27/04/2024

Ειλικρινής, μαχητής και σύντομα… δάσκαλος!

Σταμάτης “Stam The Showman” Μπιτάκος

Ο Σταμάτης Μπιτάκος είναι ένας από τους fighters του χώρου των πολεμικών τεχνών της χώρας μας, που πραγματικά χαίρεσαι να κάνεις, όχι συνέντευξη, αλλά κουβέντα εφ’όλης της ύλης. Ο “Stam The Showman” είναι εξωστρεφής και δεν αναλώνεται μέσα σε… καλούπια. Είναι ευθύς σε αυτά που θέλει να περάσει, και σαφώς κάθε του κουβέντα είναι μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ουκ ολίγες φορές έχει παρεξηγηθεί ως προσωπικότητα, όμως πείτε μας, ποιος σταρ δεν είναι… παρεξηγήσιμος; Η καριέρα του Σταμάτη τεράστια! Σπουδαίες εμφανίσεις, τρομερά νοκ-άουτ και φυσικά γύρω από τη μέση του κρέμεται η ζώνη του King of the Ring, γεγονός μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Άλλωστε, οι Έλληνες που κατέχουν τη συγκεκριμένη ζώνη είναι μετρημένοι στα… δάχτυλα. Προχθές, στα γραφεία του fightsports.gr είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Μπιτάκο και να συζητήσουμε πολλά και φλέγοντα θέματα γύρω από τις πολεμικές τέχνες, την πολιτική, τη θρησκεία, αλλά τη μεγάλη τρέλα του Stam που δεν είναι άλλη εκτός από την ΑΕΚ! Επίσης, κατ’αποκλειστικότητα του κορυφαίου στο είδους του πόρταλ της χώρας ο Σταμάτης μας αποκάλυψε την κίνηση… ματ που ετοιμάζει με το δικό του γυμναστήριο στο Περιστέρι.

“Καμπανάκι” λοιπόν και πάμε να απολαύσουμε τη συνέντευξη του ανθρώπου που “έδεσε” το όνομά του με το Μουάι Τάι και το διαφήμισε στη χώρα μας όσο λίγοι…

Σταμάτη, καλώς ήρθες στο fightsports.gr. Είναι ιδιαίτερη χαρά για το πόρταλ μας να σε φιλοξενούμε στα γραφεία μας. Πάμε… Θα θέλαμε να κάνεις ένα come back και να μας πεις μερικά λόγια για το ξεκίνημά σου στις πολεμικές τέχνες.
Καλή αρχή μάγκες! Είστε επαγγελματίες και ο επαγγελματισμός μένει και εκτιμάται. Ξεκίνησα την καριέρα μου το 1990 πωρωμένος από τις βιντεοκασέτες της εποχής εκείνης. Όπως έχω πει όμως πάρα πολλές φορές οι πολεμικές τέχνες με επέλεξαν. Είδα μια σχολή στη γειτονιά μου και αυτόματα μπήκα μέσα. Άρχισα με τα παραδοσιακά μαχητικά αθλήματα όπως το Κουνγκ Φου κι αργότερα πέρασα στο kickboxing και τα τελευταία 15 χρόνια κόλλησα με το… μικρόβιο του Μουάι Τάι. Κάνω την πιο σκληρή πολεμική τέχνη στον κόσμο και την έχω διαφημίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό έχουν να το λένε κι όσοι με πάνε κι όσοι δεν με πάνε.
Αυτά τα 15 χρόνια μέσα στη μάχη έχεις να μας διηγηθείς στιγμές καλές ή κακές που σου έμειναν αξέχαστες;
Οι καλές στιγμές είναι πολλές… Όταν πήρα τη ζώνη του King of the Ring. Το συγκεκριμένο τίτλο τον έχουν θρύλοι των ελληνικών πολεμικών τεχνών όπως ο Stan Λογκινίδης και ο Πάρης Βασιλικός. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας που πήρε τη συγκεκριμένη στο Μουάι Τάι, όπως επίσης ήμουν ο πρωτοπόρος που έφυγε στην Ταϊλάνδη και έπαιξε αγώνες στη “Μέκκα” του αθλήματος μου.
Χειρότερη στιγμή στη ζωή μου; Μα, φυσικά όταν έπαθα μόλυνση στο πόδι μου στην Ταϊλάνδη. Οι γιατροί με είχαν ξεγραμμένο, βλέποντας ότι έχω 42 πυρετό. Με έσωσε όμως η προσευχή και η πίστη μου στο Θεό, στον οποίο οφείλω τη ζωή μου!
Υπάρχει ανάπτυξη του Μουάι Τάι στην Ελλάδα;
Αν αναλογιστείς ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την Πολιτεία θεωρώ ότι πάμε καλά. Όταν αλλάξει ο… ελληνικός τρόπος με τις… δήθεν κόντρες και καταφέρουμε να ενωθούμε όλοι μαζί για το Μουάι Τάι, τότε θα πάμε καλύτερα από τώρα, αυτό σίγουρο στο 100%. Προσπάθεια θέλουμε…
Μέσα από την εμπειρία σου, αλλά και τα ΝΟ LIMITS που έχουν γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια έχεις εντοπίσει νέους… Μπιτάκους;
Αυτός ήταν ο στόχος των No Limits. Τα τελευταία επτά χρόνια αυτό κάνουμε δίνουμε ευκαιρίες στους νέους να δείξουν το ταλέντο και τα προσόντα τους και να πάρουν τα πάνω τους ώστε να προχωρήσουν δυνατά στον δύσκολο χώρο των πολεμικών τεχνών και στα μεγάλα «σαλόνια» του εξωτερικού. Δυστυχώς, όμως, όσο δεν υπάρχουν χορηγοί τόσο για τους αθλητές όσο και για τους διοργανωτές, δεν θα γίνει θετική εξέλιξη των πραγμάτων και κατά συνέπεια το ταλέντο θα εγκαταλείψει. Οι Έλληνες μαχητές θα πρέπει να βγουν στο εξωτερικό και να ψάξουν την τύχη τους. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα… Εδώ λείπει ο επαγγελματισμός σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες.
Σε λίγες μόνο εβδομάδες έχουμε άλλο ένα No Limits στην πόλη της Πάτρας. Τι έχεις να μας πεις γι’ αυτό το γεγονός;
Όντως, πραγματοποιείται το 20ο σόου πολεμικών τεχνών στη νούμερο 1 διοργάνωση στη χώρα μας. Όσοι θα βρεθούν την 1η Δεκέμβρη στην Πάτρα, εκείνο το βράδυ, δύσκολα θα ξεχάσουν τις μάχες! Τα ζευγάρια είναι επιλεγμένα ένας προς ένα και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Εγώ εύχομαι σε όλα τα παιδιά να βγάλουν μία σωστή προετοιμασία χωρίς τραυματισμούς και ο καλύτερος ας κερδίσει.
Σταμάτη εσύ πότε βγήκες εξωτερικό;
Το 1993 είχα βγει έξω πρώτη φορά, από νωρίς…
Εσένα ποιος σε στήριξε στις εξορμήσεις σου;
Αποκλειστικά η οικογένεια στα πρώτα μου βήματα! Έβαζα το χέρι στον τσέπη ειδικά τα πρώτα χρόνια.. Από την τρέλα μου τα έκανα όλα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε χαθεί κι εγώ…
Το Κ-1 είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σου;
Να σου πω την αλήθεια έχει περάσει από το μυαλό μου. Όμως εμένα το στυλ μου είναι Μουάι Τάι, εκεί παίζουν kickboxing. Δεν είχα πρόβλημα να παίξω στο συγκεκριμένο στυλ, αλλά εγώ γουστάρω κι αγαπώ το Μουάι Τάι. Αν υπήρχε παρόμοια διοργάνωση γύρω από αυτό που μου αρέσει πραγματικά, τότε θα έκανα ενέργειες για να συμμετέχω.
Ο Σταμάτης είχε πρότυπο;
Είχα, πώς δεν είχα… Δύο Έλληνες και έναν ξένο. Ο πρώτος είναι ο Λογκινίδης που μας έκανε… ανθρώπους. Αυτός άνοιξε όλες τις πόρτες για να βγούμε στο εξωτερικό, τον ευχαριστώ θερμά γι’αυτό. Ο δεύτερος είναι ο Αντώνης Γιαννούλας. Κορυφαίος πυγμάχος, απλά και κομψά. Όσον αφορά τους ξένους ο δάσκαλος μου στην Ταϊλάνδη, Σαντινόε. Πρόσεξε όμως δεν είναι πρότυπά μου επειδή ήταν πρώτοι των πρώτων στο είδος τους, αλλά επειδή ήταν σπουδαίοι άνθρωποι με ήθος!
Όταν τα… φώτα “κλείσουν” του αγωνιστικού… Για τον “Stam the Showman” τι πιστεύεις ότι θα λέει ο κόσμος;
Θέλω να πιστεύω ότι θα με θυμούνται μόνο για τις σκληρές μάχες που έδινα μέσα στα ρινγκ του Μουάι Τάι όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι στους περισσότερους έχω δείξει και αποδείξει ότι είμαι ένας άνθρωπος με ήθος και αξίες. Δεν υπάρχει φαντάζομαι μεγαλύτερη ευχαρίστηση, ψυχική αλλά και ηθική όταν έχουν περάσει τόσα χρόνια και οι άνθρωποι, να σε βλέπουν στο δρόμο και να σε κοιτάνε στα μάτια, να σου χαμογελούν και όλα ξαφνικά να γίνονται τόσο ζεστά. Οι πραγματικοί μου φίλοι, αυτούς που έχω βρει όλα αυτά τα χρόνια, θα μείνουν δίπλα μου κι όταν τελειώσει ο Σταμάτης σαν fighter.
Για τους “εχθρούς” σου που… πιάστηκαν πάνω σου ακόμη και για να διαφημιστούν τι έχεις πεις;
Καλώς ή κακώς… πουλάω όταν παίζω. Μέσα στο παιχνίδι είναι αυτό… Κάποιοι, δυστυχώς, δεν ποντάρουν στις δυνάμεις τους και στηρίζονται δεξιά κι αριστερά. Τι να πεις;..
Παράπονα έχεις, όλοι έχουν… Πώς αντιμετωπίζεις αυτούς που σε πλήγωσαν; Είσαι ένας άνθρωπος που τα λες όλα στα… μούτρα!
Είμαι ειλικρινής και τα λέω όλα, όμως παράλληλα αδιαφορώ. Όσο καλές μπουνιές κι αν ρίχνουν κάποιοι και δεν είναι ταπεινοί και με σεβασμό, κανείς δεν πρόκειται να τους σεβαστεί… Δεν μου κάνουν τέτοιοι άνθρωποι.
Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους ανθρώπους για την πορεία σου;
Εκτός από τον δάσκαλο μου στην Ταϊλάνδη Σαντινόε, εκτός από τον Λογκινίδη που με βοήθησε να βγω στο εξωτερικό και εκτός από τον Αντώνη Γιαννούλα που με δίδαξε με το ήθος του πως να είμαι fighter έχω και κάποιους χορηγούς από πίσω μου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και τους: τον εργοφυσιολόγο μου Βαγγέλη Γεωργήλα R.S.T.S. (www.rsts.gr) τον μασέρ μου Στέλιο Βελκόπουλo TRM (www.trm.gr), την διατροφολόγο μου Βασιλική Λιανίδη R.S.T.S. (www.rsts.gr), τον φυσικοθεραπευτή μου Λευτέρη Παθιακάκη PLIOMETRICA (www.pliometrica.gr), τον υπεύθυνο στα συμπληρώματα διατροφής μου Εμίλιο Γιαγτζόγλου QNTtm (www.blueforce.gr), τον πρωτοπόρο στις μασέλες των αθλητών, οδοντίατρο Κωνσταντίνο Δαβιτίδη και την Play Safe, τον προσωπικό μου γιατρό Διονύσιο Π. Χίσσα, και την μάντρα αυτοκινήτων All Cars του κ. Στέργιου Λουκά.
