20/04/2024

Μαχητικά και διακοπές: Για Muay Thai στην Ταϊλάνδη

Σε προηγούμενο αφιέρωμά μας μιλήσαμε για τους δημοφιλείς προορισμούς ανά τον κόσμο, όπου αθλητές ή απλά φίλοι των μαχητικών αθλημάτων, μπορείς να συνδυάσουν διακοπές αλλά και προπόνηση στο αγαπημένο τους σπορ. Είχαμε πει τότε ότι η Ταϊλάνδη είναι ο νούμερο 1 τέτοιος προορισμός, αφού συνδυάζει τρομερή φυσική ομορφιά και πολιτισμό με την καλύτερη προπόνηση στο Muay Thai είτε είναι κάποιος αρχάριο είτε είναι πιο έμπειρος μαχητής.

Ένας από τους πιο ανερχόμενους Muay Thai fighters στην Ελλάδα, ο Θανάσης Κουκουφίκης από το FIGHT LAB, μας γράφει για την δική του εμπειρία στην Ταϊλάνδη, με προπονήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας και στο τέλος έναν δυνατό αγώνα. Διαβάστε και τις δικές του συμβουλές αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε τα  βήματά του.

.

Γράφει ο Θανάσης Κουκουφίκης: 

«Η επαφή μου με την Ταιλάνδη ξεκίνησε το 2013. Το ταξίδι ξεκίνησε απο την Μπανγκοκ , εκεί βρίσκονται τα πιο σκληροπυρινηκά camp όπως και τα φημισμενα στάδια Lumpinee και Rajadamnern. Στην πρωτεύουσα συναντάς τους περισσότερους γνωστούς Ταιλανδους fighers (και αν είσαι τυχερός μπορείς να προπονηθείς μαζί τους). Εκεί προπονήθηκα για μία βδομάδα στο Fighting Spirit Gym.

kouk

Η συνέχεια με βρήκε στην ιστορική πόλη της Ayutthaya,εκεί τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικα. Τo camp που προπονούμουν ήταν οικογενειακό και οι άνθρωποι πολύ πιο ζεστοί. Η σχολή ήταν ενωμένη με το σπίτι του ιδιοκτήτη και οι Ταιλανδοι nak muay πολύ πιο ανοιχτοί στο να μοιραστούν γνώση και τεχνικές μαζί μου, κάτι που δεν συναντάς εύκολα από την αρχή.

Αυτό είναι μία επιλογή που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να προπονηθεί στην Ταιλάνδη , θα πρέπει να επιλέξει αν θελει ένα παραδοσιακό ή ένα εμπορικό camp .

Fightlab.
kouk2

Τελικός προορισμός μου ήταν το Πουκετ , στο νότιο τμήμα της χώρας και ισως το πιο τουριστικό μέρος , εκεί είχε κλειστεί και ο αγώνας μου στο Patong Stadium . Στα camp του Πουκετ συνταντάς περισσότερους farang (ξένουν thai fighters) από ότι Ταιλανδούς. Η ζωή των φαλάνγκ είναι χωρισμένη στα δύο, κάποιους μήνες τον χρόνο βρίσκονται στην Ταιλανδη για προπονησεις και τους υπόλοιπους στην πατρίδα τους.

dome2
Μπορείς να κερδίσεις εξισσου πολλά πραγματα απο τους δυτικους μαχητές εκεί.Αν θέλεις να γίνεις πρωταθλητής στο Μuay Thai θα πρέπει σιγουρα να περάσεις κάποιο καιρό στην Ταιλανδη , εκεί η αλήθεια είναι γυμνή χωρίς πολυτέλειες για ένα μαχητη, όπως εχουν κάνει όλοι οι γνωστοί δυτικοί πρωταθλητες.

Η καθημερηνότητα ενός nak muay ξεκινάει πολύ πρωί και περιλαμβάνει πολύ τρέξιμο γιατί οπως λένε οι εκπαιδευτές εκεί «no run..no fight «.. πεντάγυροι σάκοι , πεντάγυρα παό και clinch .

Μία προσωπική συμβουλη για κάποιον που θέλει να αγωνιστεί στην Ταιλάνδη , πρώτα να φροντίσει να εγκλιματιστεί στις καιρικές συνθήκες και στην προπόνηση και στην συνέχεια να παίξει.

kouk4

Την ημέρα του αγώνα , ανεβήκαμε στα σκουτερ για το γήπεδο , χωρίς πίεση , χωρίς στρες μόνο με πραγματίκή αγάπη γι αυτό που κάνεις . Aυτό είναι που μου λείπει περισσότερο απο τους αγωνες εκεί. Φτάσαμε στο γήπεδο , κάναμε λίγο σκιαμαχία και είμαστε έτοιμοι για ένα γέματο αγώνα muay thai 5 γύρων. Είναι έτσι το στυλ των αγώνων εκεί που δεν χρειάζεσαι κατι παραπάνω για ζέσταμα  και όπως λένε και κάποιοι ταιλανδοι «ένα λάκτισμα στα παό στο ζεσταμα , μείον ενα λάκτισμα στον αγώνα».

Ο τρόπος που ο κόσμος ζει το παιχνίδι στην κερκίδα είναι κάτι εντυπωσιακό που δεν μπορεις να συναντήσεις καπου .αλλού.

Έχασα τον αγώνα μου στα σημεία αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία για μένα τότε. Ανεβήκαμε στα σκούτερ μας , σταματήσαμε στο πρώτο king burger και μετά χαρούμενοι με την συναθλήτρια μου Κορίνα πήγαμε σε κάποιο νοσοκομείο του Πουκετ για ραμματάκια.

Λίγες μέρες ξεκούραση στις παραλίες του Πουκέτ και επιστροφή στις προπονήσεις.

Για μένα εκεί ειναι ο παράδεισος για έναν fighter.

Η Ταϊλάνδη εκτός από παράδεισος για ένα μαχητή όμως είναι και γη της ελευθερίας ‘οπως είναι άλλωστε και η κυριολεκτική έννοια του ονόματος της για κάθε επισκέπτη. Καλύπτει ότι μπορεί να προσφέρει ένας εξωτικός προορισμός.

Από τις ζούγκλες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι τα εξωτικά νησιά του νότου (νησί του James Bond, phi phi islands, kho phangan , kho yao ) .

Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις όλων των ειδών τις δραστηριότητες στην φύση ( κανόε καγιάκ, ορειβασία,καταδύσεις κλπ) αλλά και να έρθεις σε επαφή με άγρια ζώα .

Σε κάποια απά τα τουριστικά μέρη του νότου ο τρόπος ζωής δεν απέχει πολύ από τον δυτικό αφού κάθε μέρα είναι ένα beach party. Αυτό είναι καλό αν έχεις έρθει για διακοπές και μόνο στην Ταϊλάνδη, αν πάλι έχεις έρθει για προπόνηση καλό είναι να μείνεις μακρυά.»


Fightlab