25/04/2024

Αναγνώριση για το Muay Thai από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Σύμφωνα με το BBC, το Muay Thai (International Federation of Muaythai Amateur (IFMA), μαζί με το Cheerleading, αναγνωρίστηκαν προσωρινά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως πιθανά ολυμπιακά αθλήματα. Αυτή η αναγνώριση κρατάει τρία χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων η IFMA θα δέχεται ετήσιους πόρους για να συμμετάσχει σε αναπτυξιακά προγράμματα και μετά από 3 χρόνια θα μπορεί να κάνει αίτηση ώστε να ενταχθεί μόνιμα στην λίστα των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

Για να δούμε βέβαια το Muay Thai σε αγώνες είναι πιο δύσκολη υπόθεση αφού πρέπει πρώτα να γίνει η παραπάνω μόνιμη αναγνώριση και στη συνέχεια κάποια από τις πόλεις που θα πραγματοποιήσει Ολυμπιακούς αγώνες να το προτείνει για ένταξη στο πρόγραμμα της και να δεχθεί η ΔΟΕ.

Όπως έγινε με το Καράτε δηλαδή που μπήκε στους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2020

Βέβαια ο ανταγωνισμός κάθε φορά για το ποια αθλήματα θα μπούνε εκτάκτως στο πρόγραμμα κάθε πόλης είναι μεγάλος και το Καράτε είχε άμεση σχέση με το Τόκυο και έπαιξε αυτό μεγάλο ρόλο. Ακόμη και έτσι όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι και στους Ολυμπιακούς του 2024 αφού θα πρέπει να περάσει εκ νέου την όλη διαδικασία πρόταση-έγκριση από την ΔΟΕ και δεν ξέρουμε καν αν θα προταθεί, πόσο μάλλον να εγκριθεί εκ νέου.

Σίγουρα πάντως είναι ένα θετικό βήμα για το Muay Thai και τα μαχητικά γενικότερα.