Το μέλλον σου αγωνιστικά προβλέπει και κάτι άλλο στην πορεία;
Κακά τα ψέματα είμαι 33 ετών και το ρινγκ είναι… σκληρό. Έχω κάνει αρκετά πράγματα εδώ και 15 χρόνια, αλλά πρέπει να σταματήσουμε σίγα-σιγά. Βάζω μπρος όμως τη δεύτερη μεγάλη μου αγάπη που είναι η διδασκαλία. Σου αποκαλύπτω λοιπόν ότι με τον φίλο και συνεργάτη μου, γνωστό ράπερ TNS είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα, να ανοίξουμε το δικό μας gym. Υπάρχει κόσμος που περιμένει… Ήρθε η ώρα όλα αυτά τα χρόνια, τα 23 χρόνια να περάσω στα Ελληνόπουλα τις εμπειρίες μου.
Ποια θα είναι η πρώτη κουβέντα που θα πεις στον πιτσιρικά;
Να αγαπάει αυτό που κάνει… Να σέβεται αυτούς που τον βοηθούν και να μην ξεχνάει. Αγάπη όμως, κανένας άλλος λόγος όπως είναι τα λεφτά.
Εσύ γιατί δεν έγινες εκατομμυριούχος;
Δεν με ενδιαφέρει να πατήσω επί πτωμάτων. Είμαι… ρομαντικός εγώ και απλά αγαπώ αυτό που κάνω.
Υπήρξαν φάσεις αυτά τα 23 χρόνια που θα ήθελες να διαγράψεις;
Ό,τι έγινε, σωστό ή λάθος με δίδαξε πράγματα. Και μέσα από τις ήττες έμαθα πολλά περισσότερα…
Αθλητές, γενικά, που τους δίνεις ένα RESPECT για την πορεία τους υπάρχουν;
Σίγουρα υπάρχουν δάσκαλοι και αθλητές που έχουν κερδίσει το σεβασμό μου και δεν είναι απαραίτητα από το δικό μου χώρο. Ο Μιχάλης Αρναούτης για παράδειγμα που πήγε στην Αμερική, τα έβαλε με όλους και με όλα, κερδίζοντας σπουδαίες διακρίσεις μέσα στη χώρα που ζει και βασιλεύει η επαγγελματική πυγμαχία. Επίσης, τεράστιου σεβασμού χρήζουν και οι Δημήτρης Βασιλιάδης, Γιώργος Στεφανόπουλος, Τάσος Μπερδέσης, Τιγκράν Ουζλιάν, Νίκος Μέμος, Μιχάλης Μουρούτσος, Δημήτρης Τριανταφύλλης, Ηλίας Ηλιάδης. Ένας ακόμα όμως έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και τον έχω σαν πρότυπο. Αναφέρομαι στον Κώστα Κεντέρη! Ο συγκεκριμένος, σε εποχές δύσκολες κοίταξε στα μάτια τους κορυφαίους και τους ξεπέρασε! Κρίμα που κάποιοι δεν του συμπεριφέρθηκαν σωστά στη… δύση της καριέρας του.
Σαν δασκάλους τώρα την εκτίμηση και τον σεβασμό μου έχουν κερδίσει οι κ.κ. Γιώργος Μάλλιος, Γιάννης Κακαράκης, Κώστας Αθανασόπουλος, Μάκης Αλεξάκης, Νίκος Ασκητής. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον δάσκαλο Στέφανο Στύλιο, διότι αυτός ήταν ο πρώτος που έφερε του Μουάι Τάι στην Ελλάδα.
Το retire ματς το έχεις σκεφτεί ποτέ;
Ο κόσμος θέλει δύο παιχνίδια… Το ένα είναι κοντά να γίνει το άλλο δεν το βλέπω. Κακά τα ψέματα ο κόσμος μας θέλει να δει Μπιτάκο-Ζαμπίδη και το Μπιτάκος-Καπώνης. Εγώ μέσα είμαι… Όπως θέλουν όποτε θέλουν. Έτσι μόνο γεμίζουν τα γήπεδα…
Θα ήθελες να ζητήσεις συγγνώμη από κάποιους ανθρώπους;
Προσωπικά δεν μου έρχεται να ζητήσω συγγνώμη σε κάποιον συγκεκριμένα. Αλλά αν χωρίς να το θέλω στεναχώρησα κάποιον με τη συμπεριφορά μου, του ζητάω τώρα ένα συγγνώμη μέσω της συνέντευξης στο fightsports.gr.
Όταν δεν προπονείσαι τι κάνεις;
Βγαίνω σπάνια τα βράδια σε κλαμπ και τέτοια. Μόνο για τον TNS που είναι αδερφός θα κάνω μια εξαίρεση στον κανόνα και θα πάω να τον ακούσω όπου κι αν παίζει γιατί γουστάρω πολύ το στυλ της μουσικής του…. Επίσης, τώρα με τον τραυματισμό μου που απέχω από τις μάχες θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά σεμιναρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα με αρχή τη Λαμία στις 17 Νοεμβρίου. Στο πρόγραμμα έχουμε και ταινίες πολλές στο σινεμά και στο σπίτι και φυσικά ΑΕΚ. Λυπάμαι γι’αυτά που περνάει η ομάδα μου και θέλω να λυθούν όλα. Έζησα εποχές που οι αντίπαλοι πλήρωναν εισιτήριο για να δουν τη μπάλα που παίζουμε.
Με τη θρησκεία τι σχέση έχεις;
Βοηθάει να είμαστε κοντά στην πίστη και την πατρίδα μας. Όχι τυπολατρία, αλλά πραγματική πίστη με ήθος και δίπλα στην πατρίδα μας και τον Χριστό μας. Περνάμε δύσκολα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αλλιώς θα μας φάνε τα αγρίμια που παραμονεύουν και έχουν τη χώρα μας στο μάτι εδώ και τόσα χρόνια. Βλέπουμε και λάθος πρότυπα στην τηλεόραση. Πού είναι ο Δήμας, ο Ηλιάδης, ο Γκάλης. Πού είναι οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων; Οι άνθρωποι της εκκλησίας; Πουθενά! Τους έχουν… θάψει από παντού. Κλείστε τις τηλεοράσεις όλοι και ελάτε κοντά στην εκκλησία και τα γυμναστήρια. Στο γυμναστήριο θα ηρεμήσουμε και θα εκτονωθούμε, μόνο έτσι θα αποκτήσουμε καθαρό μυαλό και θα αποκτήσουμε ομαδικό πνεύμα.
Έχεις βρει όνομα για τη σχολή;
Stam the Showman Team! Αλλά όχι μόνος μου… Θα έχουμε καλούς ανθρώπους γύρω μας και σωστούς δασκάλους. TEAM όμως, όχι… μαρκίζες και τέτοια. Μόνο έτσι θα βγάλουμε πρωταθλητές.
Stam, εμείς σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και να βγάλεις στο νέο σου εγχείρημα πρωταθλητές μα πάνω απ’όλα καλά παιδιά!
Παιδιά θέλω να συνεχίσετε να είστε αληθινοί και ρομαντικοί… Ο κόσμος θα σας αγαπήσει και θα πάτε μπροστά.