλο τον κόσμο σε μεγάλες διοργανώσεις να τα έκανα μια 10ετια τουλάχιστον νωρίτερα.. Αυτό, πλέον, το κάνω εγώ με τα παιδιά μου… Φροντίζω πάντα να μαθαίνω και να τους μαθαίνω. Όμως, δεν μετανιώνω για τα πράγματα που έχω κάνει γιατί αυτά με έφεραν εδώ που είμαι και είμαι πολύ ευτυχισμένος!
Ο μικρός σου βάζει γάντια;
Βάζει ναι… Προσπαθεί να κάνει αυτά που βλέπει. Δεν θέλω να τον πιέσω… Του αρέσει να βλέπει τους αγώνες μου. Αγωνία και μάλιστα… σχολιάζει!
Πώς προέκυψε το Ντάιμοντ;
Ο δάσκαλος μου, Μάστερ Σκεν μου το έβγαλε γιατί του θύμιζα αυτόν στα πρώτα του βήματα. Με χαρακτήρισε παιδί σκληρό και όμορφο εσωτερικά όπως το διαμάντι!
Παύλο θα θέλαμε να μας δώσεις και μία ευχή για τον δικό μας αγώνα…
Να είστε υγιείς πάνω απ’ όλα και να προσπαθείτε συνεχώς. Εύχομαι επίσης να συναντάτε στο δρόμο σας καλούς ανθρώπους που θα σας βοηθάνε να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα…